Siirry sisältöön

Nuoren mediakasvatus

Media liittyy monin tavoin nuoren elämään. Tältä sivulta löydät tietoa nuorten mediankäytöstä sekä mediankäytön vaikutuksista nuoren hyvinvointiin, oppimiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin.

Millä keinoin on mahdollista tukea ja kehittää nuoren tasapainoista, vastuullista ja turvallista mediankäyttöä ja monipuolisia mediataitoja? Miten MLL:n mediakasvatussisältöjä voi soveltaa kodin, koulun ja vapaa-ajan mediakasvatuksessa?

Ideoita nuorisotyöhön!

Ideoita nuorisotyöhön sivu tarjoaa kattavan kattauksen miten hyödyntää Nuortennettiä ja MLL:n tehtäväkortteja nuorisotyössä ja harrastustoiminnassa.

Ota koko paketti haltuun!

Tutustu Ideoita nuorisotyöhön -sivustoon

Nuortennetti tarjoaa tukea ja apua Ukrainan sodan käsittelyyn

Nuortennetti kokosi sivuilleen linkkipaketin Ukrainan sodan käsittelyyn. Sivu tarjoaa apua lähdekriittisyyteen ja tunteiden sanoittamiseen.

Lue Nuortennetin tukea nuorille ukrainan tilanteen käsittelyyn

Mitä nuoret ajattelevat nettikiusaamisesta ja siihen puuttumisesta?

MLL:n toteuttaman Nuoret ja nettikiusaaminen -kyselyn tulokset on nyt julkaistu. Tutustu 12–17-vuotiaiden näkemyksiin netissä, sosiaalisessa mediassa ja peleissä tapahtuvasta kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta kyselyn tulossivustolla. Kyselyyn vastasi 1123 nuorta.

Nuoret ja nettikiusaaminen -kyselyn tulokset

Seksuaalinen häirintä ja grooming netissä

Mitä vanhemman kannattaa tietää lasten ja nuorten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä ja houkuttelusta netissä? Miten suojautua häirinnältä ja tunnistaa houkuttelua? Miten vanhempi voi ottaa asiaa puheeksi lapsen ja nuoren kanssa? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa asiantuntijat Jenni Kreivi Rikosuhripäivystyksestä ja Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapset ry:stä.

Katso video YouTubessa tästä

Mediakasvatuksen koulutusmateriaalista tukea nuorten mediakasvatukseen

Mediakasvatuksella vahvistetaan mediataitoja ja valmiuksia hyödyntää mediaa eri tavoin. Nuoret toimivat mediakulttuurissa yleisönä, kuluttajina sekä tuottajina ja vaikuttajina. Ottamalla mediakasvatus osaksi tukioppilastoimintaa ja koulun kasvatustyötä, ennakoidaan mahdollisia haittoja ja tuetaan tasapainoista ja vastuullista toimintaa netissä ja medianparissa.

Mediakasvatuksen koulutusmateriaalista löydät valmiita harjoituksia sekä tehtäviä taustoittavat tietotekstit koulun mediakasvatustyön tueksi.

Tutustu mediakasvatuksen koulutusmateriaaliin tästä

Mediankäytöstä Nuortennetissä

Nuortennetin Netti ja media- kokonaisuudesta löydät tietoa omaa hyvinvointia tukevista mediataidoista sekä mediankäytön vaikutuksista arjen tukipilareihin, kuten uneen, keskittymiseen tai sosiaalisiin suhteisiin. Nuortennetissä paljon sisältöä myös digitaalisesta pelaamisesta, nettikiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä netissä sekä vertaistukea nuorelle mediaan liittyvissä asioissa.

Tutustu Nuortennetin mediakasvatussisältöihin tästä

Mediakasvatusaiheisia tehtäväkortteja oppitunneille

Mediakasvatusaiheisista tehtäväkorteista löydät tehtäviä, joita voi hyödyntää opetuksessa, tukioppilastoiminnassa ja nuorisotyössä. Tehtäväkorteista löytyy yksittäisiä tehtäviä sekä valmiita 45 minuutin oppituntimalleja. Teemoina mm. mediataidot, tunne- ja vuorovaikutustaidot digiympäristöissä, nettikiusaaminen ja reilut kaveritaidot, häirintä, tasapainoinen mediankäyttö ja digihyvinvointi.

Tutustu mediakasvatusaiheisiin tehtäväkortteihin tästä

Ruutujen lumo

Ruutujen lumo -uutiskirje on MLL:n mediakasvatuksen uutiskirje hyvinvoinnin teemoista digiarjessa vanhemmille, ammattikasvattajille ja nuorisotyöntekijöille.

  • Miten medioiden käyttö vaikuttaa nuoren kehitykseen ja hyvinvointiin?
  • Aiheuttaako digi huolta, kahnausta, kiukkua ja kurjia fiiliksiä?
  • Miten toteuttaa mediakasvatusta kotona, koulussa ja vapaa-ajalla?
Tilaa Ruutujen lumo- uutiskirje

Euroopan unionin osarahoittama -logo

Copyright 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

The contents of this publication are the sole responsibility of MLL and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Licensed under the Apache License, Version 2.0 (the ”License”);
you may not use this file except in compliance with the License.
You may obtain a copy of the License at http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0

Unless required by applicable law or agreed to in writing, software
distributed under the License is distributed on an ”AS IS” BASIS,
WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied.
See the License for the specific language governing permissions and
limitations under the License.

Creative Commons -lisenssi

Takaisin ylös