Mediakasvatus

Lapset ja nuoret elävät ja kasvavat mediakulttuurissa, joka muodostuu lukemattomista mediasisällöistä, alustoista, välineistä ja ilmiöstä. Media ja sen merkitykset ovat lisääntyneet ihmisten arjessa. Myös kokemukset, vuorovaikutus ja oppiminen ovat muuntuneet entistä mediavälitteisemmiksi.

Mediakulttuuri on täynnä vaikuttimia, jotka osaltaan saavat median käyttäjiä ajattelemaan ja toimimaan tietyin tavoin. Media on osa todellisuutta, joka muotoilee ymmärrystä, näkökulmia ja todellisuudelle annettuja merkityksiä. Media vaikuttaa monin tavoin siihen, miten ja millaisia havaintoja maailmasta tehdään.

Mitä mediakasvatus on?

Mediakulttuuri tarjoaa kasvuun moninaisia aineksia, mutta vähäisesti suuntaviivoja siihen, millaiset valinnat ja taidot tukevat hyvinvointia, edistävät yhteiskunnallista osallisuutta ja kehittävät eettistä asennetta toisia kohtaan. Siksi tarvitaan mediakasvatusta, jolla tuetaan medialukutaitoa.

Vanhemmat tarjoavat tärkeän viitekehyksen lapselle ja nuorelle mediakokemusten jäsentämisessä ja medialukutaidon kehittymisessä. Myös päivähoidon henkilöstön, opettajien, nuoriso-ohjaajien ja muiden lasten kanssa toimivien ammattilaisten näkemykset ja tuki ovat keskeisiä.

MLL:n mediakasvatustyö

MLL on mediakasvatuksen pitkäaikainen osaaja ja asiantuntija. MLL:n mediakasvatustyö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia monialaisesti.

MLL tukee vanhempia sekä lasten ja nuorten parissa toimivia ammattilaisia järjestämällä mediakasvatustilaisuuksia ja vanhempainiltoja, tarjoamalla koulutusta ammattilaisille ja tuottamalla aineistoja mediakasvatuksen tueksi. Lisäksi MLL:n kouluttajat vierailevat kouluissa ja oppilaitoksissa keskustelemassa oppilaiden kanssa heidän mediankäytöstään ja myönteisestä nettikulttuurista.

MLL vaikuttaa lapsille ja nuorille myönteisen mediakulttuurin rakentumiseen työskentelemällä yhteistyössä toimialan ja erilaisten verkostojen kanssa. MLL painottaa, että aikuisilla on vastuu huolehtia lasten mediankäytöstä ja mediakasvatuksesta. Aikuisilla on velvollisuus ohjata ja tukea lasten mediankäyttöä, lapsella taas on oikeus mediakasvatukseen ja lapsen oikeuksien toteutumiseen myös mediakulttuurissa ja digitaalisissa ympäristöissä.

Ladattavat aineistot

Ideoita Peliviikon viettoon kirjastoille ja yhdistyksille

Aiheeseen liittyvää

Tukea ja materiaalia mediakasvatukseen