Rakas joulupukki, toivoisin uutta skiniä

Kuulostaa hurjalta, mutta ei kannata pelästyä! Pelaajien kielessä skini tarkoittaa lisäosaa, jolla jonkin pelissä olevan esineen tai asian voi muuttaa mielestään paremman näköiseksi. Kun pelaaja toivoo lahjaksi skiniä, hän haluaa hahmolleen tai sen välineille koristeellisemman tai tyyliinsä sopivan ulkoasun.

Monen lapsen joululahjatoiveet liittyvät digitaaliseen pelaamiseen. Toivelistalla voi olla perinteisesti uusi pelikonsoli, uusi peliohjain tai uusi mukava pelituoli.  Kaupan hyllyltä peliä ostaessaan aikuinen ymmärtää mitä hankkii, mutta hämmentävämpi lahjatoive voi olla juuri skini, virtuaaliesine. Kun ajattelee pelaamista harrastuksena, ymmärtää, että lisäosat saattavat motivoida ja innostaa pelaaja ihan kuin uudet välineet muissakin harrastuksissa.

Käytännössä virtuaalinen lahja tarkoittaa lahjakorttia tai rahan laittamista pelitilille. Rahalla peleihin voi usein ostaa itselleen lisävoimia, -taitoja, varusteita tai aseita, jotka vaikuttavat peliin sisällöllisestikin. Kysy lapselta tarkemmin, mitä hän toivomallaan lisätaidolla tekisi pelissä. Siten ymmärrät peliä paremmin ja voit miettiä, haluatko tukea lahjallasi tämän pelin pelaamista.

Kun olet ostamassa lapselle digitaaliseen pelaamiseen liittyvää lahjaa, huolehdi näistä:

1. Pidä kiinni pelien ikärajoista

Ikäraja ei kerro esimerkiksi pelin vaikeustasosta. Ikärajojen tarkoitus on suojata lasta haitalliselta sisällöltä. Lapsen kehitykselle haitalliseksi voidaan arvioida pelin sisältämä ruma kielenkäyttö, syrjintä, kauhu tai ahdistavuus, väkivalta, seksi ja päihteet. Lapset ovat yksilöitä ja vaikka jokin peli olisi ikärajaltaan sopiva, voi se silti aiheuttaa ikäviä fiiliksiä. Vaikka jonkun lapsen kaverin vanhemmat antaisivatkin hänen pelata itseään vanhemmille tarkoitettuja pelejä, vanhempien on tärkeää pitää kiinni siitä, mitä pelejä pitävät lapselleen sopivana, ja jutella lapsen kanssa asiasta.

2. Tutustu etukäteen lapsen toivelistalla olevaan peliin

Ota selvää ja tutustu pelin sisältöön ja ominaisuuksiin ennen pelin ostamista. Googlettamalla löytyy lapsen toivomasta pelistä tehtyjä arvosteluja ja usein myös pelivideoita. Monella pelillä on omat nettisivut, joista saa lisätietoa pelin luonteesta. Pohdi onko peli tälle lapselle soveltuva ja tee ostopäätös vasta sen jälkeen.

3. Juttele ennen pelaamiseen liittyvän lahjan ostamista lapsen vanhemman kanssa

Jos olet ostamassa digitaaliseen pelaamiseen liittyvää lahjaa jonkun muun lapselle, selvitä ensin, mitä mieltä lapsen vanhempi on lahjaideastasi. Kaikkein ikävintä olisi, jos lapsi ehtisi avaamaan lahjan, jollaista vanhemmat eivät hyväksy.

4. Vanhemman tehtävä on varmistaa, että lapsi osaa toimia verkkopelissä

Jos peliä pelataan muiden kanssa verkossa, tulisi lapsen osata toimia pelissä turvallisesti, vastuullisesti ja muita kunnioittavasti. Vanhempien on tärkeää puhua lapsen kanssa siitä, saako hän pelata vain tuttujen vai muidenkin nimimerkin takana olevien pelaajien kanssa, sekä sopia, mitä saa ja ei saa kertoa itsestään. Kannattaa myös kysellä, millainen keskusteluilmapiiri peleissä on: kannustetaanko siellä vai puhutaanko ilkeästi, ja miten itse voi vaikuttaa ilmapiiriin.

Digitaalinen pelaaminen on kiva harrastus, kunhan peliajat pysyvät kohtuullisena, pidetään huoli ikärajoista ja pelaajat muistavat kohdella toisiaan reilusti. Kun annat lapselle pelilahjan, voit tulostaa hänelle lahjan mukaan vinkkilistan alta.

Paula Aalto

Paula Aalto

mediakasvatuksen suunnittelija

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.