Siirry sisältöön

Isät vanhemmuuden tuen äärellä

Vanhemmuus ei ole kilpailu tai taitolaji, vaan jokainen vanhempi tekee sitä omalla persoonallaan ja tyylillään. Kokemuksemme mukaan vanhemmat toteuttavat vanhemmuuttaan välittäen, huolehtien ja arkea omilla voimillaan ja taidoillaan pyörittäen. Vanhemmat kokkaavat, tiskaavat, pyykkäävät, kuskaavat, keinuttavat, koordinoivat, pelaavat, hyssyttävät, komentavat, kehuvat, kiittävät – listaa voisi jatkaa vaikka kuinka.  

Ei ole tavatonta, että lapsiperheenarki tuo myös tilanteita, jolloin keskustelu jonkun ulkopuolisen kanssa on tarpeen – oli taho sitten ystävä, sukulainen, läheinen tai ammattitukitaho. Vahvuutta on hakea vanhemmuuteen ja perheelle apua tarpeen niin vaatiessa. Aina ei tarvitse edes olla isoja huolia tai haasteita, vaan joskus on hyvä oman jaksamisen vuoksi tuulettaa ajatuksia toisen aikuisen kanssa.  

Apua ja tukea on onneksi haettukin. MLL:n Vanhempainpuhelimeen, chatiin ja nettikirjeisiin on tullut lukuisia yhteydenottoja. Perheessä on pieni vauva ja isä haluaa tietää, miten itkuista vauvaa voisi rauhoitella yön pitkinä tunteina nukkumaan. Samalla on huolta puolisostakin, jonka unenlahjat ovat kadonneet synnytyksen myötä, vaikka isä kuinka yrittäisi tarjota hänelle mahdollisuutta nukkumiseen. 

Toinen isä kaipaa konkreettista keinoa siihen, kuinka pärjätä murrosikään tulleen pojan kanssa hermostumatta. Liian usein hyvin alkaneet ruokailutilanteet ovat kärjistyneet riitelyksi, jonka jälkeen joko isä tai poika on poistunut ovet paiskoen paikalta.  

Kolmas isä jakaa kumppanin kanssa sattunutta tilannetta pitkästi ja haluaa puhua tunteista, joita riitely oli hänessä herättänyt. Suututtaa ja harmittaa, mutta myös pelottaa ja hämmentää – mitä heille on pariskuntana tapahtumassa. 

Isien yhteydenottoja on laidasta laitaan. Niissä kuuluu huoli lapsen ja perheen hyvinvoinnista, mutta myös isän  itsensä jaksamisesta. Yhteydenottaja on saattanut pohtia pitkäänkin soittoaan, chattiään tai kirjeen kirjoittamistaan, koska on arastellut kertoa tilanteesta kenellekään.  

Varsin usein on ollut helpottavaa jutella nimettömästi päivystäjälle tilanteesta, josta ei ole aiemmin kertonut kenellekään perheen ulkopuolelta. Vaikean tilanteen purkaminen vanhemmuuden tuen työntekijälle chatiin on auttanut ennen kaikkea jäsentämään tilannetta itselleen. Keskustelun jälkeen on ollut helpompi ottaa asia puheeksi läheisen kanssa tai asia on vain hahmottunut itselle selkeämmäksi, jotta tietää minne tukitahoon kannattaa olla yhteydessä. 

Turhia keskusteluja ei ole. Palautteet kertovat, että isät ovat tulleet kohdatuiksi ja kuulluiksi. Toisinaan on tilanteita, joihin ei löydy sellaisenaan ”kikkakolmosratkaisua”, mutta asioista puhuminen ja tilanteen jäsentäminen on jo auttanut. Eikä ole harvinaista, että keskustelun aikana isälle muodostuu oivallus siitä, miten aikoo tilanteessa keskustelun jälkeen edetä. 

Eräskin isä kertoi chatin lopussa: ”Tiesin, että tällaisesta kanavasta löytyy kuuntelukykyisiä. Vaikka tilanne ei nyt rakennut, ei keskustelu mennyt silti hukkaan!” Toinen isä totesi: ”On jotenkin aina helpottavaa jutella jonkun kanssa.” Kolmas isä kysyi: ”Voinko tulla tänne myöhemmin uudelleen, jos tulee vielä sellaiselle tarvetta?”  

Isät, isäpuolet, papat ja isänpäivän omakseen kokevat: Olette lämpimästi tervetulleita MLL:n vanhemmuuden tuen palveluihin jatkossakin. Hyvää isänpäivää!  

MLL:n vanhemmuuden tuen palveluissa voit keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Voit ottaa yhteyttä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen. Palvelut ovat maksuttomia. Puhelimeen, chatiin ja nettikirjeisiin vastaa MLL:n kouluttama päivystäjä, ajanvarauschatissä MLL:n vanhemmuuden tuen työntekijä. 

PS. Maanantai 15. marraskuuta on mainio ajankohta tulla tutustumaan ajanvarauschatiin, silloin on paljon aikoja tarjolla! 

Anna-Maija Okker

Anna-Maija Okker

Suunnittelija

Aiheeseen liittyvät

[helpful]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös