Siirry sisältöön

Joululahja sinulle vapaaehtoinen 

Tänä vuonna vapaaehtoistoiminta niin kuin kaikki muukin maailmassa, on kohdannut haasteita koronapandemian vuoksi. MLL:n 100-vuotisjuhlat lapsille ympäri Suomen, vapaaehtoistoiminnan kurssit ja koulutukset, paikallisyhdistysten kirpputorit, kerhot ja aktiivinen vapaaehtoistoimijan arki ovat ottaneet iskun. Vapaaehtoistoimijat ovat joutuneet pohtimaan toiminnan järjestämistä ja mahdollisuuksia suositusten valossa ja jopa rahoitusten kaventuessa tai muuttuessa.  

Moni olisi heittänyt hanskat tiskiin jo aikoja sitten. Ja välillä se tuntui ainoalta mahdollisuudelta. Luovuttamisen sijaan jostain saatiin voimia. Lasten juhlia siirrettiin ja tilalle saatiin muun muassa piristyspaketteja jaettavaksi lapsilleesityksiä verkossa, QR-koodi- ja pehmolelusuunnitusta, heijastinpuita ja monen monta ulkona toteutettua tapahtumaa

Vapaaehtoistoimintaan tutustuttiin oppilaitoksissa verkon välityksellä, kirpputoreja järjestettiin verkossa ja lastenvaatteita ja -tarvikkeita jaettiin tarvitseville toisia kanavia pitkin. Kerhojen etätoteutuksia mietittiin ja syksyllä alkoikin monta ulkoiluun painottuvaa kerhoa, varmuuden vuoksi.  

Aktiivinen vapaaehtoistoimijan arki on edelleen vilkasta, mutta se on vain muuttanut muotoaan. Toivotaan, että palaamme vielä takaisin aikaan ennen pandemiaa. Haluaisin kuitenkin, että pidämme kiinni myös uusista, huikeista ideoista ja ajatuksista, mitä hieman pakon edessä olemme kehitelleet. Syyskokoukseen osallistuminen ilman fyysistä läsnäoloa tai verkkoon viedyt seminaarit voivat tarjota mahdollisuuden osallistua useammalle kuin fyysiset tilaisuudet. Kohtaaminen verkkossa on ihan aitoa ja oikeaa kohtaamista.   

Tulevaisuuden silmälasit päässä olemme tehneet hurjan hienoja juttuja, joista saamme jokainen olla ylpeitä. Virtuaalinen joulupakettini sinulle vapaaehtoinen sisältää suuren kiitoksen joustavuudesta. Ilman sitä vuosi 2020 olisi näyttänyt todella erilaiselta. Uusia vapaaehtoistyön muotoja ei olisi kehitelty. MLL:n 100-vuotisjuhlavuosi olisi näyttänyt erilaiselta. Lapset ja nuoret eivät olisi päässeet tutustumaan vapaaehtoistoiminnan maailmaan tai saaneet kokemuksia etäyhteyksien kautta.  

Verkkovapaaehtoisuus on ottanut tuulta alleen ja toivon sen tulevaisuudessa olevan yhtä arvostettu toimintamuoto kuin kasvokkain tapahtuvan vapaaehtoisuuden. Verkkovapaaehtoisuus tarjoaa mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä usein juuri silloin, kun se itselle sopii, asuinpaikasta riippumatta ja monesti myös juuri sen verran kuin se elämäntilanteeseen sopii.

Nuorille verkkovapaaehtoisuutta tarjoaa MLL:n Nuortennetti. Aikuisille verkkovapaaehtoisuutta on jo tarjolla monen piirin alueella erilaisten somelähettiläiden muodossa. Jatketaan ja kehitetään myös näitä toimintoja perinteisen vapaaehtoistoiminnan rinnalla. Ollaan ylpeitä kaikenlaisesta vapaaehtoisuudesta.  

Pidetään huolta siitä, että vuonna 2021 tarjoamme jokaiselle ihmiselle hänelle sopivan vapaaehtoistyöpaikan ja mahdollisuuden olla apuna, tukena ja tuomassa iloa.  

Hyvää joulua ja kiitos sinulle vapaaehtoinen, olet täyttä kultaa! 

Liisa Kilpiäinen

Liisa Kilpiäinen

digitaalisen nuorisotyön asiantuntija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös