Siirry sisältöön

Nuoren mielen tukena

”Se on ihanaa, kun saa olla nuori, eikä ole vastuuta vielä kaikista asioista, mutta sua kohdellaan niinku fiksua ihmistä….Kaverit on tosi tärkeitä ja niiltä saa tosi paljon tukea…”

”Surullinen olo tulee siitä, jos muut ei ota mua mukaan… Joskus on vähän vaikeeta kun en nää mun toista perhettä ja on ikävä… ”

Nuorten kommentit kertovat, miten tärkeitä kaverisuhteet ja suhteet läheisiin ovat. Nuorten suhteet vanhempiin ovat Kouluterveyskyselyn mukaan kehittyneet viime vuosien ajan koko ajan parempaan suuntaan.

Huolestuttavia riskitekijöitä nuorten hyvinvoinnissa ovat lisääntyneet mielenterveysongelmat, erilaiset suorituspaineet ja seksuaalinen häirintä. Lasten ja nuorten pärjäämiseen ja hyvinvointiin vaikuttaa valitettavasti yhä vahvemmin vanhempien koulutus, tulotaso ja terveys.

Masennusoireilu nuorilla on yleistä ja sitä esiintyy viidesosalla nuoria, tytöillä kaksi kertaa useammin kuin pojilla. Masennusoireilun takana on paljon erilaista syitä. Sosiokulttuurinen paine luo erityisesti tytöille ulkonäköön liittyviä paineita ja suuri osa tytöistä ei hyväksy itseään sellaisena kuin on. Tytöt kokevat yläkouluikäisestä lähtien huomattavan paljon seksuaalista häirintää. Myös koulusta ja opiskelusta johtuvat suorituspaineet vaivaavat erityisesti tyttöjä.

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää ja eilen oli mielenterveyspäivä. On asioita, joita voimme tehdä paremmin tukeaksemme nuoreksi kasvamista. Tarvitaan ennen kaikkea toimivia ja nuoren kohtaamiseen paneutuvia matalan kynnyksen palveluja ja kanavia. Yksi sellainen löytyy MLL:n auttavasta puhelimesta, kirje- ja chat-palvelusta, joissa nuori voi käydä luottamuksellisia keskusteluja ja saada tarvittaessa myös palveluohjausta.

Lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan parhaiten, kun apua saa ajoissa. Vanhemmat ovat usein hyvin yksin nuorensa tukemisessa. Myös nuorten vanhemmille tulisi olla tarjolla matalan kynnyksen tukea. Periaatteena tulisi olla, että apu on tarjolla etunojassa – mahdollisimman laadukasta mahdollisimman varhain, jotta asiat eivät mutkistu ja kasaannu. Palvelujärjestelmämme toimii valitettavasti usein toisin päin. Tehokas ja asiantunteva apu löytyy kyllä erityispalveluista, mutta lähetteen saaminen on ison kynnyksen takana ja viipyy.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös