Tutkitusti toimivaa tukea vanhemmuuteen MLL:n vanhempainryhmistä
Osallistuminen mentalisaatioon perustuvaan vanhempainryhmään parantaa perheen arjen sujuvuutta ja vähentää kokemusta vanhemmuuden kuormittavuudesta. Ryhmät ovat osa MLL:n tukea vanhemmille.
Mentalisaatioon perustuvissa ryhmissä vahvistetaan vanhemman mentalisaatiokykyä eli kykyä ymmärtää lapsen kokemuksia ja tunteita sekä niiden vaikutusta käyttäytymiseen. Vanhemman mentalisaatiokyky edistää lapsen ja vanhemman myönteistä vuorovaikutusta ja sitä kautta vaikuttaa lapsen kehitykseen ja perheen arjen sujuvuuteen.
Ryhmiä on kahdenlaisia:
- Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmät vauvaperheille
- Lapsi mielessä -vanhempainryhmät taapero- ja leikki-ikäisten lasten perheille
Ryhmiä toteuttavat hyvinvointialueet, kunnat ja järjestöt. MLL kouluttaa ryhmien ohjaajat ja tarjoaa heille materiaalit ja tukea.
Ryhmiä järjestetään sekä universaalina tukena, esimerkiksi neuvoloiden yhteydessä, että kohdennettuna tukena perheille, joilla on erityisiä tuen tarpeita. Erityisen tuen ryhmiä on toteutettu muun muassa perheille, joille arki on ollut haastavaa, sekä ensikotien vanhemmille, adoptioperheille ja lastensuojelun asiakasperheille. Ryhmät ovat tavoittaneet hyvin myös isiä.
MLL kerää säännöllisesti palautetta ryhmien osallistujilta. Vuosina 2022–2024 tehtyjen kyselyiden mukaan:
- 69 % vanhemmista kokee arjen sujuvan paremmin lapsen kanssa ryhmän jälkeen.
- 91 % kertoo pohtivansa enemmän, miten omat tunteet ja toimintatavat vaikuttavat lapseen.
- 42 % kokee, että vanhemmuuden vastuu jakautuu tasaisemmin perheen sisällä tilanteessa, jossa perheessä on kaksi vanhempaa.
- Vanhemmuuden kuormittavuus on vähentynyt: ennen osallistumista 34 % koki vanhemmuuden usein raskaaksi, ryhmään osallistumisen jälkeen vain 16 %.
Ryhmät tukevat vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta monin tavoin:
- Vanhempia autetaan näkemään tilanteita lapsen silmin. Ennen ryhmään osallistumista tähän pyrki 67 %, osallistumisen jälkeen 90 %.
- Vanhemmat ymmärtävät entistä paremmin, että lapsi on itsenäinen yksilö omine tunteineen ja tarpeineen. Ennen ryhmään osallistumista 75 % vanhemmista mietti aina tai usein, millaiset toimintatavat sopivat lapselle parhaiten, ryhmään osallistumisen jälkeen 93 %.
Yksi isä kuvaa ryhmän hyötyjä näin: ”Ennen ryhmää hermostuin helposti lapselleni, mutta nyt pysyn rauhallisempana, kun tajuan ettei se nyt tahalleen kiusaa”.
Juuri tästä on kyse riittävän hyvässä vanhemman mentalisaatiokyvyssä. Vanhempi pystyy
- pitämään ja säilyttämään lapsen näkökulman ja tarpeet mielessään ja toimimaan niiden mukaan myös vaikeimmissa hetkissä sekä
- säilyttämään oman malttinsa ja pysymään turvallisena aikuisena myös haastavissa tilanteissa.
Vahvuutta vanhemmuuteen ja Lapsi mielessä -ryhmissä vanhemmat saavat keinoja myönteisen vuorovaikutuksen ja turvallisen kiintymyssuhteen vahvistamiseen. Samalla he voivat jakaa kokemuksiaan muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. 98 % osallistujista suosittelee ryhmää samassa tilanteessa oleville.
Jos haluat kuulla lisää vanhempainryhmistä ja niihin liittyvistä ohjaajakoulutuksista, ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää.
- Johanna Sourander, erityisasiantuntija, johanna.sourander@mll.fi, p. 050 4756 537
- Anna-Maija Okker, asiantuntija, anna-maija.okker@mll.fi, p. 050 9191 429
Kuva: Anna Autio