Siirry sisältöön

Hyvä Joulumieli -keräys ilahduttaa vähävaraisia lapsiperheitä

Lapsiperheköyhyyden vaikutukset iskevät nuoriin monesta suunnasta. Arjessa se estää nuorta tekemästä samoja asioita kuin muut, varattomuus esimerkiksi kaventaa harrastus- ja osallistumismahdollisuuksia. Lapsuudenperheen taloudellinen ahdinko erottaa nuoren muista ja altistaa siten kiusaamiselle. Köyhyys aiheuttaa monenlaisia ulkopuolisuuden kokemuksia ja vaikuttaa sitä kautta nuorten käsitykseen itsestä ja mahdollisuuksista pärjätä elämässä.

– Köyhyyteen saattaa liittyä jo nuorena kokemus “toisen luokan kansalaisuudesta”, joka sulkee pois tulevaisuuden suunnitelmia ja tuntuu masennuksena ja toivottomuutena, Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Liisa Partio kertoo.

Pahimmillaan nuori joutuu jättämään toisen asteen opinnot eli lukion tai ammatillisen koulutuksen kesken. Vuonna 2018 julkaistavan Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan jopa neljännes toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo, että rahan puute on vaikuttanut opintojen kesken jäämiseen.

– Oppimateriaalien hankkiminen on monelle liian kallista. Esimerkiksi lukio-opintojen kokonaiskustannukset voivat nousta jopa 2 600 euroon. Joidenkin ammatillisten tutkintojen työvälineet ja materiaalit voivat maksaa tätäkin enemmän. Lisäksi harvennetun kouluverkon takia nuorelle ja hänen perheelleen tulee merkittäviä kustannuksia koulumatkoista tai asumisesta kodin ulkopuolella, Partio sanoo.

Koulutusmahdollisuuksien heikentymisellä on vaikutuksia pitkälle aikuisuuteen. Toisen asteen tutkinnon suorittamatta jättäminen lisää köyhyysriskiä, koska nykyisillä työmarkkinoilla ilman tutkintoa työllistyminen on hyvin vaikeaa. – Sukupolvelta toiselle periytyvä huono-osaisuus on laaja ja monitahoinen yhteiskunnallinen ongelma, johon ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, Partio toteaa.

Hyvä Joulumieli -keräys ilahduttaa kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä ruokalahjakorteilla. Tavoitteena on vuonna 2017 kerätä 2,1 miljoonaa euroa. Tuotolla voidaan jakaa 30 000 perheelle 70 euron arvoinen ruokalahjakortti, jolla voi ostaa ruokaa joulupöytään K-ruokakaupoista, Lidlin myymälöistä tai S-ryhmän ruokakaupoista. Vuodesta 1997 järjestetyllä Hyvä Joulumieli -keräyksellä vuosien aikana tuotu iloa jo 230 500 perheen jouluun. Hyvä Joulumieli -keräyksen järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhteistyössä Ylen kanssa.

Keräykseen voi osallistua useilla eri tavoilla:

 • Keräyksen nettisivuilla osoitteessa hyvajoulumieli.fi/lahjoita
 • Soittamalla lahjoituspuhelimeen 0600 1 6555(10,01 €/puhelu + pvm)
 • Lähettämällä tekstiviestin HJM numeroon 16499 lahjoittaa 10 euroa, viestillä HJM20 lahjoittaa 20 euroa ja viestillä HJM30 lahjoittaa 30 euroa
 • Tekemällä tilisiirron keräyksen tilille FI17 1596 3000 2020 20, viitenumero 1106


Lisätietoja:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
johtava asiantuntija Liisa Partio, liisa.partio(a)mll.fi, p. 040 580 8984
järjestöpäällikkö Arja-Liisa Mauno, arja-liisa.mauno(a)mll.fi, p. 040 584 5176
tiedottaja Eveliina Kutila, eveliina.kutila(a)mll.fi, p. 040 580 2393

Suomen Punainen Risti
sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta, maaret.alaranta(a)punainenristi.fi, p. 020 701 2123
varainhankinnan koordinaattori Regina Laurén, regina.lauren(a)punainenristi.fi, p. 020 701 2199

Aiheeseen liittyvät

Kommentit

 1. En ymmärtänyt miten haen joulu apua lapsilleni ja itselleni. Tarvitsen kipeästi kun, olen työtön invaliidi ja minulla on 2 lasta. He ovat 6-vuotta ja 14-vuotta.

  1. Hei
   Hyvä Joulumieli -lahjakortti on nimensä mukaisesti lahja, eikä sitä valitettavasti voi hakea. MLL:n ja SPR:n paikallisyhdistykset ja -osastot etsivät apua tarvitsevat perheet yhteistyössä esimerkiksi paikallisen neuvolan, sosiaalitoimiston tai seurakunnan kanssa.

   1. Pyytäisin jouluavustusta ihan ruokaan jabtytärelleni lajhaa varten 12 v tyttö

    1. Hei
     Kuten yllä on jo mainittu niin Hyvä Joulumieli -lahjakortti on nimensä mukaisesti lahja. Sitä ei voi anoa eikä hakea. MLL:n ja SPR:n paikallisyhdistykset ja -osastot etsivät apua tarvitsevat perheet yhteistyössä esimerkiksi paikallisen neuvolan, sosiaalitoimiston tai seurakunnan kanssa. Perheet valitaan hyvissä ajoin syksyllä, jotta lahjakortit ehtivät ajoissa heille.

  1. Hei
   Hyvä Joulumieli -lahjakortti on nimensä mukaisesti lahja, eikä sitä valitettavasti voi hakea. MLL:n ja SPR:n paikallisyhdistykset ja -osastot etsivät apua tarvitsevat perheet yhteistyössä esimerkiksi paikallisen neuvolan, sosiaalitoimiston tai seurakunnan kanssa.

 2. Mie olen kortin useana vuonna saanut. Nyt jäin työttömäkdi yksinhuoltajaksi, joten se olisi ollut enemmän tarpeennkuin koskaan aiemmin. Kuinka on mahdollista, että silti kahden työssäkäyvän vanhemman perhe saa avun, mutta työtön yh ei? He vain sattuivat neuvolaan oikeaan aikaan ja heiltä kysyttiin haluavatko tuon kortin.
  Lastrn puolesta harmittaa joutua joulu perumaan.

  1. Hei Henna
   Hyvä Joulumieli -lahjakortteja on jaossa tänä vuonna 28 000 kappaletta ja vähävaraisia perheitä on huomattavasti enemmän, joten kortteja ei riitä kaikille tarvitseville. MLL:n yhdistykset ja SPR:n osastot etsivät kortin saavat perheet yhteistyössä mm. diakoniatyön, neuvoloiden ja sosiaalitoimen kanssa. Periaate on, ettei kortteja annettaisi samoille perheille, ainoastaan erittäin painavista syistä kortti voidaan antaa samalle perheelle peräkkäisinä vuosina.

 3. Hei! Meillä on 4 lasta, joista nuorin on 1,5 vuotias. Aiemmin, muutaman vuoden ajan saimme ruokalahjakortin, mutta viime vuonna emme saaneet ja vaikuttaa, ettemme tänäkään vuonna sitä saa (ei ole vielä ainakaan tullut) :-( !
  Todella harmillista, ettemme viime vuonna(kaan) sitä saaneet, sillä siitä on aiempina vuosina ollut Suuri apu :-( ! Tulomme on pysyneet ennallaan jo vuosia (olen yksinhuoltaja)!

  Miksi näin?

  Kiitän jo etukäteen vastauksestanne :-) !

  1. Hei Mona.
   Valitettavasti Hyvä Joulumieli -lahjakortteja ei riitä kaikille vähävaraisille lapsiperheille. Saajat valitaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa ja joka vuosi pyritään löytämään eniten apua tarvitsevat perheet. Peräkkäisinä vuosina kortti voidaan antaa samalle perheelle vain erityisen painavista syistä.

 4. Hei
  Hyvä Joulumieli -lahjakortti on nimensä mukaisesti lahja, eikä sitä valitettavasti voi hakea. MLL:n ja SPR:n paikallisyhdistykset ja -osastot etsivät apua tarvitsevat perheet yhteistyössä esimerkiksi paikallisen neuvolan, sosiaalitoimiston tai seurakunnan kanssa.

 5. hei! miten jouluavustusta voi hakea, meillä on todella tiukka rahatilanne ja joukuksi ei ole mahdollista järjestää mitään :(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös