Siirry sisältöön

Pihaleikeistä koulutielle

Koulut alkavat Suomessa ensi viikolla ja noin 63 000 koulutietä aloittelevan perheessä eletään jännittäviä aikoja. Koulun alkaminen on lapsen elämässä ensimmäinen isompi etappi, vedenjakaja matkalla kohti nuoruutta. Lapsi alkaa tehdä itsenäisesti monia sellaisia asioita, joista tähän asti me vanhemmat olemme huolehtineet. Taskuun sujahtaa ehkä ensimmäinen kännykkä ja oma kotiavain, usein myös omat bussi- ja kirjastokortitkin.

Kouluunlähtövalmisteluiden aikana lapsen kasvu konkretisoituu vanhemmalle, mutta lapsi ei kypsy maagisesti leikki-ikäisestä koululaiseksi yhdessä yössä. Toiset lapset ovat valmiimpia kouluun heti lukuvuoden alussa, toisten kanssa opetellaan uutta arkea pitkälle syksyyn. Kaiken uuden keskellä on muistutettava itseä, että uutta opeteltavaa on paljon. Ei ihme, jos toistoa tarvitaan, jotta uusista asioista tulee rutiineja. Lasta kuunnellen löytyy omalle perheelle sopiva tahti.

Loman aikana koulun alku on ollut puheissa, mutta ainakin meillä valmistelut ovat jääneet kesätouhujen keskellä puheen tasolle. Onneksi paniikkinappulaa ei tarvitse painaa, vaikka kouluunlähtövalmistelut ovat jääneet loman loppumetreille. Vielä ehtii opetella koulutien, hankkia repun ja sopia säännöt kännykän käyttöön.

Koulureppu ja uudet kouluvaatteet ovat konkreettisia merkkejä uuden elämänvaiheen alkamisesta, mutta olen havainnut muunkinlaisia kasvupyrähdyksiä. Ensimmäiset liian lapsellista -oireet nostavat päätään, kun suosikkiohjelma onkin yhtäkkiä liian vauva ja pikkuveljen iltasaduksi valitsema kirja on ihan lälly. YouTubessa ei kiinnosta enää lastenohjelmat, vaan hakukenttään näppäillään Marcus&Martinus. Silti hän heittäytyy naapurin lasten kanssa täysillä mukaan pihaleikkeihin ja haluaa, että aikuinen lukee iltasadun, vaikka osaa jo itsekin lukea.

Uuden edessä pikku koululaisen mielessä on kymmeniä kysymyksiä, joihin yhdessä vanhemman kanssa voi miettiä vastauksia. Mutta ei meidän vanhempienkaan päät tyhjiä ole, kysymyksiä sielläkin risteilee. Mikä olisi paras koulureppu? Tarvitseeko vaatteet edelleen nimikoida? Olenhan nyt varmasti muistanut täyttää ja palauttaa iltapäivähoidon esitietolomakkeen? Milloin kouluuntuloterveystarkastuksessa piti viimeistään käydä? Yksin ei tarvitse näidenkään kysymysten kanssa jäädä, vertaistukea löytyy muista vanhemmista ja kouluilla on jo henkilökuntaa palannut lomilta vastaamaan käytännön kysymyksiin.

Uskon, että yhdessä lapsen, muiden vanhempien ja kouluhenkilökunnan kanssa kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaus viimeistään ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Sitten aion vain nauttia uudesta, jännittävästä elämänvaiheesta.

Eveliina Kutila

Eveliina Kutila

Entinen tiedottaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös