Siirry sisältöön

Mediakasvatus

Jokaisella lapsella on oikeus mediakasvatukseen. Aikuisilla on velvollisuus ohjata ja tukea lapsen mediankäyttöä ja mediataitojen kehittymistä.

Tältä sivulta löydät ajankohtaista ja ikätasoista tietoa lasten ja nuorten mediankäyttöön ja mediakasvatukseen liittyvistä asioista, kuten sopivasta ruutuajasta, sosiaalista medioista, digitaalisesta pelaamisesta, nettikiusaamisesta ja häirinnästä. Lisäksi saat vinkkejä kasvattajalle miten hyödyntää MLL:n mediakasvatussisältöjä kodin, varhaiskasvatuksen, koulun ja vapaa-ajan mediakasvatuksessa.

Lapsi ja nuori uutistulvassa

Tänä päivänä pientenkin lasten voi olla vaikea välttyä meitä ympäröivältä uutistulvalta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja kertoo miten pelottavista, hämmentävistä tai ahdistavista uutisista kannattaa keskustella lapsen ja nuoren kanssa, milloin mediankäyttöä on hyvä rajoittaa ja miten aikuinen voi rauhoittaa ja luoda turvallisuutta lapselle ja nuorelle.

Katso video Youtubessa

Kuuntele Hyvä, paha digi -podcast

MLL:n Hyvä, paha digi -podcast tarjoaa tukea digiajan kasvattajalle. Podcastissa sukelletaan kysymyksiin liittyen lapsen ensimmäisen puhelimen hankintaan, lapsiin ja nuoriin ruutujen lumossa sekä häirintään, huijauksiin ja rikoksiin netissä.

Laita podcast kuulokkeisiin tai kaiuttimeen ja kuuntele vaihtuvien asiantuntijavieraiden ajatukset aiheista.

Löydät MLL:n Hyvä, paha digi -podcastin tästä

Sotaa ja uutistulvaa - oppitunti- ja vanhempainiltamateriaali

Teimme MLL:ssa miten käsitellä sotaa ja uutistulvaa lapsen kanssa- vanhempainiltamateriaalin sekä osallistavan ja tehtäväpohjaisen sotaa ja uutistulvaa- oppituntimateriaalin aiheen käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Materiaali sopii 4. – 9. -luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Materiaalia voidaan hyödyntää myös harrastustoiminnassa ja nuorisotyössä

Sotaa ja uutistulvaa materiaalit

Vastapuhetta vihapuheelle

Vihapuhetta ja vastapuhetta -sivusto antaa tietoa ja tehtäviä yläkouluun ja toiselle asteelle kuinka tunnistaa vihapuhetta, vahvistaa omia mediataitoja, miten luodaan turvallisempaa tilaa ja kuinka netin keskustelukulttuuria voi viedä inhimilliseen suuntaan vastapuheella.

 

 

Tutustu vihapuhetta ja vastapuhetta sivuun tästä

Tilaa tai tulosta DIGIFIT-kirppu

DIGIFIT-kirppu on paperista taiteltava perinteinen peli, joka sisältää mediankäyttöön liittyviä kysymyksiä, tehtäviä ja vinkkauksia. DIGIFIT-kirppua pelaamalla pohditaan minkälaiset asiat mediankäytössä voivat lisätä tai vähentää mielen hyvinvointia. DIGIFIT-kirppu sopii ala- ja yläkouluikäisille, kouluun ja harrastustoimintaan, kavereiden tai perheen kanssa pelattavaksi.

Tutustu DIGIFIT-kirppuun

Tilaa MLL:n mediakasvatuskoulutus

MLL koordinoi valtakunnallista nuorisotyön ammattitaitoista kouluttajaverkostoa, joka järjestää mediakasvatustilaisuuksia paikan päällä ja etänä oppilaille, vanhemmille ja ammattilaisille eri puolilla Suomea. Tältä sivulta löydät eri alueiden yhteystiedot sekä lisätietoa mediakasvatuskoulutusten aihealueista.

Lue lisää MLL:n mediakasvatuskoulutuksista tästä

Ruutujen lumo- uutiskirje

Ruutujen lumo -uutiskirje on MLL:n mediakasvatuksen uutiskirje hyvinvoinnin teemoista digiarjessa vanhemmille, ammattikasvattajille ja nuorisotyöntekijöille.

  • Miten medioiden käyttö vaikuttaa lapsen kehitykseen ja hyvinvointiin?
  • Miten valjastaa digi iloksi ja hyödyksi?
  • Miten toteuttaa mediakasvatusta kotona, koulussa ja kerhoissa?
Tilaa Ruutujen lumo -uutiskirje tästä

Euroopan unionin osarahoittama -logo

Copyright 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

The contents of this publication are the sole responsibility of MLL and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Licensed under the Apache License, Version 2.0 (the ”License”);
you may not use this file except in compliance with the License.
You may obtain a copy of the License at http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0

Unless required by applicable law or agreed to in writing, software
distributed under the License is distributed on an ”AS IS” BASIS,
WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied.
See the License for the specific language governing permissions and
limitations under the License.

Creative Commons -lisenssi

Takaisin ylös