Siirry sisältöön
MLL:n logo

Järjestöt toivovat hyvinvointialueille sote-järjestöjen neuvottelukuntaa

Ensimmäisten asioiden joukossa valitut aluevaltuutetut päättävät muun muassa hallintosäännöstä, jossa määritellään puitteet hyvinvointialueiden toiminnalle. Jokaisen hyvinvointialueen hallintosäännössä tulisi määritellä, mikä toimielin alueella päättää sote-järjestöjen avustuksista, jotta myös avustusmuotoinen toiminta on jatkossakin mahdollista.

Sote-järjestöt toimivat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen yhdyspinnassa. Tämän yhteyden on tärkeää säilyä jatkossakin ihmisten tarpeita vastaavien palvelupolkujen ja -kokonaisuuksien varmistamiseksi. Yleishyödyllisten sote-järjestöjen toiminta on ehkäisevää apua ja tukea, ihmisten kuntoutumisen edistämistä ja itsenäistä selviämistä tukevaa matalan kynnyksen auttamista. Sote-järjestöt tarjoavat ihmisille heiltä usein puuttuvan yhteisön ja vaikuttamisen kanavan. Järjestöjen toiminta vähentää palvelujen tarvetta toimimalla monin tavoin yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa ja täydentämällä niissä olevia katvealueita.

Koska järjestölähtöisessä auttamisessa vertaistuen ja vapaaehtoisten rooli ammattilaisten rinnalla on merkittävä ja rahoitusta tulee myös STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus), näitä järjestölähtöisen auttamisen toimintoja ei voida siirtää ostopalveluksi. Lisäksi nykyisin on monia sote-järjestön ja kunnan yhdessä rahoittamia toimintamuotoja, joissa järjestö saa STEA-avustuksen ja kunta osallistuu omalla rahoitusosuudellaan kyseisen toiminnan mahdollistamiseen. Näiden toimintojen jatkuvuus on tärkeä turvata hyvinvointialueella. Sen vuoksi on tärkeää, että alueiden hallintosääntö mahdollistaa avustusmuotoisen järjestötoiminnan.

Kumppanuuden kehittämiseksi ja ihmisten tarpeita vastaavien palvelukokonaisuuksien varmistamiseksi pidämme tärkeänä myös, että hyvinvointialueille perustetaan sote-järjestöjen neuvottelukunta tai vastaava toimielin. Ne mahdollistavat vuoropuhelun toimintojen kehittämisestä erityisesti palvelujen yhdyspinnoilla ja sote-palvelujen vastuuhenkilöiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Myös laaja yhteistyö liikunnan, koulutuksen, kulttuurialan ja monien muiden toimijoiden kanssa ovat tärkeitä, mutta pelkkä HYTE-rakenne ei riitä.

Toivomme, että ehdotuksemme otetaan huomioon hyvinvointialueiden aluevaltuustoille tehtävissä ehdotuksissa hallinnon rakenteeksi.

Yhteistyöterveisin
Sari Aalto-Matturi, toiminnanjohtaja, MIELI Suomen Mielenterveys ry
Hannu Jouhki, toimitusjohtaja, A-klinikkasäätiö
Milla Kalliomaa, pääsihteeri, Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Kristiina Kumpula, pääsihteeri, Suomen Punainen Risti
Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri, Sydänliitto
Pentti Lemmetyinen, toimitusjohtaja, Setlementtiliitto
Päivi Lepistö, toiminnanjohtaja, Suomen Klubitalot ry
Pekka Lund, toiminnanjohtaja, Sininauhaliitto
Marja Pakarinen, va. toiminnanjohtaja, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Riitta Särkelä, pääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto
Anne Knaapi, johtaja, varapääsihteeri, SOSTE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös