Apua! - just sulle sopivalla tavalla
”Tuntu tosi hyvältä kirjottaa nää ajatukset tähän”, aloitti eräs MLL:n Lasten ja nuorten kirjepalveluun kirjoittanut. Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin joka päivä auki olevan online-päivystyksen lisäksi nettikirjepalvelu tarjoaa erilaisen tavan matalan kynnyksen avun ja tuen hakemiseen. Tavoitteemme on, että jokaiselle löytyy kanava, josta apua saa silloin, kun sitä tarvitsee.
Nopean viestinnän ja jatkuvan ärsyketulvan aikakautena jotkut edelleen kaipaavat hitaampaa tapaa purkaa ajatuksiaan, sanoittaa tilannetta, tunteita ja kysymyksiä kirjoittamalla ja jäsentämällä niitä ensin kokonaisuudeksi ennen lähetä-napin painallusta. Joskus kirjoittaminen voi tarjota tarpeellista etäisyyttä omiin ongelmiin tai ajatuksiin. Lasten ja nuorten nettikirjepalvelussa kirjeiden kirjo on valtava: lauseen tai parin viestistä aina päiväkirjamaisiin, pitkiin teksteihin ja kirjeenvaihtoihin, joihin nuori on upeasti ja luovasti sanoittanut ajatuksiaan.
Nettikirjepalvelua voikin ajatella ”hitaana chattina”. Nopean online-vuorovaikutuksen sijaan vastauksen saaminen ottaa aikansa, ja silti yhteydenottaja voi luottaa siihen, että hänen kirjeensä lukee ajatuksella toinen ihminen. Vastauksessa välitetään tunne siitä, että hänen asiansa on luettu lämmöllä ja empatialla. Jokaiseen kirjeeseen vastaa välittävä aikuinen.
Nettikirjepalvelun yhteydenotot ovat useammin aiheiltaan vakavia kuin Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa. Joillekin kirjeen kirjoittaminen voi olla helpoin tapa jakaa kaikista vaikeimpia asioita elämästään.
Lasten ja nuorten kirjepalvelussa kolmanneksessa yhteydenotoista käsitellään mielenterveyteen liittyviä aiheita kuten masennusta, ahdistusta ja itsetuhoisuutta. Myös vertaissuhteista kirjoitetaan paljon: haaveillaan seurustelukumppanista tai käydään läpi sydänsuruja, kerrotaan kiusaamisesta ja yksinäisyyden kokemuksista tai puidaan kaveriporukan riitatilanteita ja vuorovaikutussuhteita. Lisäksi kotiin ja perheeseen liittyvät kirjeet ovat yleisiä. Niissä kerrotaan useimmiten keskusteluvaikeuksista vanhemman kanssa, vanhempien erosta ja erilaisista turvattomuuden kokemuksista perheessä.
Osa kirjeenvaihdoista on pitkiä, jotkut kuukausien ja jopa vuosien pituisia. Eräs nuori kuvasi, että hän on saanut kirjeenvaihdosta tarvitsemaansa kannattelua kuormittavassa elämänvaiheessa. Tämä on saanut hänet palaamaan palveluun uudelleen vaikeuksia kohdatessaan. Päivystäjän huolella ja lämmöllä kirjoittamat vastaukset, näkökulmien tarjoaminen ja tarvittaessa ammattiavun piiriin auttaminen ja ohjaaminen kannattelevat lapsia ja nuoria tavalla, jota ei rahassa mitata.
Nettikirjepalvelut on uudistettu viime syksynä. Periaate on edelleen sama kuin silloin, kun palvelu käynnistettiin yli 20 vuotta sitten, vain ulkoasu ja tekninen toteutus on muuttunut.
Käythän tutustumassa palveluun, ja kirjoita meille, jos koet itse olevasi tuen tarpeessa. Tai vinkkaa palvelusta kohtaamillesi lapsille, nuorille tai vanhemmille!
Tästä MLL:n Lasten ja nuorten kirjepalveluun
Nettikirjepalvelu on täysin anonyymi viestipalvelu, johon tunnukset luotuaan lapsi, nuori, vanhempi tai vanhemmuutta pohtiva voi kirjoittaa kirjeen. Kirjeenvaihtoa voi jatkaa niin kauan kuin haluaa. Kirjeisiin vastaavat MLL:n koulutetut vapaaehtoiset päivystäjät tai työntekijät.

Anna Weckström
asiantuntija, Auttavat puhelimet ja digitaaliset palvelut