Siirry sisältöön

Olet arvokas ja tärkeä ihminen 

Kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Priden ollessa loppusuoralla mietimme millaista yhteiskuntaa, arkea ja ympäristöä rakennamme lapsille ja nuorille, niille, jotka aikanaan tulevat päättämään seuraavien sukupolvien elämää ohjaavista normeista ja laeista. Tapahtumat ja teemaviikot ovat tärkeitä tietoisuuden lisäämisessä, joka puolestaan on sytyke muutokseen. Nuoret elävät herkkää kehitysvaihettaan vuoden jokaisena päivänä. Miten varmistamme, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia ja arvokkaita juuri sellaisena kuin ovat? Pääsemmekö ikinä ajattelussa ja toiminnassa niin pitkälle, ettei erilaisuutta enää ole?

Nuortennetissä ollaan otettu yhdenvertaisuus todella hyvin huomioon. Itselläni on aina ollut turvallinen olo olla juuri sellainen kuin olen. (Nuori vapaaehtoinen).

Digitaalisen nuorisotyön toimintaperiaatteisiin kuulu se, että nuori saa tulla mukaan toimintaan omien voimavarojensa mukaan ja yhteisössämme on monenlaisia rooleja olla vapaaehtoisena. Nuortennetissä yksilön tasa-arvoisten oikeuksien huomioiminen on toiminnan edellytys. Vertaisuus ja vertaistuki raamittavat toimintaamme syrjimättömyyden, yhdenvertaisuuden ja osallistumisen ohella. Nuortennetin vapaaehtoiset nuoret ohjaavat ehkä tietämättään myös aikuisia ottamaan kaikenlaiset nuoret huomioon huoltajina tai ammatissaan nuorten parissa. Meidän ei tarvitse olla mistään samaa mieltä voidaksemme olla ystävällisiä toisillemme. Nuori nähdään kanssa-ajattelijana, toimijana ja vaikuttajana.

Nuortennetissä on mielestäni tosi hyvin otettu huomioon ihmisten moninaisuus. Hyvä olisi jos Nuortennetissä olisi enemmän myös miespuolisia ja kaikkia muitakin sukupuolten edustajia:). (Nuori vapaaehtoinen).

Nuortennetin moderoidulla keskustelupalstalla toimitaan anonyymisti, mikä suojaa nuorta ja kannustaa kertomaan arkojakin asioita, joihin kaipaa muiden tukea. Viestejä tulee myös niiltä, jotka haluavat kertoa toisenlaisen tarinan seksuaalisista oikeuksista. Esimerkiksi uskonto tai jokin muu aate voi olla jollekin este ajatella, ettei kaikille voisi oikeuttaa tasa-arvoisia seksuaalioikeuksia. Nuortennetti ei voi olla paikka sellaiselle puheelle, jossa tuomitaan jokin ryhmä ja sitä myöten yksilö vain siksi, että saa ilmaista oman mielipiteensä. Tasa-arvo ja turvallisuus täytyy taata jokaiselle nuorelle. Sananvapauteen sisältyy vastuu. Se, että ollaan vertaistukena muille nuorille, ei sisällä tuomitsemista.

Kun rakennamme monimuotoisempaa ja yhdenvertaista yhteiskuntaa ja tulevaisuutta, velvoittaa ja vastuuttaa se meitä kuuntelemaan nuoria. Sosiaalisesti kestävää huomista rakennetaan digitaalisessa nuorisotyössä yhdessä nuorten kanssa.  Luomme turvallista ja myötätuntoista tilaa nuorelle tuoda keskusteluun omaan kasvuun ja kehitykseen liittyvät asiat. Verkkovapaaehtoisemme pitävät huolta siitä, että myötätunto näkyy ja on läsnä pieninä tsemppilauseina anonyymille viestin kirjoittajalle vertaistuen hengessä. Viestit näkyvät kaikille, jotka lukevat keskustelupalstojamme.

Tsemppilauseet -somekampanjan myötä Nuortennetin nuori toimittaja nostaa esiin tärkeitä lauseita, joiden avulla myötätuntoa voi sanoittaa näkyviin arjessa ja kaikessa kohtaamisessa:

  • Olet arvokas ja tärkeä ihminen. Älä välitä mitä muut sinusta ajattelevat
  • Aina ei tarvitse tietää, miten elämässä jatkaa eteenpäin. Riittää, kun ei kävele sinne, mistä lähti.
  • Muista se, että saat elää sellaista elämää, kuin itse haluat ja rakastaa ketä haluat

Millaisilla sanoilla ja lauseilla sinä luot hyväksyvää, myötätuntoista ja turvallista ilmapiiriä? Pienillä sanoilla on suuri merkitys.

Kaisa Önlen ja nuori toimittaja Miika-Veikka

MLL:n Nuortennetti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös