Siirry sisältöön

Joulun ihme

Pyysin kolmea kouluikäistä lastani laatimaan toivelistan jouluun. En sitä perinteistä joulupukille menevää lahjalistaa vaan toiveita siitä, mitä joulunaikamme pitäisi sisällään.  Lasten toiveet saattoi summata yhteen ajatukseen: vietetään aikaa yhdessä.

MLL on viime vuosina tehnyt aktiivista työtä kumppaneidensa kanssa edistääkseen leikkiä ja nostaakseen keskusteluun leikin merkitystä yhteiskunnassa. Ennen kaikkea työ leikin parissa edistää yhteisöllisyyttä. Sitä, että erilaiset, eri-ikäiset, erilaisista taustoista tulevat ihmiset kohtaavat ja viettävät aikaa yhdessä, jakavat yhteistä iloa.

Arjessa ja jokapäiväisessä elämässä leikki virittyy moneksi. Leikkiä on kaikki se, mikä luo yhdessä tekemisen siltaa. Meillä aikuisilla on usein taipumus mieltää leikki kovin kapeasti. Leikiksi ymmärrämme pikkuautojen tai leluhahmojen liikuttelun lattialla, vaikka ennemmin voisi leikin ajatella olevan asenne elämään.

Avoimuutta on nähdä arki löytöretkenä, ja siinä lapset ovat mestareita. Leikkiä on vaikkapa syödä iltapala, jossa tomaateista on tullut lautaselle silmät ja paprikasta suu. Leikkiä on tehdä asioita epätotutusti, lukea pöydän alla tai pukea vaatteet nurinperin päälle. Leikkiä voi olla se, että ilahdutamme asuinyhteisöämme tervehtimällä tuntemattomiakin.

Leikki tuo meidät yhteen tässä hetkessä, yhteisen asian äärelle, ihmettelemään sitä ja katsomaan mihin se johtaa. Koko Suomi leikkii -hankkeen aikana toteutetussa yhteisötaideteoksessa, taiteilija Meiju Niskala totesi: ”Yhdessä tekeminen, yhdessä oleminen ja jonkin asian ihmettely tuovat sekä aikuiset että lapset jaetun todellisuuden äärelle.”

Lapsi toivoo aikuisen leikkiin, heittäytymään hänen maailmaansa ja todellisuutensa. Silloin syntyy aito mahdollisuus ihmetellä yhdessä ja oppia uutta. Parhaimmillaan leikki antaa lapselle kokemuksen siitä, että hänen seurastaan nautitaan ja iloitaan ja että hän kelpaa.

Tutkimusten mukaan suomalaislapset lopettavat leikkimisen hieman aikaisemmin kuin lapset muissa Pohjoismaissa. Leikin soisi jatkuvan pidempään. Meillä aikuisilla on tärkeä rooli, kun aikataulutamme niin omaa kuin lasten arkea ja juhlaa. Jätämmekö riittävästi tilaa ja aikaa leikille?

Otan kopin lasteni joulunajan toiveesta, ja toivon samalla meille kaikille kiireetöntä yhdessäolon aikaa. Pysähdytään olemaan läsnä toisillemme ja katsotaan mitä siitä syntyy. Syntyisikö siitä joulun ihme?

Lämmintä joulumieltä kaikille!

Eevamaija Paljakka

Eevamaija Paljakka

vaikuttamistyön asiantuntija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös