Siirry sisältöön
Lastenhoidon kuva, EI KÄYTETÄ MUUALLA.

Perhe lasten hoitajan työnantajana

Perhe toimii MLL:n välittämän lasten hoitajan työnantajana: Perhe vastaa kaikista työnantajavelvoitteista. Hoitajat eivät ole työsuhteessa Mannerheimin Lastensuojeluliittoon. Näin voimme tarjota perheille edullista lastenhoitopalvelua. Rekisteröityminen, järjestelmän käyttö ja hoitajien välitys on perheille maksutonta.

Työnantajavelvoitteisiin voi kysyä apua soittamalla oman alueen välityspisteeseen. Yhteystiedot sivun alaosasta Aiheeseen liittyvät -osiosta.

Uusimaa: 
Hoitajan palkka 9,50 euroa/tunnilta (pyhäpäivinä 19 e/tunti).
Muu Suomi: 
Hoitajan palkka 9,00 euroa/tunnilta (pyhäpäivinä 18 e/tunti).

Perhe maksaa hoitajalle palkan tilille tai käteisellä hoitajan läsnä ollessa. Palkka maksetaan puolen tunnin tarkkuudella. Tämä on kokonaiskorvaus, joka sisältää lomakorvauksen. Minimiveloitus on kahden (2) tunnin palkka.

Sunnuntaityöstä säädetään työaikalain 20 §:ssä. Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 prosentilla korotettuna (kts. yltä). Korotettua palkkaa maksetaan myös kirkollisina juhlapäivinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.

Käytä MLL:n varausjärjestelmässä olevaa tilauskohtaista palkkalaskelmaa ja tee tulorekisteri-ilmoitus.

 • Maksa palkka hoitajalle hoidon päätyttyä (näet nettopalkan tilauskohtaisesta palkkalaskelmasta).
 • Anna hoitajalle tilauskohtainen palkkalaskelma. Palkkalaskelman voit tulostaa järjestelmästämme tai tallentaa ja lähettää hoitajalle sähköpostilla. Tilauskohtaisessa palkkatositteessa on huomioitu mahdolliset vähennykset.
 • Ilmoita kaikki kuukauden aikana maksetut palkat Verohallinnon tulorekisteriin viimeistään palkanmaksua seuraavan kuukauden 5. päivään mennessä. Tulorekisterin asiakaspalvelu p. 029 497 550. Ohjeita voit katsoa Verohallinnon YouTube-videolta.
 • Työeläkevakuutusyhtiö laskuttaa perheeltä tarvittaessa työeläkevakuutusmaksun jälkikäteen.
 • Työllisyysrahasto laskuttaa perheeltä tarvittaessa työttömyysvakuutusmaksun jälkikäteen.

Käytä Verohallinnon Palkka.fi-palvelua.

 • Kirjaudu palkka.fi-palveluun hoitajan läsnä ollessa ja täytä vaadittavat tiedot palkkalaskelmaa varten. Suosittelemme rekisteröitymään sekä täyttämään työntekijän (hoitajan) tiedot etukäteen.
 • Maksa hoitajan palkka palkka.fi-palvelusta saamasi laskun avulla.
 • Tulosta tai lähetä hoitajalle sähköisesti palkka.fi-palvelusta löytyvä palkkalaskelma.
 • Palvelusta saat tarvittaessa laskun työeläkevakuutusmaksusta.
 • Palvelu ilmoittaa tiedot tulorekisteriin.
 • Työllisyysrahasto laskuttaa perheeltä tarvittaessa työttömyysvakuutusmaksun jälkikäteen.
 • Katso ohjeet palkka.fi-palvelun käyttöön (pdf)

Siirry palkka.fi-palveluun tästä

Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista. Lisätietoja verohallinnon sivuilta (linkki alla). 

Jos perhe maksaa työntekijöille palkkaa yli 1 300 euroa vuodessa, tulee vakuuttaa hoitaja/hoitajat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Perhe voi hankkia tapaturmavakuutuksen sopivaksi katsomastaan vakuutusyhtiöstä.

Jos perhe maksaa samalle työntekijälle yli 1 500 euroa vuodessa, perhe huolehtii ennakonpidätyksen. Tässä tapauksessa hoitaja toimittaa verokortin.

Alla lisätietoa tulorekisterin ja palkka.fi kautta hoituvista työnantajamaksuista. Huomioithan, että näitä sinun ei tarvitse itse huolehtia vaan saat laskut automaattisesti, jos rajat ylittyvät.

Kaikilta 17–64-vuotiailta hoitajilta (1.8.2022 alkaen 18–64-vuotiailta) vähennetään palkanmaksun yhteydessä palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu 1,50 prosenttia. Tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella perhe saa laskun työttömyysvakuutusmaksusta, jos maksaa palkkoja yli 1 300 euroa vuodessa. Perheeltä laskutetaan sekä työnantajan (0,50 %) että palkansaajan (1,50 %) työttömyysvakuutusmaksut.

Lisätietoja työttömyysvakuutusmaksusta linkistä alla tai työllisyysrahaston asiakaspalvelusta p.075 757 0500.

TyEL-eläkevakuutusmaksu koskee 17–67-vuotiaita hoitajia. Maksu on kuukausi- ja työntekijäkohtainen, ja se maksetaan, mikäli samalle työntekijälle maksettujen palkkojen (brutto) määrä on yli 62,88 euroa kuukaudessa.

Kun raja ylittyy, vähennetään hoitajan palkasta työntekijän osuus (17–52-vuotiailla ja 63–67-vuotiailla 7,15 % ja 53–62-vuotiailla 8,65 %). Tulorekisteri-ilmoituksessa tai palkka.fi-palvelussa perhe valitsee työeläkevakuutusyhtiön, jota haluaa käyttää. Työeläkevakuutusyhtiö lähettää laskun. Perheeltä laskutetaan TyEL:n kokonaismaksu 25,85 prosenttia palkasta. 

Aiheeseen liittyvät

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Takaisin ylös