Siirry sisältöön
Nimetön

Meillä alkoi n. pari viikkoa 2v3kk ikäisen pojan (vaikeat!) nukahtamisongelmat kun siirsimme hänet pinnäsängystä taaperosänkyyn. Ennen sänkyyn menoa sylittelemme, luen sadun ja laulan pari unilaulua ja silittelen sänkyyn ja toivotan hyvät yöt ja lähden pois (ennen nukahti itsekseen hyvin). Nyt ravaa sängystä 100 kertaa illassa varmaan: pyytää vettä/maitoa/leipää ja ei millään rauhotu, olen koittanut istua vieressä sängyllä tai lattialla ja pahimmillaan vienyt takaisin meidän parisänkyynkin, mutta poika ei suostu nukahtamaan vaikka olisi kuinka väsynyt. Esikoinen 4v ei voi nukkua samassa huoneessa, koska kuopus meluaa eikä anna rauhaa, joten nukkumisjärjestykset ovat nyt niin, että esikoinen nukahtaa meidän sänkyyn, josta joudumme sen siirtämään sitten omaan sänkyyn kun kuopus nukahtaa. Olemme niin väsyneitä tähän iltaruljanssiin, meillä esikoinen aikanaan juoksutti ihan samalla tavalla ja nyt kun hänellä loppui, niin sama alkoi kuopuksella heti. Miten saada poika rauhottumaan ja nukahtamaan? Monesti on ihan yliväsy, mutta uhmaa että ei nuku ja välillä mies joutuu pitämään lasta syliotteessa (”holding”) niin kauan että lapsi rauhoittuu, nukahtaa, koska emme jaksa viedä häntä sataa kertaa illassa sänkyyn, onko tästä haittaa? Hoidossa nukkuu päikkärit (on 3 päivänä viikossa pphoidossa), mutta kotona en ole usein nyt saanut päikkäreilläkään, koska ei suostu nukahtamaan. Neuvoja?

Nimetön

Meillä 2v 4kk tyttö ja nukahtamisongelmat jatkuneet jo muutaman kuukauden. Melko samanlaiselta kuulostaa. Meillä rutiinit aina samat: iltapala, iltapesu, iltalukeminen (3 kirjaa) ja sitten tyttö omaan sänkyyn. Tyttö hyörii ja pyörii sängyssä, yrittää juoksuttaa, lauleskelee, leikkii, juttelee itsekseen jne. Meillä on aina toinen vanhempi ollut tytön luona siihen asti kunnes nukahtaa. Iltaisin tyttö loppujen lopuksi nukahtaa noin tunnin pyöriskelyn jälkeen. Päivisin ei nukahda, ellei ota ”holding” otteella kainaloon. Tyttö nukahtaa siihen tai sitten nukahtaa itsekseen, kun on ensin jonkin aikaa kainalossa itkenyt ja huutanut.
Tyttö on aina väsynyt, muttei jotenkin saa leikkiä poikki. Meille vanhemmille nukuttamiset ovat henkisesti raskaita tapahtumia ja vievät aikaakin tuhottomasti.Mielelläni kuulisin myös neuvoja.

Nimetön

Kuulostaapa tosi tutulta! Mulla on tyttö 2v10kk ja nukahtamisongelmat alkoivat juuri tuossa taaperosänkyyn siirryttäessä. Ei pysynyt tyttö ei sitten millään sängyssä ja saattoi puolilleöin rampata kun joskus kokeilin että kauanko se oikeasti jaksaa, että pitäiskö vaan antaa rampata ja kuljettaa vaan takaisin, että josko se aika siitä aina lyhenisi mutta ei vaan käynyt niin. Itse tein niin, että normaalit iltarutiinit, sitten jätin nukkumaan, ja kun tuli pois ekan kerran, vein takas ja sanoin että nyt nukutaan, hyvää yötä. Toisella kerralla sanoin että nyt pitää pysyä sängyssä tai sitten mennään pinnasänkyyn. Ja kun taas tuli pois niin sit pinnasänkyyn vaan. Eli otin askeleen taaksepäin ja palasin pinnasängyn käyttöön osittain. Tätä jatkuvaa pinnasänkyyn viemistä kesti noin viikon, jonka jälkeen tyttö alkoi nukahtaa taaperosänkyyn joinain iltoina ja vasta useamman kuukauden päästä nukahti vallan taaperosänkyyn ja pinniksen sai heittää pois. Puhuttiin myös iltaisin siitä kuinka isot lapset nukkuu isossa sängyssä ja tyyliin ”sinäkin osaat”.

Itse katsoin että tärkeintä on että nukkumaanmenosta ei tule tuskallista vääntöä ja sellaista että lapsi pystyy sitä tilannetta ohjailemaan. Tyttö aloitti myöhemmin myös tämän pissa-jano-peittele-rumban, mutta oppi pian siihen, että pissalla on jo käyty, vettä ei nyt tule ja peitonkin osaa laittaa itse. Tyttö tietää että korkeintaan palautan sänkyyn, mutta muita palveluita ei tule. Tärkeintä lienee ettei ensimmäistäkään kertaa poikkea siitä miten on päättänyt toimia. Jos yhtenä iltana tuonkin vettä niin varmasti haluaa myös seuraavana tms.

Jos poika nukahtaa hyvin pinnasänkyyn niin itse suosittelisin palaamaan siihen ja aloittamaan taaperosänkyyn totuttelun alusta. Ettette uuvuta itseänne ja koko perhettä iltarumballa.

Nimetön

Meilläkin on juuri samanlainen nukahtamisongelma ja kuulisin mielelläni neuvoja muilta. Tyttö on 2 v 7 kk ja nukkumaanmeneminen on ollut viimeisen viikon todella vaikeaa. Tyttö karkaa sängystä, juoksentelee, naureskelee (makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa), on tottelematon kaikella tapaa. Ei enää edes auta vieressä istuminen. Aina kun hänet saa nukahtamaan, niin muutaman minuutin päästä kun hän ”tajuaa” että nukahti, niin sama rumba alkaa alusta. Tänäänkin tätä showta on jatkunut jo 1 h 15 min. Ei auta uhkailu, ei lahjonta, ei keskustelu, ei siis mikään. Neuvot ja voimat alkavat olla vähissä.

Nimetön

Miksi MLL ei voi vastata näihin viesteihin täällä? Tilanteet varmaan on useilla tämän kaltaiset ja monet hyötyisivät vinkeistä.

MLL:n keskustelupalstan ylläpito vastaa:

Kiitos viestistäsi Nimetön!

MLL ei osallistu keskusteluun tällä palstalla, sillä tämä on tarkoitettu vertaistuelliseen keskusteluun. Jos kaipaat ammattilaisen tukea tilanteeseesi, voit varata chat-ajan keskustellaksesi MLL:n työntekijän kanssa.

MLL:n Vanhempainnetistä löytyy tietoa ja vinkkejä myös lapsen uneen liittyen.

Vastaa aiheeseen: taaperon nukahtamisongelmat

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös