Hoppa till innehållet

Eget skolfredsprogram

Att förebygga mobbning och främja skolfred i skolan kräver långsiktigt arbete. Viljan att utveckla och förändra måste uppstå i skolsamfundet självt. Meningen med skolfreden är att lyfta fram aktiviteter som under skolåret främjar välbefinnandet i skolan. Detta synliggör små konkreta saker som man gör i skolan för att främja trivsel och samarbete. I skolfredsplaneringen kan ingå olika temadagar och evenemang som eleverna genomför i skolan, föräldrakvällar, morgonsamlingar samt kartläggning av situationer där det förekommer mobbning.

Det är inte meningen att skolfredsplaneringen ska leda till att man i skolan inför en massa nya sätt att arbeta utan att man samlar allt det som redan görs för att främja gemenskap, trivsel och trygghet.

Den nationella utlysningen av skolfreden ordnas varje år på en ny ort. På orten väljer man ut pilotskolor, som producerar material som andra skolor kan använda. Följande års deklaration samt det material som skolorna producerar och skolfredsplanerna sätts upp på de här sidorna i april.

Sålunda kan skolorna redan på våren börja planera sitt eget program för skolstarten.

Mer information

Tillbaka till toppen