Siirry sisältöön

Jouluna leikitään yhdessä

Joulunpyhinä on hyvää aikaa leikkiä isommalla joukolla. Aikuisten ja lasten yhteinen leikkiminen tekee hyvää kaikille, sillä yhdessäolo ja jaettu ilo vahvistavat molempia. Kun leikki-ideat meinaavat loppua, niin lisää löytyy näppärästi Leikkipankista.

Leikkipankista on iloa ja hyötyä jo ennen lomaa. Joulun odotus on jännää aikaa ja lapset voivat käydä vähän kierroksilla. Aikuisilla puolestaan olisi monenlaista touhuttavaa ja ehkä vähän salaisuuksiakin valmisteltavana, jolloin lapsia pitäisi saada harhautettua puuhailemaan hetkeksi omiaan.

– Leikkipankki on hyvä vaihtoehto digilaitteille näin joulukuussa, kun lapset sanovat, ettei heillä ole mitään tekemistä. Leffan tai pelin ääreen heidät saisi varmasti liimattua, mutta pyydän monesti isosiskoa etsimään Leikkipankista heille yhteisen leikin ja saan itse jouluvalmisteluja tehtyä, kahden lapsen äiti Anne Kuusisto sanoo.

Uusimpien tutkimusten mukaan aikuisen ja lapsen yhteinen leikki tukee monipuolisesti lapsen kehitystä ja vahvistaa lasta. Lapsi on syntymästään utelias ja oppimishaluinen, ja hän tutkii ja oppii nimenomaan leikin kautta. Yhdessä aikuisen kanssa leikkiessä lapsella on mahdollisuus esitellä uusia taitojaan.

Lapsi tarvitsee kokemuksen siitä, että hänen seurastaan nautitaan ja iloitaan. Leikkihetket yhdessä aikuisten kanssa ovat hyvä mahdollisuus tähän, ja yhteisesti koetut ja jaetut ilon hetket vahvistavat lapsen lisäksi aikuista. Ne rentouttavat ja luovat hyvää oloa kaikenikäisille.

– Kiireisen syksyn jälkeen odotan jo pitkiä pyhiä, jolloin on aikaa olla yhdessä, leikkiä ja touhuta kaikenlaista. Loma-aikoina meillä ei ole tarvitse aina siivota leikkejä pois, vaan isot auto- ja temppuradat saavat olla paikallaan ja leikkejä jatketaan seuraavana päivänä, Kuusisto kertoo.

Lapsilla on varmasti hauskempaa, kun touhutaan yhdessä eikä tarvitse vain joulupöydässä istua hiljaa loputtomalta tuntuvaa aikaa. – Juhlapyhinä kun kokoonnutaan sukupolvien kanssa yhteen, niin voi yhdessä syömisen lisäksi pelata tai leikkiä jonkun hauskan yhteisen leikin, Kuusisto toteaa.

Jos omassa taloudessa ei asu leikkimään innostuvia lapsia, niin mikään ei estä sopimasta leikkitreffejä sukulaisten kanssa tai peli-iltaa ihan vain aikuisten kesken.

Leikkipankin valikoima laajenee yhteistyössä, sillä kuka tahansa voi lisätä sinne uusia leikkejä. Kannattaa siis jakaa joulun parhaat leikkivinkit myös muillekin leikkijöille. Viimeisimpiä Leikkipankkiin lisättyjä ideoita julkaistaan Leikkipäivän Facebook-sivulla. Leikkipankki löytyy osoitteesta www.leikkipankki.fi

Lisätietoja
perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen, gsm 040 524 0888, tarja.satuli-kukkonen@mll.fi
Leikkipäivän koordinaattori Eevamaija Paljakka, gsm 050 438 0557, eevamaija.paljakka@mll.fi
tiedottaja Eveliina Kutila, gsm 040 580 2393, eveliina.kutila@mll.fi

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös