Kello on kuusi aamulla ja emme ole kukaan nukkuneet yhden jälkeen tuntia pidempään. 7kuukautinen poika ei vaan suostu nukkumaan pitempiä aikoja eikä ole suostunut sen jälkeen kun hän täytti n.5,5 kk.
Haluan imettä hänet niin kauan kuin hän haluaa mutta yö imetykset ovat jatkuvia, hän haluaisi olla vain rinnalla, ja minä en ole pystynyt nukkumaan samaan aikaan. Kiinteä ruoka ei häntä enään kiinnosta ollenkaan, ei edes sormiruokailu, vaikka tykkäisi kyllä leikkia ruuan kanssa paljon.
Olemme kokeileet siirtää eri huoneeseen joka hetkellisesti auttoikin, ja sitä että minä käyn syöttämässä pari kertaa yön aikana, muina aikana isä lohdutaa. Ennen sitä ollan kaikki nukuttu perhesängyssä.
Väsymys alkaa olee sitä luokkaa että oksat pois.
Kiitos jos jaksoit lukea
Hei,
Olet varmasti väsynyt huonosti ja vähän nukuttujen öiden jälkeen. Onkin tärkeää, että sekä poika että te vanhemmat saisitte mahdollisimman pian pidempiä unenhetkiä öihinne.
7 kk ikäinen nukkuu keskimäärin 14 tuntia yössä, mutta vaihtelut ovat suuria lapsesta riippuen. Kirjoitat, että kiinteä ruoka ei oikein maistu, mutta sen syöttämistä kannattaa vain ahkerasti jatkaa.
Pikkuhiljaa pojalla alkaa olla iso nälkä ja hän todennäköisesti herää öisin myös nälkään ja siksi yöimetykset ovat jatkuvia. Ole rohkeasti yhteydessä neuvolaan ja kysy neuvoa ja apua – siellä varmasti osataan auttaa sinua ja pientä poikaasi!
Säännöllinen päivärytmi luo perustan hyvälle nukkumiselle. Lapselle on hyvä luoda mahdollisimman varhain selkeä päivärytmi, jossa vuorottelevat ruokailu, leikki ja seurustelu, ulkoilu ja päiväunet. Aina samassa järjestyksessä toistuvat, tutut iltatoimet; pesut, syömiset, iltalaulut, silittelyt yms. luovat turvallisuutta ja helpottavat unen tuloa illalla.
Uni kuuluu lapsen perustarpeisiin, joista vanhemmat vastaavat. Lapsen säännöllisestä nukkumaanmenosta huolehtiminen ei ole omasta ajasta haaveilevan vanhemman itsekkyyttä vaan myös lapsen etu.
Laitan sinulle tähän loppuun vielä vinkkejä unettomien öiden vähentämiseksi; löydät nämä ja lisääkin tietoa noin puolivuotiaan kehityksestä MLL:n sivustolta! Voit myös halutessasi soittaa MLL:n maksuttomaan vanhempainpuhelimeen, ja saada vinkkejä tilanteen helpottamiseksi. Tavoitat meidät numerosta 0800 922 77.
Toivotan sinulle ja pienelle pojallesi pian parempia ja pidempiä yöunia!
•Tue lasta nukahtamaan itsekseen paikkaan, jossa toivot hänen nukkuvan yönsä: perhepetiin tai omaan sänkyynsä omassa tai vanhempien makuuhuoneessa. Näin lapsi havahtuu yöllä hereille samassa paikassa, jonne hän illalla nukahti. Lapsi oppi vähitellen vanhemman tuella tyyntymään ja nukahtamaan itsekseen. Älä odota, että lapsen nukahtamistavat muuttuvat hetkessä, vaan anna muutokselle aikaa.
•Älä vaadi lasta sopeutumaan moniin suuriin muutoksiin samanaikaisesti. Samanaikainen yösyöttöjen lopettaminen ja omaan sänkyyn siirtäminen aiheuttavat lapselle herkästi univaikeuksia.
•Uniriepu tai äidin tuoksuinen t-paita tuo turvallisen olon omassa sängyssä nukkuvalle.
•Anna lapselle tilaisuus päivän aikana harjoittaa uusia taitojaan, sillä se helpottaa usein yöllä nukkumista.
•Illasta toiseen toistuvat iltarituaalit valmistavat lasta nukkumaan. Iltarituaaleihin voi kuulua esim. iltaruokailu ja unilaulu. Iltatoimien aikana vanhemmat ja lapsi ovat yhdessä ja rauhoittuvat päivän askareista. Olennaista on, että samat iltatoimet toistuvat joka ilta. Ne opettavat lasta ennakoimaan nukkumista.
•Useimmat puolivuotiaat lapset pärjäävät yön ilman yöruokailua, sillä ravinnontarpeet pystytään tyydyttämään päivän aikana. Yöruokailut voivat helposti muuttua tottumukseksi.
•Huolehdi siitä, että lapsen nukkumisympäristö on hyvä: vuodevaatteet ovat puhtaita, huone raikas ja lämpötila miellyttävä.
•Ole lapsen kanssa päivän aikana. Kun olette yhdessä, lapsi saa hellyyttä ja hoivaa. Hellyyskiintiön täyttyminen päivän aikana antaa pohjan levollisille yöunille.
•Pohdi, mitä tunteita lapsen univaikeudet sinussa herättävät. Mietitkö jo päivällä, miten ilta ja lapsen nukkumaanmeno sujuvat? Liittyykö siihen liikaa kielteisiä ja epäonnistumisen tunteita? Lapsi aistii tunteesi ja nukkumaanmeno voi vaikeutua, jos äiti tai isä on kiireisen tai kärsimättömän oloinen.
•Puhu tunteistasi muiden vanhempien, sukulaisten tai ystävien kanssa. Erilaiset, ristiriitaisetkin tunteet kuuluvat vanhemmuuteen eivätkä tee sinusta huonoa äitiä tai isää.
•Muista, että vauvasi univaikeudet eivät johdu siitä, että olisit huono äiti tai isä.
•Luota itseesi oman vauvasi asiantuntijana. Kaikki vauvat ovat yksilöitä ja erilaisia temperamentiltaan, joten nukkumistapojen muotoutuminenkin on yksilöllistä.
•Tässä vaiheessa lasta voi lempeästi ohjata uusiin nukkumistottumuksiin. Apua voi saada esim. kotiunikoulusta.