Siirry sisältöön

Kiusaamista kokeneiden vertaisryhmä alkaa 18.8. 

Selviydytään kiusaamisesta -projekti on järjestänyt vuodesta 2017 asti vertaistukiryhmiä kiusaamista kokeneille, noin 12–21-vuotiaille nuorille. Hanketta koordinoi MLL:n Järvi-Suomen piiri yhdessä MLL:n keskusjärjestön kanssa. Lähiryhmiä järjestetään Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa kaksi kertaa vuodessa. Verkkoryhmiä järjestetään neljä kertaa vuodessa ja niihin voi osallistua mistä päin Suomea tahansa.  

Seuraava verkkoryhmä alkaa 18.8 ja ryhmään mahtuu vielä. Ilmoittautumistiedot löydät tämän uutisen lopusta.   

Selviytyjät-ryhmämalli lähti liikkeelle siitä havainnosta, että vaikka kiusaamisen seuraukset tunnistetaan ja ennaltaehkäisyä tehdään paljon, jälkihoitoa kiusaamista kokeneille tarjotaan Suomessa vain vähän. Oikeanlainen jälkihoito voi vähentää kiusaamisesta aiheutuneita negatiivisia seurauksia ja nopeuttaa toipumista. Selviytyjät-ryhmissä tavoitteena on vahvistaa vertaistuen avulla sitä, mitä kiusaaminen on nuoressa heikentänyt: itsetuntoa, minäkuvaa, sosiaalisia ja tunnetaitoja.  

Ryhmät kokoontuvat 9–10 kertaa ja jokaiselle ryhmäkerralle on oma teemansa. Tarkoituksena on, että suljetuissa ryhmissä luottamus pääsee pikkuhiljaa rakentumaan sitä mukaa kun ryhmäläiset tutustuvat toisiinsa. Ryhmäkertoja vetävät MLL:n työntekijät yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Teemoja ovat mm. kiusaamisen tavat ja seuraukset, sosiaaliset taidot, itsetunto ja kiusaamistarinat. Usein ryhmäläisille mieleenpainuvinta on kiusaamistarinoiden jakaminen, jolloin jokainen saa vuorollaan kertoa oman tarinansa ja muut kuuntelevat.  

Palaute ja tulokset Selviytyjät-ryhmistä ovat olleet todella positiiviset. 90 % loppukyselyyn vastanneista osallistujista kertoi kokeneensa olonsa turvalliseksi ryhmässä. 80 % kertoi saaneensa vertaistukea kiusaamiskokemukseen (vuosina 2020–2021 osallistuneet). Avoimissa palautteissa korostuu positiivisen ja turvallisen ryhmäkokemuksen merkitys: 

”Minulle merkityksellistä oli päästä kertomaan oma kiusaamiskokemus muille.” 

”Tapasin uusia, ihania ihmisiä, pääsin puhumaan kokemuksistani ja opin taitoja sosiaalisissa tilanteissa selviämiseen.” 

”Opin luottamaan itseeni ja uskon parempaan tulevaisuuteen.” 

”Sai kuulla muiden kokemuksista niin ei tuntenut oloaan yksinäiseksi” 

Myös vanhemmilta ja ammattilaisilta saatu palaute on ollut positiivista. Vuonna 2021 hankkeen vanhempainiltoihin ja webinaareihin osallistuneista ja kyselyyn vastanneista 97 % koki saaneensa tietoa ja vinkkejä kiusatun lapsen tukemiseen. 100 % vastanneista koki saaneensa uusia näkökulmia kiusaamisteemaan. Koulutuksiin osallistuneet ammattilaiset kokivat osaamisensa lisääntyneen ja saaneensa käytännön vinkkejä ja keinoja omaan työhön. Lisäksi ammattilaiset saivat palautekyselyn mukaan keinoja kiusaamista kokeneen nuoren kohtaamiseen ja tukemiseen. 

Seuraavat lähi- ja verkkoryhmät alkavat syksyllä 2022 ja niihin voi ilmoittautua ottamalla yhteyttä projektin työntekijöihin. 18.8 alkavaan verkkoryhmään voi myös ilmoittautua suoraan oheisen lomakkeen kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/A47B58795F6BFE58  

Ryhmien lisäksi tarjoamme etänä ja kasvokkain yksilöohjausta Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Yksilöohjaus sopii heille, joille ryhmään osallistuminen ei jostain syystä ole mahdollista. Yksilöohjauksessa voi myös käydä ennen ryhmään siirtymistä. Lisätietoja saat projektin työntekijöiltä. 

Kiusaamisen kokemuksista ei tarvitse selviytyä yksin. Tervetuloa mukaan! 

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös