Miksi päättäjien on tärkeä kuulla nuoria?
Tätä listaa voisi jatkaa vielä pitkään: Nuorten lisääntyneet mielenterveysongelmat, avun saamisen vaikeus, oppimistulosten heikentyminen, sosiaalisen median haasteet, korkeat vaatimukset, yksinäisyys, kiusaaminen ja suoritusyhteiskunnassa eläminen ovat kaikki haasteita, jotka liittyvät nuorten elämään.
Näiden lisäksi esimerkiksi ilmastokriisi ja maailmalla käynnissä olevat sodat lisäävät nuorten pahoinvointia. Asioista puhutaan mediassa ja niistä ollaan huolissaan. Mutta miksi nuorten ääni ei kuitenkaan kuulu, vaikka nuorilta vaaditaan paljon ja monet päätöksistä vaikuttavat eniten juuri heihin?
Nuoria kannattaa aina kuunnella heitä koskevissa asioissa, kun tehdään päätöksiä kunnissa ja hyvinvointialueilla. Nuorilla on kokemusta siitä, millaista heidän arkensa todella on ja millaisten asioiden kanssa he joutuvat painimaan. Tämä kokemus on arvokasta päätöksenteossa ja se voisi tuoda myös uusia näkökulmia esiin.
“Nuorissa on tulevaisuus” on sanonta, jonka moni on varmasti kuullut. Monilla päätöksillä on pitkäaikaiset vaikutukset, minkä vuoksi nuoret kohtaavat ne tulevaisuudessa. Nuorten kuunteleminen olisi siis tärkeää monesta eri syystä.
Kaikki nuoret eivät näe tulevaisuutta niin valoisana. Pelko siitä, millaisessa maailmassa tulemme elämään voi olla hyvinkin voimakasta. Tunnetta pahentaa kokemus, ettei pysty tekemään asioille mitään. Suoritusyhteiskunnassamme kaikilla on myös koko ajan niin kiire, ettei kaikilla nuorilla ole välttämättä yhtään aikuista, joka kuuntelisi ja kenelle voisi kertoa huolistaan.
Kuulluksi tuleminen ja tuntemus siitä, että pystyy oikeasti vaikuttamaan itseään lähellä oleviin asioihin voisi muuttaa näkökulmaa tulevaisuudesta parempaan suuntaan ja luoda uskoa. Lisäksi nuorten ottaminen mukaan päätöksentekoon jo aikaisin voisi lisätä osallistumista myöhemminkin. Onhan kansalaisten osallistuminen päätöksentekoon yksi demokratian tärkeimmistä edellytyksistä.
Ongelmana ei ole se, ettei olisi keinoja ottaa nuoria mukaan ratkaisujen keksimiseen ja valintojen tekemiseen. Nuorten mielipiteitä voitaisiin selvittää esimerkiksi erilaisilla kyselyillä ja keskustelutilaisuuksilla. Osallistuminen pitäisi tehdä myös mahdollisimman helpoksi ja houkuttelevaksi.
Ei riitä, että asiasta keskustellaan ja kuunnellaan, vaan nuorten ääni pitäisi selkeästi näkyä päätöksissä. Nuoret tarvitsevat välittäviä aikuisia ja tukea erilaisiin asioihin, mutta myös mahdollisuuden aidosti vaikuttaa.
Kirjoittaja Emilia on Nuortennetin vapaaehtoinen toimittaja