Siirry sisältöön

Kestävä leikki luo toivoa

Miltä tuntuu hyvä leikki? Parhaista leikeistä kirjan kirjoittaneen varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kallialan mielestä tunne on keskeistä leikin arvioinnissa: ”Se, miltä leikki tuntuu, on itse asiassa parhaan leikin luovuttamattomin kriteeri. Jos leikki ei tunnu miltään, se on yhdentekevä”. Leikki on tunnetta, joka tiivistyy tilanteissa ja sellainen leikki on hyvä, joka tuntuu joltain.

Tieto leikistä kasvaa tutkien, tarkastellen ja pohtien leikin olemusta. Oletko sinä pysähtynyt joskus havainnoimaan eläinten, lasten tai aikuisten leikkiä? Ehkä olet päässyt leikkimään myös itse.  Kenties kokemasi leikki on ollut spontaani—hetkessä ohi ja unohtuva—tai sitten se on ollut pitkä ja ihana—leikkirauhan mahdollistama ja sinuun lähtemättömän muistijäljen jättänyt.

Parhaat leikit piirtyvät mieleen sisälsivätpä ne sitten mielikuvitusta, leikin materiaa tai molempia. Muistojen kautta niistä muodostuu leikkitietoa, jota voidaan jakaa tuleville sukupolville ja asiantuntijoiden kesken. Leikkitiedon avulla osoitetaan leikin pysyvä asema, arvo ja sen merkityksellisyys muuttuvassa maailmassa.

Niin ihmiset kuin eläimetkin tarvitsevat leikkiä voidakseen hyvin ja kehittyäkseen luoviksi ja yhteistyökykyisiksi. Maarit Mäkinen Lastenkulttuurikeskusten liitosta ajattelee, että ilman leikkiä meillä tuskin olisi elinvoimaista ja kiinnostavaa kulttuuria tai tieteen mullistavimpia innovaatioita. ”Ajattelu, suunnittelu ja tulevaisuuden ennakointi voivat olla tapoja leikkiä ja luoda.”

Haasteellisina aikoina leikin merkitys kasvaa. Leikin henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä on käsitelty laajasti Leikkipäivä-ohjelman blogi- ja asiantuntijakirjoituksissa. Eri alueita edustavat leikin asiantuntijat—tutkijat ja leikkityön ammattilaiset—ovat pohtineet kirjoituksissaan hyvien leikkien ominaisuuksia. Suvielise Nurmi Helsingin yliopistosta on todennut, että hyvä leikki perustuu luottamukseen ja toisia kunnioittavaan sitoutumiseen: ”Parhaimmillaan leikin flow vie tilaan, jossa omaa ja yhteistä hyvää ei voi erottaa toisistaan.”

Leikin muuntuva luonne syntyy joustavassa ajattelussa ja kokeilevassa toiminnassa. ”Hyvässä leikissä on yllätyksellisyyttä. Leikissä on läsnä paitsi todellisuus ja sille annettu merkitys, myös jaettu mielikuvitus”, huomioi Mirjam Kalland Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Kuvittelukykyyn liittyvät leikin yhteydessä aina kysymykset ”entä jos?” ja ”mitä sitten?” Nämä kysymykset kehittävät niin ajattelua kuin toimintaa.

Digitalisoituva leikki muuntuvan leikin ilmentymänä aiheuttaa monille huolta ja päänvaivaa: Kun älypuhelin juurtui kiinni aikuisten käsiin, lapset tulivat pian perässä, toteavat Antti Malinen ja Tuomo Tamminen lapsuuden historiaa käsittelevässä kirjassaan. Ja silti pelitutkija Mikko Meriläinen muistuttaa: ”Aikuisille kasvattajille on usein hyvä muistaa, että lapset elävät omaa lapsuuttaan, eivät vanhempiensa sukupolven. Uusille leikin muodoille ja innoittajille voi ja pitääkin antaa tilaa, hellittää hieman huolesta ja ennakkoluuloista, kuunnella ja antaa huomiota.” Vanhempana on tärkeää arvostaa leikkiä, pohtii toiminta- ja perhepsykoterapeutti Hanna Lampi. Johanna Pérez kannustaa tarttumaan hetkeen ja leikkiin aina kun se on mahdollista.

Tarvitaan enemmän leikkitietoa ja leikkimyönteisyyttä koteihin, varhaiskasvatukseen, kouluun, ammattioppilaitoksiin, yliopistoihin, harrastuksiin sekä jatkossa lisää myös työpaikoille. Leikin merkitykset kasvavat ja rikastuvat leikkimällä lisää, leikin arvostus taas sen myötä, että leikistä rohjetaan puhua tärkeänä osana toiveikasta tulevaisuutta ja kestävää elämää.

Leikkipäiväohjelma julkaisi tämän vuoden alussa Kestävän leikin periaatteet, joiden mukaan kestävä leikki on kaikenikäisten oikeus. Se on ylisukupolvista, yhdenvertaista, yhteisöllistä, ympäristöystävällistä ja pitkäikäistä toimintaa. Kestävä leikki voi olla lyhyt tai pitkä, yksin tai yhdessä koettu leikki. Hyvä leikki noudattelee kestävän leikin periaatteita, mutta se voi olla myös paljon muuta. Kestävä leikki luo toivoa.

Leikkipäiväohjelma verkostoineen järjestää 10. – 11.11.2022 Kestävän leikin kaksipäiväisen symposiumin. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tilaisuudessa kuullaan leikin asiantuntijoiden puheenvuoroja ja avataan leikkiä, joka on olennainen osa kestävää elämää. Lämpimästi ja leikillisesti tervetuloa kaikille avoimeen ja maksuttomaan Kestävän leikin symposiumiin!

Tutustu ohjelmaan

Ilmoittaudu täältä

 

Katriina Heljakka

Katriina Heljakka

Leikin asiantuntija

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös