Mediakasvatus

Jokaisella lapsella on oikeus mediakasvatukseen. Aikuisilla on velvollisuus ohjata ja tukea lapsen mediankäyttöä ja mediataitojen kehittymistä.

Tältä sivulta löydät ajankohtaista ja ikätasoista tietoa lasten ja nuorten mediankäyttöön ja mediakasvatukseen liittyvistä asioista, kuten sopivasta ruutuajasta, sosiaalista medioista, digitaalisesta pelaamisesta, nettikiusaamisesta ja häirinnästä. Lisäksi saat vinkkejä kasvattajalle miten hyödyntää MLL:n mediakasvatussisältöjä kodin, varhaiskasvatuksen, koulun ja vapaa-ajan mediakasvatuksessa.

Hyvinvointia digiajassa

Ajankohtaista tietoa lasten, nuorten ja lapsiperheiden tasapainoisesta media-arjesta, mediaympäristöjen toimintalogiikoista, lasten omista laitteista ja ruutuajasta, digitaalisesta mediasta ja sen vaikutuksesta oppimiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vinkkejä miten oma ja perheen mediankäyttö valjastetaan omaksi iloksi ja hyödyksi, haittoja ennakoiden ja minimoiden.

Lue lisää hyvinvoinnista digiajassa

DIGIFIT - Tää ei oo kuuri, tää on treeni!

DIGIFIT-treenit antaa erilaisia vinkkejä ja tapoja vähentää digitaalista kuormitusta ja tykyttävää teknostressiä. Ei haittaa, vaikka digitaalinen maailma olisi jo hanskassa ja hyvät keinot käytössä digitaalisen maailman hallintaan. Kokeilemalla voi kuitenkin oivaltaa jotain hyödyllistä omasta mediankäytöstäsi, puhelimen käyttötavoista, sosiaalisista medioista tai kenties jopa itsestään!

Lue lisää DIGIFIT:stä

Turvallisesti digitaalisissa ympäristöissä

Turvallisesti digitaalisissa ympäristöissä- kokonaisuudesta saat ajankohtaista tietoa siitä mitä on seksuaalinen houkuttelu ja häirintä digitaalisissa ympäristöissä ja miten mediataidot auttavat suojautumaan seksuaaliselta houkuttelulta ja häirinnältä. Ota talteen vinkit miten puhua ja opettaa lasta tunnistamaan seksuaalista houkuttelua ja häirintää.

Lue lisää turvallisuudesta digitaalissa ympäristöissä

Empatia netissä- video

Loukkaava kohtelu ja kiusaaminen ei ole ok. Katso videolta vinkit mikä estää empatiaa verkossa ja miten edistää parempaa nettikulttuuria.

MLL:lta löytyy paljon videoita mediakasvatuksen tueksi. Videoiden aiheina mm. empatia netissä, lasta kehittävä mediankäyttö, miten olla tukena digiajan vuorovaikutuksessa, reilu pelikulttuuri ja hyvinvointia digiajassa.

Katso lisää MLL:n mediakasvatuksen videoita

Tilaa MLL:n mediakasvatuskoulutus

MLL koordinoi valtakunnallista nuorisotyön ammattitaitoista kouluttajaverkostoa, joka järjestää mediakasvatustilaisuuksia paikan päällä ja etänä oppilaille, vanhemmille ja ammattilaisille eri puolilla Suomea. Tältä sivulta löydät eri alueiden yhteystiedot sekä lisätietoa mediakasvatuskoulutusten aihealueista.

Lue lisää MLL:n mediakasvatuskoulutuksista

Ruutujen lumo- uutiskirje

Ruutujen lumo -uutiskirje on MLL:n mediakasvatuksen uutiskirje hyvinvoinnin teemoista digiarjessa vanhemmille, ammattikasvattajille ja nuorisotyöntekijöille.

  • Miten medioiden käyttö vaikuttaa lapsen kehitykseen ja hyvinvointiin?
  • Miten valjastaa digi iloksi ja hyödyksi?
  • Miten toteuttaa mediakasvatusta kotona, koulussa ja kerhoissa?
Tilaa Ruutujen lumo -uutiskirje

Copyright 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Licensed under the Apache License, Version 2.0 (the ”License”);
you may not use this file except in compliance with the License.
You may obtain a copy of the License at http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0

Unless required by applicable law or agreed to in writing, software
distributed under the License is distributed on an ”AS IS” BASIS,
WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied.
See the License for the specific language governing permissions and
limitations under the License.

Creative Commons -lisenssi