Siirry sisältöön

Tue nuorten mielenterveyttä

Lahjoita nuorten mielenterveyden tukeen

Anna tukesi lasten ja nuorten mielenterveyden palveluille.

Nuorten hätä kasvaa –
itsemurhaan johtava ahdistus ja masennus lisääntyvät

Lahjoita apua!

Vaikka nuoret voivat suurimmaksi osaksi hyvin, ei pandemian aikana kasvanut ahdistuneisuus ja masennus ole vähentynyt. Etenkin 14–19-vuotiaiden tyttöjen ahdistuneisuus ja masennus on yleistynyt, selvisi vuoden 2023 kouluterveyskyselystä. Jopa joka kolmas tyttö kokee kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta.

Myös nuorten itsetuhoisuus on lisääntynyt suhteellisen lyhyessä ajassa. Vakavia ja toistuvia itsemurha-ajatuksia on 10–15 prosentilla nuorista. Suomessa joka neljännen 15–24-vuotiaana kuolleen nuoren kuolinsyy oli itsemurha. Nuorten itsemurhakuolleisuus on Suomessa korkealla muuhun Eurooppaan verrattuna.

MLL tarjoaa apua hädän hetkellä muun muassa Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa, Nuorten Tukilinjalla ja Nuortennetissä vuoden jokaisena päivänä.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille. Linjat ovat auki iltakahdeksaan asti vuoden jokaisena päivänä. Palvelussa psyykkiseen terveyteen liittyvät huolet ovat viimeisten 5–7 vuoden aikana nousseet yleisimmiksi puheenaiheiksi. Masennus ja ahdistuneisuus, voimakkaat pelot, syömiseen liittyvät ongelmat ja itsetuhoiset ajatukset ovat erittäin yleisiä.

Kasvaneen hädän takia avasimme viime vuonna iltaisin päivystävän kriisipuhelimen: Nuorten Tukilinjan. Sen tarkoitus on auttaa mielenterveysongelmien tai muiden akuuttien huolten kanssa kamppailevia nuoria nopeasti ja tuoda toivoa elämään. Tukilinja on maksuton ja yhteyttä voi ottaa anonyymisti. Palvelu on auki arki-iltaisin kello 20–24. Kriisipuhelimessa päivystävät mielenterveysalan ammattilaiset. Tarvittaessa nuorelle voidaan varata soittoaika työntekijälle seuraavaksi päiväksi.

MLL:n Nuortennetti on sivusto, josta nuoret löytävät tietoa muun muassa mielenterveydestä, kiusaamisesta ja päihteistä. Nuortennetin moderoidulla keskustelupalstalla nuoret pääsevät juttelemaan toisten nuorten kanssa mieltään painavista ja kevyemmistäkin aiheista. Osaan keskusteluista ottaa osaa myös koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, joka vastaa nuorten mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Palveluiden tavoitteena on auttaa ja tukea nuorta, ehkäistä itsetuhoista käyttäytymistä ja eristäytymistä sekä tarvittaessa ohjata nuori tehokkaamman avun piiriin.

Sinun apuasi tarvitaan, jotta voimme ylläpitää maksuttomia palvelujamme ja pystymme auttamaan kaikkia nuoria. Tue nuorten mielenterveyttä ja anna lahja, jolla on aidosti merkitystä ja kauaskantoiset vaikutukset.

Lahjoita nyt!

Voit lahjoittaa myös MobilePaylla haluamasi summan numeroon 41000 tai lähettämällä tekstiviestin MLL15 (15 €), MLL20 (20 €), MLL30 (30 €) tai MLL50 (50 €) numeroon 16155.

Takaisin ylös