Siirry sisältöön

Maksuton varhaiskasvatus, kyllä, mutta ei vielä

Varhaiskasvatus on tunteita herättävä puheenaihe. Siitä kiistellään ja väitellään. Masentavinta on kotihoidon ja varhaiskasvatuksen vastakkainasettelu. Oman kannan perusteluksi otetaan usein lapsen etu auktoriteetiksi. Lapsen etu ei ole mielipide jostakin asiasta. Lapsen etu on keskeinen lapsioikeudellinen käsite ja periaate, jonka sisältö tulee kussakin yhteydessä määritellä. Harvoin oikeudellisesti velvoittavaa periaatetta käytetään yhtä kevyesti kuin tässä lapsia koskevassa keskustelussa.

Nyt käydään keskustelua maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Tällä hetkellä varhaiskasvatus on maksutonta kaikkein pienituloisimmille, mikä on oikein ja välttämätöntä. Kannatan varhaiskasvatuksen maksuttomuuden laajentamista, koska se turvaa jokaiselle lapselle yhdenvertaiset oikeudet pedagogiseen toimintaan samalla tavalla kuin perusopetuskin kuuluu kaikille. Huolettaa kuitenkin, jos se toteutetaan nyt.

Perustelen. Lapset hyötyvät varhaiskasvatuksesta sillä edellytyksellä, että se on laadukasta. Laatua ovat pysyvä lapsiryhmä, pysyvät aikuissuhteet, henkilöstön korkea koulutus, terveellinen oppimisympäristö ja täysipainoinen lapsille suunnattu ohjelma. Kaikista näistä on tingitty jo pidemmän aikaa. Maksuttomuus tulisi tässä tilanteessa toteutumaan laadun kustannuksella.

Vasta äskettäin eduskunta päätti leikata varhaiskasvatuksesta lisäämällä lasten määrää yhtä aikuista kohden. ”Juoksevat vaan vähän nopeammin lasten perässä”, totesi eräs kansanedustaja lakimuutoksesta.
Mitkään merkit eivät lupaa lisää resurssia, koulutettua henkilöstöä tai sopivampia tiloja, jos maksuttomuus nyt toteutetaan ja lapsimäärä lisääntyy. On realismia epäillä, että maksuttomuus toteutuisi pedagogisesti kestävällä tavalla.

Varhaiskasvatuksella ei ole selvää politiikkaa ja sen asema tuntuu horjuvan jatkuvasti, vaikka tieto ja ymmärrys sen vaikutuksista on lisääntynyt tutkimuksen myötä. Varhaiskasvatuksen henkilökunta venyy ja väsyy. Tämä tuottaa epävarmuutta koko alalle ja on haitaksi myös lapsille.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös