Siirry sisältöön

Nuoret luovat myönteistä nettikulttuuria

Sosiaalinen media on nuorille tärkeä yhteydenpidon ympäristö. Käytetyt sovellukset kuten WhatsApp ja nuorten profiilit ovat entistä yksityisempiä. Näin ollen myös erilaiset vuorovaikutustilanteisiin liittyvät kielteiset ilmiöt kuten loukkaava kohtelu ja kiusaaminen tapahtuvat mediaympäristöissä, joita aikuiset eivät pääse seuraamaan. Ikävien tekojen vastapainoksi tarvitaan nuoria myönteisen ja kannustavan ilmapiirin rakentajiksi.

MLL:n Nuortennetti on yksi nuorten verkkovapaaehtoistyön kanava. Moni Nuortennetin toimittajaksi ryhtynyt nuori vapaaehtoinen on aiemmin saanut itse apua MLL:n kanavista ja haluaa siksi jakaa tietoa avun saamisesta muille. Nuortennetin toimittajuus on uusi, nuorten kanssa yhteistyössä toteutettu tapa tehdä vapaaehtoistyötä ja mediatuotoksia. Saamme pitkin vuotta kyselyjä aktiivisilta nuorilta, jotka haluavat auttaa.

Nuoret todella haluavat tehdä vapaaehtoistyötä, kun vain löytyy sopiva tapa sitä tehdä. Kuka vain 13–25-vuotias nuori mistä päin Suomea voi tulla mukaan tekemään Nuortennettiä. Nuortennetin toimittajien kanssa jutelleet nuoret pitävät toimintaa erittäin hyödyllisenä. Esimerkiksi yksinäisinä hetkinä on mukava jutustella jollekin ikäiselleen, jolla on aikaa ja kiinnostusta olla läsnä.

Nuortennetissä nuorilla on useita tapoja viestiä toisilleen. Nuortennetin toimittajista Instagram-tiimiläiset postaavat kuvia palveluun ja käyvät keskusteluja diressä eli yksityisviestein. Usein jutellaan kevyistä aiheista, jaetaan kuvia lemmikeistä ja koetuloksista. Joskus puheeksi tulevat ihmissuhdeongelmat tai omaan mielialaan liittyvät huolet. Vakavat tilanteet Nuortennetin toimittajat ohjaavat ensisijaisesti luotettavien läheisten aikuisten pariin tai ottamaan yhteyttä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen tai muihin auttaviin tahoihin.

Nuortennetissä nuoret voivat ilmaista itseään paitsi keskustelemalla, myös videoilla, kuvilla tai kirjoittamalla. Nuorten Insta- ja Snapchat-tiimit ylläpitävät päivittäistä vuorovaikutusta Nuortennetin some-kanavissa. Video- ja tubetiimi ottaa valokuvia ja tekee videoita julkaistavaksi YouTubessa ja muissa kanavissa. Verkkotukioppilastiimiläiset eli verkk@rit vastaavat Nuortennetin esimoderoidulla keskustelupalstalla muiden nuorten kysymyksiin ja huolenaiheisiin. Pian he myös vetävät ryhmächatteja nuoria kiinnostavista aiheista.

Nuortennetin kautta nuorilla on myös mahdollisuus vaikuttaa. Kirjoittajatiimissä pääsee kirjoittamaan blogia ja juttuja nettiin ja kauttamme myös muualle, kun nuorten mielipiteitä meiltä kysytään. Nuorten toimittajien apuna ja tukena on kaksi MLL:n nuorisotyön suunnittelijaa sekä kunkin tiimin eettiset ohjeet, jotka toimivat selkärankana toiminnalle.

Jos olet nuori tai tunnet nuoren, joka mielellään osallistuisi, ota yhteyttä! Laita WhatsApp-viesti, tai ota muuten yhteyttä, ja tule mukaan.

Reetta Pauni

Reetta Pauni

suunnittelija, digitaalinen nuorisotyö

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös