Perhe lasten hoitajan työnantajana

Perhe toimii MLL:n välittämän lasten hoitajan työnantajana: Perhe vastaa kaikista työnantajavelvoitteista. Hoitajat eivät ole työsuhteessa Mannerheimin Lastensuojeluliittoon. Näin voimme tarjota perheille edullista lastenhoitopalvelua. Rekisteröityminen, järjestelmän käyttö ja hoitajienvälitys on perheille maksutonta.

Työnantajavelvoitteet voi hoitaa seuraavilla tavoilla:

1. Palkkaus.fi palvelu hoitaa palkanmaksun ja työnantajavelvoitteet puolestasi

Lastenhoitotoiminnan varausjärjestelmään on integroitu Palkkaus.fi-palvelu. Palkkatiedot siirtyvät varausjärjestelmästä suoraan palkkaus.fi-palveluun. Hoitajan palkka, maksut ja ilmoitukset hoituvat palvelulla helposti ja nopeasti. Palvelumaksu 4 euroa/tilaus.

2. Hoidan palkanmaksun ja työnantajavelvoitteet itse

MLL:n varausjärjestelmän tilauskohtaisesta palkkatositteesta näet kaikki palkasta vähennettävät vähennykset. Työnantajana huolehdit seuraavista asioista (velvoitteet riippuvat hoitajan iästä ja työnkestosta):

Aina:

• palkanmaksu
  • palkkatosite
  • tulorekisteri ilmoitus

Tarvittaessa:

• työttömyysvakuutusmaksu
  • työeläkevakuutusmaksu
  • tapaturmavakuutus
  • ennakonpidätys

Työnantajavelvoitteiden hoitamiseen voit käyttää palkka.fi-palvelua tai tulorekisteriä (linkit alla). Tulorekisterin asiakaspalvelu p. 029 497 550.

Muistilista työnantajavelvoitteista perheille

Palkanmaksu

Uusimaa:
Hoitajalle maksetaan palkkaa 9,50 euroa/tunnilta (pyhäpäivinä 19 e/tunti).
Muu Suomi:
Hoitajalle maksetaan palkkaa 9,00 euroa/tunnilta (pyhäpäivinä 18 e/tunti).

Perhe maksaa hoitajalle palkan tilille, käteisellä tai palkkaus.fi palvelun kautta hoitajan läsnäollessa. Palkka maksetaan puolen tunnin tarkkuudella. Tämä on kokonaiskorvaus, joka sisältää lomakorvauksen. Minimiveloitus on kahden (2) tunnin palkka.

Sunnuntaityöstä säädetään työaikalain 33 §:ssä. Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 prosentilla korotettuna (kts. yltä). Korotettua palkkaa maksetaan myös kirkollisina juhlapäivinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.

Tosite palkanmaksusta

Perhe antaa maksamistaan palkoista lasten hoitajalle palkkatositteen. Tilauskohtaisen palkkatositteen voi tulostaa MLL:n varausjärjestelmästä tilauksen kohdalta tai tehdä vapaamuotoisen tositteen, joka sisältää vastaavat tiedot. Palkkaus.fi palvelua käyttäessä palkkatosite löytyy palvelusta.

Tulorekisteri

Perhe ilmoittaa kaikki maksamansa tulot tulorekisteriin palkanmaksua seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä. Tulorekisteriin liittyvistä asioista voi lukea lisätietoja ja kysyä neuvoa Verohallinnon sivuilta (linkki alla). Ohjeita löytyy myös oheiselta Verohallinnon YouTube-videolta.

Työttömyysvakuutusmaksu

Perheen tulee vähentää palkanmaksun yhteydessä kaikilta 17–64-vuotiailta hoitajilta palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu 1,25 % (vuonna 2020, katso erillinen taulukko sivun alaosasta). Tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella perhe saa laskun työttömyysvakuutusmaksusta, jos maksaa palkkoja yli 1 300 € vuodessa. Perheeltä laskutetaan sekä työnantajan (0,45 %) että palkansaajan (1,25 %) työttömyysvakuutusmaksut.

Lisätietoja työttömyysvakuutusmaksusta Työttömyysvakuutusrahaston internet-sivuilta (linkki alla) tai asiakaspalvelusta p.0737570500.

TyEL-eläkevakuutusmaksu

TyEL-eläkevakuutusmaksu koskee 17–67-vuotiaita hoitajia. Maksu on kuukausi- ja työntekijäkohtainen, ja se maksetaan, mikäli samalle työntekijälle maksettujen palkkojen (brutto) määrä on yli 60,57 € kuukaudessa. Kun raja ylittyy, perhe vähentää hoitajan palkasta työntekijän osuuden, mikä on 17–52-vuotiailla ja 63–67-vuotiailla 7,15% ja 53–62-vuotiailla 8,65 %.

Tulorekisteri-ilmoituksessa perhe valitsee työeläkevakuutusyhtiön jota haluaa käyttää. Työeläkevakuutusyhtiö lähettää laskun. Perheeltä laskutetaan TyEL:n kokonaismaksu 25,30 % palkasta.

HUOM! Koronan vuoksi 1.5.–31.12.2020 TyEL-kokonaismaksu on 22,7 % prosenttia palkoista. 2,6 prosenttiyksikön alennus koskee vain työnantajan maksuosuutta eli alennuksella ei ole vaikutusta työntekijältä vähennettävään osuuteen vakuutusmaksusta.

Ennakonpidätys

Kotitalouteen palkatulle lastenhoitajalle maksetuista palkoista ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä, jos samalle työntekijälle maksetaan enintään 1 500 euroa vuodessa.

Tapaturmavakuutus

Perheen tulee vakuuttaa hoitaja/hoitajat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Tapaturmavakuutus tulee ottaa, jos maksaa työntekijöille palkkaa yli 1 300 €/vuodessa. Perhe voi hankkia tapaturmavakuutuksen sopivaksi katsomastaan vakuutusyhtiöstä.

Kotitalousvähennys

Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista.

Ladattavat aineistot

Vuoden 2020 taulukot ja ohjeet