Siirry sisältöön

Digitutkijat

 Vauhdikas tutkija Vimma kutsuu koululaiset medialaboratorioonsa. Laboratoriossa oppilaat voivat bongailla erilaisia mediavimpaimia ja pohtia, mitä se media oikeastaan on.  

Digitutkijat on MLL:n toteuttama, ja Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama hanke, jonka tarkoitus on tukea koulujen ja kotien mediakasvatusta. Hankkeen sydämessä on 4.-luokkalaisille suunnattu työpaja. 

Työpajoissa käsitellään muun muassa puhelimen käyttöä, pelimaailmaa ja mediasisältöjä lasten näkökulmasta  ja lapsia osallistaen. Tehtäviin ja kysymyksiin ei ole oikeita vastauksia, vaan tilaa jätetään oppilaiden omille oivalluksille ja havainnoille. Aiheina tärkeitä ovat kriittinen medialukutaito, median turvallinen ja vastuullinen käyttö sekä hyvinvointia tukeva mediankäyttö. Esimerkiksi omien tarpeiden tunnistaminen, ja ajankäytön suunnittelu on neljäsluokkalaiselle ajankohtaista.  

Työpaja on kouluille maksuton ja opettajille helppo! MLL:n kouluttaja saapuu koululle pitämään yhden 90 minuutin mittaisen oppitunnin, ja tuo mukanaan kaiken tarvittavan materiaalin.  

Hankkeen puitteissa järjestetään myös koulutusta tukioppilaille ja alan ammattilaisille sekä verkkovanhempainiltoja vanhemmille. Aiomme tavoittaa 75% suomenkielisistä alakouluista kolmen vuoden aikana. Hanke toteutetaan yhteistyössä MLL:n alueellisten piirijärjestöjen kanssa. Tavoitteenamme on digisivistyksen ja digihyvinvoinnin edistäminen. 

Lue myös: Neljäsluokkalaiset innostuivat Digitutkijat-työpajoista

Huom! Järjestämme virtuaalisen opettajille suunnatun digihyvinvointikoulutuksen maanantaina 6.5. yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.  Lue lisää alempaa! 

Lisätiedot:

Ville Leppänen, mediakasvatuksen asiantuntija, ville.leppanen@mll.fi, puh.  050 4080 414
Luna Saksvoll, mediakasvatuksen asiantuntija, luna.saksvoll@mll.fi, puh. 050 4327 596

Ilmoita luokkasi mukaan

Voit ilmoittaa luokkasi Digitutkijat-työpajaan MLL:n alueellisen piirijärjestön kautta.

Yhtenäiskouluille, eli kouluille, joissa on ala- ja yläluokkia, tarjoamme kahden työpajan pakettia. Pidämme ensin mediamentorityöpajan yläkoulun tukioppilaille, minkä jälkeen heistä osa pääsee avustamaan 4.-luokan työpajassa. Luethan ennen ilmoittautumista alla olevan Usein kysytyt kysymykset -osion.

Ilmoittautuminen
Digihyvinvointikoulutus 6.5.2024

Tervetuloa maksuttomaan Oppijoiden digihyvinvointitaidot ja niiden tukeminen -koulutukseen maanantaina 6.5.2024 klo 14.00–16.00.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Helsingin kaupunki järjestävät yhteistyössä koulutuksen, jossa keskitytään lasten ja nuorten digihyvinvointitaitoihin sekä pohditaan keinoja tukea digihyvinvointia kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Koulutuksessa tarkastellaan

  • mitä digihyvinvointi tarkoittaa
  • mitä hyvää digitaaliset ympäristöt ja laitteet tuovat lasten ja nuorten elämään
  • millaista on laitteiden eettinen käyttö
  • kuinka voimme valjastaa digivälineet tukemaan hyvinvointia, kun laitteet ovat joka tapauksessa osa lasten ja nuorten arkea ja koulumaailmaa.
  • digilaitteiden ja -ympäristöjen mahdollisia haasteita oppimiselle ja aivoterveydelle nykyisen tutkimustiedon valossa.

Koulutus pidetään Teamsissa. Linkki koulutukseen lähetetään osallistujille sähköpostitse ennen koulutusta.

Koulutukseen ilmoittaudutaan Helsingin kaupungin Onni-järjestelmässä. Helsingin kaupungin työntekijät voivat kirjautua palveluun omilla tunnuksillaan. Muut kuin Helsingin kaupungin työntekijät ilmoittautuvat koulutukseen palvelutunnuksella. Syötä palvelutunnus DIGIHYVINVOINTI Palvelutunnuksella-kenttään osoitteessa onni.hel.fi. Tämän jälkeen paina Kirjaudu ja Ilmoittaudu -painikkeita, jonka jälkeen pääset syöttämään tietosi ja viimeistelemään ilmoittautumisesi.

Mikäli sinulle tulee ongelmia ilmoittautumisessa, ole yhteydessä jesse.myllylahti@hel.fi

Usein kysytyt kysymykset

Voinko tilata työpajan muulle kuin neljännelle luokka-asteelle?
Tämän hankkeen puitteissa meillä on mahdollisuus järjestää ilmaisia työpajoja vain 4.-luokille ja tukioppilaille. Voit tiedustella oman alueesi piirijärjestöltä mahdollisuutta maksulliseen työpajaan. Materiaalit on kuitenkin suunniteltu sopiviksi 4.-luokkalaisille / 8.-9.-luokkalaisille (tukioppilaiden paja).

Voinko tilata työpajan koulun kaikille 4.-luokille?
Voimme tarjota maksutta vain yhden työpajan koulua kohden.

Voiko työpajaan osallistua etäyhteydellä?
Toistaiseksi ei, mutta selvitämme mahdollisuutta järjestää etätyöpajoja tulevaisuudessa.

Voitteko tulla pitämään työpajan ulkomaille?
Tämän hankkeen puitteissa ei ole mahdollista järjestää työpajoja ulkomailla.

Voiko samassa työpajassa olla kolme luokkaa samaan aikaan?
Ota meihin yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse, mikäli haluat työpajan tavallista suuremmalle ryhmälle. Tämä vaatii järjestelyjä tilan ja henkilökunnan suhteen.

Voiko luokassa olla eri-ikäisiä oppilaita, esim. 3.-6. lk?
Työpajan tehtävät on suunniteltu neljäsluokkalaisille, ja saattavat olla liian helppoja 6.-luokkalaisille. Ota meihin yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse ennen varaamista.

Mitä työpajassa tapahtuu?
Työpajoissa lapset pääsevät itse pohtimaan omaa mediankäyttöään. Työpajojen tehtäviin tai kysymyksiin ei ole suoraan oikeita vastauksia, vaan tilaa jätetään oppilaiden omille oivalluksille ja havainnoille. Tehtäviä ja todentuntuisia tilanteita käydään läpi tarinallisuuden kautta. Tehtävissä oppilaat esimerkiksi pohtivat erilaisten mediasisältöjen todenperäisyyttä ja tarkoitusta, omien tietojen suojaamista ja turvataitoja sekä mediankäytön vaikutuksia hyvinvointiin. Oppilasryhmälle voi tulla eteen haastavia mediatilanteita, joissa heidän tulee tehdä oikeita valintoja. Heille voi myös tulla tehtäväksi miettiä kuvitteellisten somehahmojen motiiveja sekä pohtia uutisen ja mielipiteen eroja.

Joku on jo käyttänyt koulumme ilmaisen oppitunnin, mutta haluaisin sen omille oppilailleni. Mitä voin tehdä?
Tämän hankkeen puitteissa meillä on mahdollisuus järjestää vain yksi ilmainen työpaja koulua kohden. Voit tiedustella oman alueesi piirijärjestöltä mahdollisuutta maksulliseen työpajaan.

Saako työpajan materiaalit koulun käyttöön työpajan jälkeen?
Emme voi jakaa työpajaa kokonaisuudessaan julkiseen käyttöön. Kevään aikana julkaisemme nettisivullamme tehtäviä ja muuta materiaalia, joita voi hyödyntää mediakasvatuksessa.

Tarvitaanko läppäreitä? / Mitä tarvikkeita tarvitaan työpajassa?
Tarvitsemme työpajaa varten vain luokkatilan ja videotykin tai muun vastaavan heijastusmahdollisuuden. Oppilaat tarvitsevat kirjoitusvälineet.

Onko tukioppilaiden työpajaa pakko tilata?
Tukioppilaiden Mediamentori-työpaja on suunnattu yläkoulun 8.-9.luokkalaisille. Tarjoamme Mediamentori-pajan yhdessä 4.-luokkalaisten pajan kanssa kouluissa, joissa on ala- ja yläluokkia ja tukioppilastoimintaa. Toivomme, että selvität olisivatko tukioppilaat kiinnostuneita Mediamentorikoulutuksesta samalla kun tilaat pajan 4.-luokalle. Mediamentoripajaa ei kuitenkaan ole pakko tilata Digitutkijat-pajan yhteydessä.

Voinko tilata vain tukioppilaiden pajan ilman neljäsluokkalaisten pajaa? 
Tällä hetkellä pidämme työpajoja tukioppilaille vain niillä kouluilla, jotka tilaavat myös 4.-luokan pajan. 4.-luokkalaiset ovat tämän hankkeen ensisijainen kohderyhmä. Voit tiedustella oman alueesi piirijärjestöltä mahdollisuutta maksulliseen tukioppilaiden työpajaan.

Digitutkijat on MLL:n toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama mediakasvatushanke, jossa tuetaan koulujen ja kotien mediakasvatustyötä. Hankkeen tavoitteena on osallistaen ja innostaen vahvistaa lasten medianlukutaitoja, sillä tutkimusten mukaan lasten digilaitteiden käytöllä on yhteys heidän hyvinvointiinsa. Digisivistykseen, eli kykyyn lukea ja tulkita erilaisia mediatekstejä ja pohtia sisältöjä kriittisesti ja itsenäisesti, on tärkeää kiinnittää huomiota.


MLL logo.suomen kulttuurirahasto logoelisan logo
Takaisin ylös