Siirry sisältöön

Lapsen oikeuksien sopimuksen juhlavuosi

YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin 20.11.1989 eli sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Suomessa sopimus tuli voimaan laintasoisena vuonna 1991. Kyseessä on laaja sekä yksityiskohtainen ihmisoikeussopimus, jonka ovat hyväksyneet Yhdysvaltoja lukuunottamatta kaikki maailman valtiot. Sopimuksen pyöreitä vuosia juhlitaan eri tavoin.

Lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta lapset valtaavat valtioneuvoston. Valtaus juhlistaa lapsen oikeuksien sopimusta, mutta samalla nostaa esiin lasten osallisuuden tärkeyttä.

Valtioneuvoston valtauksessa sata eri-ikäistä lasta eri puolilta Suomea työskentelee päivän aikana pajoissa yhdessä hallituksen edustajien ja virkamiesten kanssa. Pajojen teemoina on muun muassa lasten ilmastolaki, turvallisesti somessa sekä ilon ja ylpeyden aiheet Suomessa lapsen näkökulmasta.

Tapahtumassa laaditaan Lasten tahto -julistus, johon kootaan yhteen lasten työpajoissa esille tuomia näkökulmia. Se luovutetaan valtioneuvostolle ja julkaistaan tapahtuman jälkeen.

Valtioneuvoston valtaukseen osallistuu 15 ministeriä. Tapahtuman järjestävät Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla, Lapsen oikeuksien viestintäverkosto ja valtioneuvosto.

Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja jokaisella on oikeus olla oma persoonansa ja oma itsensä. Ihmisoikeuksien perusperiaatteisiin kuuluu toisten identiteetin kunnioittaminen. Tämän ajatuksen ympärille kietoutuu lapsen oikeuksien juhlavuoden Saan olla minä -kampanja, joka näkyy ja kuuluu sosiaalisessa mediassa.

Kampanjalla halutaan kertoa lapsille ja nuorille, että heillä jokaisella on oikeus olla oma itsensä. Sen sijaan syrjintä ja kiusaaminen ovat kiellettyä.

Kampanjassa on mukana tubettaja Tuure Boelius, jonka ajatuksia aiheesta voi kuulla hänen YouTube-kanavallaan ja Instagramissa. Lisäksi julkaistaan videoina neljän nuoren tarinat siitä, kuinka he saavat olla oma itsensä.

Kampanjan järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, joka koostuu lapsi- ja nuorisojärjestöistä sekä valtion ja kirkon toimijoista. Verkoston tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien ja lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta. Verkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto.

#saanollaminä #saatollasinä

Aiheeseen liittyvät

Kommentit

    1. Hei Mikko, YK:n kansainvälistä lapsen vuotta vietettiin vuonna 1979.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös