Siirry sisältöön

Joululoman muistilista nuorilta vanhemmille

Joulun aikaan useimmilla meistä aikuisista on vapaapäiviä. Ainakin lapset ja nuoret ovat joululomalla. Loma-aikoihin ladataan usein luvattoman paljon tavoitteita erilaisista vierailuista, siivoamisesta, järjestelystä ja keskeneräisten asioiden hoitamisesta. Ehdotan kaiken säntäilyn sijaan pientä pysähtymistä tärkeän asian äärelle.

Keräsimme Nuortennetissä muutamia vinkkejä, millaisia tekoja nuoret toivovat vanhemmiltaan. Kysyimme mitä vanhemmat ovat nuorten mielestä tehneet oikein ja millaista tukea nuoret vanhemmiltaan kaipaavat. Kysely oli suunnattu 9.-luokkalaisille ja jo ysiluokalta päässeille. Kyselyyn saimme vastauksia 81 kappaletta.

  1. ”Muistuta ja tsemppaa.”
  2. ”Ymmärrä mua.”
  3. ”Kysy onko draamaa koulussa.”
  4. ”Kysy miten mulla menee, myös muualla kuin koulussa.”
  5. ”Älä päästä mua aina sieltä, mistä aita on matalin.”
  6. ”Jutellaan yhdessä tulevaisuudesta ja unelmista.”
  7. ”Anna mun olla nuori.”
  8. ”Näytä, että on aikaa mulle ja kysy, jos käyttäydyn eri tavalla kuin ennen.”
  9. ”Ole läsnä, mutta anna tarvittaessa omaa rauhaa.”
  10. ”Älä herätä, vaan anna nukkua, kun siihen on mahdollisuus.”

Näitä on hyvä toteuttaa ja pohtia nyt, kun arki ei paina ihan täysillä päälle. Voit myös keskustella yhdessä perheesi nuoren kanssa mihin näistä asioista hän kaipaisi eniten tukea.

Nuoret toivovat vanhemmiltaan tsemppausta elämän pienissä ja isoissa asioissa. Myös asiallinen muistutus esimerkiksi koulutehtävien tai kotitöiden tekemistä katsotaan yleisesti hyväksi. Jos nuori saa kokeesta huonon numeron, toiveissa on saada mieluummin kannustusta seuraavaan kertaan kuin toruja huonosta suorituksesta. Myös suuremmissa kysymyksissä toivotaan ymmärrystä ja ennen kaikkea yhteistä keskustelua ja aikaa yhteiselle pohdinnalle.

Nuoret eivät aina suoraan kerro kaikkea omassa elämässään tapahtunutta, mutta usein haluavat silti, että vanhempi on heistä kiinnostunut. Joskus jotain tylsää käy kavereiden kanssa tai nuorta mietityttää jokin asia, niin nuoret toivovat vanhempia huomioimaan tällaiset hetket.

Joululoman aikana on hyvä pysähtyä pohtimaan kotona mitkä näistä asioista olisivat sellaisia, joihin voisi vuonna 2019 kiinnittää huomiota. Ota vaikka yksi kohta ja tee siitä itsellesi ja nuorelle lupaus uudelle vuodelle. Muista kertoa tästä myös nuorelle.

Rauhallista joulunaikaa kaikille!

Liisa Kilpiäinen

Liisa Kilpiäinen

digitaalisen nuorisotyön asiantuntija

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös