Siirry sisältöön
Huolestunut äiti

Tyttäreni aloitti seurustelemaan 14v pojan kanssa.. Mietityttää kauheasti onko tämä ikäero sopivaa? Olemme jutelleet aiheesta tyttäreni kanssa ja olen kertonut että seksi ei ole tässä iässä vielä ajankohtainen asia ja seurustelu tässä iässä pitäisi olla hyvin ”viatonta” halailua ja pienet suukot ok….vai onko se asia ok tuon ikäisillä? Eilen huomasin tytön kaulassa fritsun ja siitähän meille riita syntyi! Tyttö väitti ettei tiennyt että tämä on epäsopivaa ja tiedostaa kyllä että raja menee seksissä että siihen ei mennä…. Tunnen olevani niin sekaisin ajatuksista että en vaan tiedä mitä tehdä tai sanoa….

MLL:n vanhemmuuden tuen ammattilainen

Kiitos kysymyksestäsi. On ymmärrettävää, että nuoren seurustelu voi herättää vanhemmassa huolta ja hämmennystäkin. Kahden vuoden ikäero nuorten seurustelusuhteissa voi olla merkittävä, jos kumppanit ovat kehitykseltään hyvin eri vaiheissa. Tärkeätä seurustelusuhteessa on, että nuoret olisivat samaa ikäluokkaa ja samassa kehitysvaiheessa, jolloin ei pääse syntymään tilannetta, jossa toinen olisi alisteisessa asemassa suhteessa toiseen. Pitämällä kodin ovet avoimena pääset parhaiten tutustumaan poikaystävään ja näet, minkälaista heidän yhdessäolonsa on.

Hienoa, että oletkin jo puhunut tyttäresi kanssa seurustelusta sekä seksistä. Olettekohan aiemmin käyneet kotona keskustelua seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista? Vaikka seksi ei vielä ole ajankohtaista niin siitä on tärkeätä puhua ja antaa tarvittavaa tietoa. Nuoren kanssa voi puhua seksuaalisuudesta esimerkiksi tunteiden, ihmissuhteiden sekä seksuaalioikeuksien näkökulmasta. Hyviä vinkkejä siihen miten puhua aiheesta löytyy Onks kaikki OK-podcast -sarjan jaksosta Miten puhua nuorelle seksuaalisuudesta. Podcast -jakson pääset kuuntelemaan täältä: Onks kaikki ok? Podcast murrosikäisen vanhemmalle – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Seurustelu tarkoittaa eri ikävaiheissa aina hieman eri asioita ja alle 15-vuotiaana ns. vakava seurustelusuhde voi olla haastavaa, koska nuorten toimintaa ohjaavat useasti omat tarpeet. Toki nuoret ovat aina yksilöitä ja onkin hyvä käydä keskustelua siitä, mitä seurustelu tyttärellesi tarkoittaa ja kysellä ovatko he jutelleet poikaystävän kanssa aiheesta eli ajattelevatko keskenään samoin. Nuoria voi kehottaa laatimaan yhdessä säännöt seurustelulle ja samalla sopimaan rajat läheisyydelle. Vanhemmat voivat olla apuna sääntöjen laatimisessa ja ne on hyvä saattaa myös seurustelukumppanin vanhempien tietoon.

Tärkeätä, että pidät jatkossakin yllä luottamuksellista ja avointa keskusteluyhteyttä tyttäreesi. Hän on myös uuden äärellä ja seurustelu saattaa herättää hänessä niin ilon, jännityksen kuin epävarmuudenkin tunteita, joita hänen on hyvä päästä jakamaan läheisen kanssa.

Jos haluat jatkaa keskustelua aiheesta voit soittaa vanhempainpuhelimeen tai varata ajan chatiin: Vanhempainpuhelin – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Alueelle ‘Kysy ammattilaiselta murrosiästä’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Takaisin ylös