Siirry sisältöön

Halvat huvit syksyyn

Mitä tehtäisiin? Poimi tästä vinkit edulliseen syksytekemiseen. 

Jos metsään haluat mennä nyt… Lapset rakastavat etsiä ja pienen kokonsa puolesta he ovat mainiota sienibongareita. Älä unohda eväitä.

Puolukkaretki on taattu syysjuttu, ja karpalo- tai hillaretki suolle vasta jännää onkin.

Taivaalla voi nähdä komean kurkiauran muuttomatkalla lämpimään etelään. Hyviä tarkkailupaikkoja lintujen syysmuuton seuraamiseen ovat meren- ja järvenrannat, niemenkärjet, korkeat mäet ja peltoaukeat. Pelkät kiikarit viihdyttävät muksuja vartin.  

Pimeän ajan alkaessa on mukava sytyttää valo itse tehtyyn lyhtyyn. Lyhty syntyy kookkaasta lasipurkista, koverretusta appelsiinista tai vaikka siitä kurpitsasta. Tehkää yhdessä naapureiden kanssa paljon lyhtyjä ja juokaa kuumaa mehua pimeässä.

Pimeällä on hauskaa käyttää taskulamppua. Tehkää heijastimista rata taskulampun kanssa seurattavaksi.

Vaahteranlehdistä voi tehdä kruunun tai piipun, ohjeita löytyy helposti netistä. Oikeasti lehdistä voi tehdä mitä vain. Kysy lapselta, hänellä on varmasti idea.

Lähes jokaisella paikkakunnalla on MLL:n perhekahvila. Sieltä saa kupin kuumaa ja seuraa sekä lapselle että vanhemmalle, parhaassa tapauksessa elinikäisen ystävän.

Syksyllä ihmiset vetäytyvät koteihin, mutta vapaaehtoistyö on helppo tapa tavata ihmisiä. MLL:n vapaaehtoisena voi monesti toimia yhdessä lasten kanssa.

Seuraa mitä kaikkea muut järjestävät ja lähde mukaan juuri sinne, minne et yleensä mene. Taattu tapa yllättyä ja löytää uutta.

Kirjastokortit esiin, nyt on kirjojen prime time. Mitähän isän yöpöydälle ilmestyisi, jos lapset saisivat valita kirjan? Älä unohda satutunteja!

Tyynyt ja viltit kasaan ja koko perhe tarinan ääreen. Vaihdelkaa ääneen lukijaa, pienempikin lapsi voi ”lukea” vaihteeksi aikuisille.

Taidenäyttelyihin on usein avoimet ovet, ja lapsi on taiteelle melko ennakkoluuloton tulkki. Kotona taiteilua voi jatkaa näyttelyn inspiroimana.

Otetaanko vesilätäkköhyppäyksen Suomen mestaruuskisat?

Halvat liput jalkapallo-otteluun saa, kun menee seuraamaan oman kylän harrastusjoukkueen harjoituksia kentän laidalle. Kannustaa voi aina.

Kirpputorilla myyminen voi olla hauska kauppaleikki koko perheelle. Hinnoitteluun, tinkimiseen ja kassanlaskuun tarvitaan pieniä apulaisia. Kirppiksella voi kisata myös siitä, kuka löytää vaikkapa hullunkurisimman tai oudoimman myyntitavaran.

Valokuvat johdattavat tarinoiden äärelle. Lapsista on hauskaa kuulla, millaista oli ennen vanhaan. Siis silloin, kun ei ollut kännyköitä. Tai silloin kun ei ollut vielä televisiotakaan.

Kuka on äidin isä? Mikä on veljen sukunimi? Läheisenkin perheen sukupuu voi olla hauska oivallusten matka, kun lapset ovat pieniä. Isommat hahmottavat sukukudelmaa pidemmälle.

Opeta lapsille oman lapsuuden tutut pihaleikit. Jos ideat loppuvat, käykää MLL:n Leikkipankissa.

Millainen on lasten tekemä elokuva perheen arjesta?

Nykypäivän nojatuolimatkailija kääntyy Pinterestin puoleen.

Artikkeli on julkaistu Lapsemme 3/2018 -lehdessä.

Hanna Kortelainen

Valokuvaaja

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös