Siirry sisältöön
Lojaaliusristiriita

Onko vinkkejä, kuinka toimia tilanteessa, jossa toinen biologisista vanhemmista näyttää ja sanoittaa lapsille suhtautumisensa bonusvanhempaan? Ei nää toiminnassaan ongelmaa, vaan vika toisessa lasten vanhemmassa ja bonusvanhemmassa. Lapset oireilee, ja tästäkin syytä ei nähdä omassa toiminnassa. Lisäksi etäännyttämistä.

MLL

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Jos ymmärsin tilanteen oikein, lasten biologinen vanhempi osoittaa jollain tavalla kielteistä suhtautumista ex-puolisonsa uuteen kumppaniin ja tekee sen lasten kuullen ja nähden. Jokainen käy eroprosessia läpi omaan tahtiinsa ja voi olla, että kyseisen vanhemman on vielä vaikea hyväksyä, että entinen puoliso on jatkanut elämää. Se tulee hyvin konkreettiseksi, kun toinen aloittaa uuden ihmissuhteen. Lisäksi voi olla erityisen vaikeaa, että omat lapset viettävät mukavaa aikaa toisen vanhemman ja tämän uuden kumppanin kanssa.

Joskus käy niin, että aikuinen ei kykene hallitsemaan omia tilanteeseen liittyviä tunteitaan ja ajatuksiaan ja niitä tulee purettua lasten kuullen ja nähden. Tämä ei ole hyväksi lapsille. Lapset ovat yleensä hyvin lojaaleja vanhempiaan kohtaan ja siksi tämän kaltaiseen ristiriitatilanteeseen joutuminen voi olla lapselle hyvin vaikea kokemus. Lapsen edun mukaista on, että lapsi saa nauttia olostaan molempien vanhempien luona ilman syyllisyyttä. Lapsille on hyvä antaa tilaa puhua asiasta ja ainakin voi sanoa heille ääneen, että tilanne on kurja ja te aikuiset teette parhaanne, jotta kaikilla olisi parempi olla.

Olisi hyvä, jos biologinen vanhempi voisi rajoittaa omista kielteisistä ajatuksistaan puhumista lasten kuullen. Vaikka tilanne olisi itselle vaikea, olisi hyvä pystyä sanomaan lapsille, että nämä saavat pitää toisen vanhemman uudesta kumppanista. Vanhempana olisi hyvä pyrkiä puhumaan kielteiset ajatukset ja tunteet toisen aikuisen kanssa.

Etäännyttäminen omasta vanhemmasta on rajua ja lapselle vahingollista. Lapsella on oikeus ylläpitää hyvää suhdetta molempiin vanhempiinsa myös eron jälkeen.

Olisikohan biologinen vanhempi valmis keskustelemaan tilanteesta ammattilaisen avustuksella, yksin tai ex-puolison kanssa? Jos tämä ei toteudu, molempien vanhempien olisi hyvä tukeutua ulkopuoliseen apuun yksin. Esimerkiksi perheneuvolasta saa tukea hankalissa perhetilanteissa. Kuka tahansa vanhempi (myös bonusvanhempi) voi tulla keskustelemaan luottamuksellisesti myös MLL:n Ajanvarauschatiin tai MLL:n Vanhempainpuhelimeen.

Ajanvarauschat

Vanhempainpuhelin ja chat

Alueelle ‘Kysy ammattilaiselta bonusvanhemmuudesta’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Takaisin ylös