Siirry sisältöön
Lastenhoidon kuva, EI KÄYTETÄ MUUALLA.

Perhe lasten hoitajan työnantajana

Perhe toimii MLL:n välittämän lasten hoitajan työnantajana: Perhe vastaa kaikista työnantajavelvoitteista. Hoitajat eivät ole työsuhteessa Mannerheimin Lastensuojeluliittoon. Rekisteröityminen, järjestelmän käyttö ja hoitajien välitys on perheille maksutonta.

Työnantajavelvoitteisiin voi kysyä apua soittamalla oman alueen välityspisteeseen. Yhteystiedot sivun alaosasta Aiheeseen liittyvät -osiosta.

Uusimaa: 
Hoitajan palkka 11 euroa tunnilta (pyhäpäivinä 22 €/tunti)
Muu Suomi: 
Hoitajan palkka 10 euroa tunnilta (pyhäpäivinä 20 €/tunti)

Palkka on kokonaiskorvaus, joka sisältää lomakorvauksen. Minimiveloitus on kahden (2) tunnin palkka.

Perhe maksaa hoitajalle palkan tilille tai käteisellä hoitajan läsnä ollessa puolen tunnin tarkkuudella. Palkka maksetaan tilatulta ajalta, vaikka hoito päättyisikin aikaisemmin. Tilauksessa sovittu aika on hoitajan työaika. Työaikaan sisältyy myös tutustuminen alkuun sekä vanhempien kotiinpaluun yhteydessä käyty keskustelu ja palkanmaksu. Näihin on tärkeää varata riittävästi aikaa.

Sunnuntaityöstä säädetään työaikalain 20 §:ssä. Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 prosentilla korotettuna (kts. yltä). Korotettua palkkaa maksetaan myös kirkollisina juhlapäivinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.

Käytä MLL:n varausjärjestelmässä olevaa tilauskohtaista palkkalaskelmaa ja tee tulorekisteri-ilmoitus.

  • Maksa palkka hoitajalle hoidon päätyttyä (näet nettopalkan tilauskohtaisesta palkkalaskelmasta).
  • Anna hoitajalle tilauskohtainen palkkalaskelma. Palkkalaskelman voit tulostaa järjestelmästämme tai tallentaa ja lähettää hoitajalle sähköpostilla. Tilauskohtaisessa palkkatositteessa on huomioitu mahdolliset vähennykset.
  • Ilmoita kaikki kuukauden aikana maksetut palkat Verohallinnon tulorekisteriin viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 5. päivään mennessä. Tulorekisterin asiakaspalvelu p. 029 497 550. Katso ohjevideo Verohallinnon Youtube-kanavalla.
  • Työeläkevakuutusyhtiö laskuttaa perheeltä tarvittaessa työeläkevakuutusmaksun jälkikäteen.
  • Työllisyysrahasto laskuttaa perheeltä tarvittaessa työttömyysvakuutusmaksun jälkikäteen.

Käytä Verohallinnon Palkka.fi-palvelua.

   • Kirjaudu palkka.fi-palveluun hoitajan läsnä ollessa ja täytä vaadittavat tiedot palkkalaskelmaa varten. Suosittelemme rekisteröitymään sekä täyttämään työntekijän (hoitajan) tiedot etukäteen. Valitse ammattiluokaksi 531 Lastenhoitajat ja koulunkäyntiavustajat.
   • Maksa hoitajan palkka palkka.fi-palvelusta saamasi laskun avulla.
   • Tulosta tai lähetä hoitajalle sähköisesti palkka.fi-palvelusta löytyvä palkkalaskelma.
   • Palvelusta saat tarvittaessa laskun työeläkevakuutusmaksusta.
   • Palvelu ilmoittaa tiedot tulorekisteriin.
   • Työllisyysrahasto laskuttaa perheeltä tarvittaessa työttömyysvakuutusmaksun jälkikäteen.

Siirry palkka.fi-palveluun tästä

Katso ohjeet palkka.fi-palvelun käyttöön (pdf)

Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista. Lisätietoja verohallinnon sivuilta (linkki alla). 

Jos perhe maksaa työntekijöille palkkaa yli 1 400 euroa vuodessa, tulee vakuuttaa hoitaja/hoitajat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Perhe voi hankkia tapaturmavakuutuksen sopivaksi katsomastaan vakuutusyhtiöstä.

Jos perhe maksaa samalle työntekijälle yli 1 500 euroa vuodessa, perhe huolehtii ennakonpidätyksen. Tässä tapauksessa hoitaja toimittaa verokortin.

Alla lisätietoa tulorekisterin ja palkka.fi kautta hoituvista työnantajamaksuista. Huomioithan, että näitä sinun ei tarvitse itse huolehtia vaan saat laskut automaattisesti, jos rajat ylittyvät.

Kaikilta 18–64-vuotiailta hoitajilta vähennetään palkanmaksun yhteydessä palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu 0,79 %. Tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella perhe saa laskun työttömyysvakuutusmaksusta, jos maksaa palkkoja yli 1 400 €. Perheeltä laskutetaan sekä työnantajan 0,27 % että palkansaajan 0,79 % työttömyysvakuutusmaksut.

Lisätietoja työttömyysvakuutusmaksusta (Työllisyysrahasto)

Työllisyysrahaston asiakaspalvelu palvelee numerossa p. 075 757 0500.

TyEL-eläkevakuutusmaksu koskee 17–67-vuotiaita hoitajia. Maksu on kuukausi- ja työntekijäkohtainen, ja se maksetaan, mikäli samalle työntekijälle maksettujen palkkojen (brutto) määrä on yli 68,57 € kuukaudessa.

Kun raja ylittyy, vähennetään hoitajan palkasta työntekijän osuus (17–52-vuotiailla ja 63–67-vuotiailla 7,15 % ja 53–62-vuotiailla 8,65 %.) Tulorekisteri-ilmoituksessa tai palkka.fi-palvelussa perhe valitsee työeläkevakuutusyhtiön, jota haluaa käyttää. Työeläkevakuutusyhtiö lähettää laskun. Perheeltä laskutetaan TyEL:n kokonaismaksu 26,12 % palkasta.

Aiheeseen liittyvät

Anna lahja kotimaan lapsille!

Yksikään lapsi nuori tai vanhempi ei saa jäädä huolineen yksin. Sinun tuellasi pystymme olemaan lähellä, kuuntelemaan ja auttamaan lapsia, nuoria ja vanhempia kaikkialla Suomessa.

Sinä voit auttaa. Lahjoita nyt!

Takaisin ylös