Siirry sisältöön

Pysähdy, pohdi ja puhu nuoren kanssa somesta

Stop! Pysähdytäänpä tähän. Milloin kysyit viimeksi nuorelta, mitä hän ajattelee somesta? Tiedätkö mitä hyvää ja mitä huonoa nuori itse sanoo somessa olevan? Millaista keskustelua tai sisältöä nuori on seurannut?

Turvallinen ja osallistava digitaalinen ympäristö on lapsen ja nuoren oikeus, näin toteaa YK:n Lapsen oikeuksien komitea. Nuoret kasvavat tänä päivänä kulttuurissa, jossa erilaisissa medioissa toimimisen taidot ovat kansalaistaitoja. Mediakasvatuksella pyrimme tarjoamaan nuorille osallistavan ja yhteisöllisen ympäristön ja samalla suojelemaan heitä digin rotkoilta, kuten kiusaamiselta, häirinnältä, huijauksilta, ahdistavilta sisällöiltä ja vaarallisilta somehaasteilta.

Marraskuussa 2023 teetimme nuorten mediankäytön kyselyn, johon vastasi peräti 3627 nuorta. Kysely kartoitti nuorten mediankäytön tapoja ja ajatuksia. Sen avulla tuotamme heille oppimateriaalia ja avaamme nuorten ajatuksia myös vanhemmille ja ammattilaisille.

Kyselyn perusteella voimme sanoa, että nuorten viesti aikuisille on painava: he kaipaavat tukea ja apua digin äärelle. Ei pelkkiä kieltoja ja käskyjä. Nuoret kaipaavat aikuisilta ymmärrystä siitä, mikä nuorten digimaailma on ja miten siellä toimitaan.

“Kotona on tärkeää välittää ja olla kiinnostunut nuorten somen käytöstä eikä aina vaan kieltää kaikkea. Molemminpuolinen kommunikaatio selvittää asiat ja auttaa enemmän kuin pelkkä kieltäminen.”

“Ilman mediakriittisyyttä voi uskoa mitä tahansa mitä netissä sanotaan ja sen myötä voi tapahtua negatiivisia asioita. Sosiaalinen media voi aiheuttaa paineita jos ei löydy tiettyä kriittisyyttä.”

Mediakysely osoittaa sen, että aikuisten täytyy kuunnella nuoria ja etsiä heidän kanssaan ratkaisua hyvinvoivaan ja tasapainoiseen digiarkeen. Rakentaa siltaa keskustelulle ja tilkitä yhdessä mahdolliset reiät, ettei nuori tipahda mediarotkoon.

Median käytön vaikutuksia ja aikuisen roolia ovat pohtineet myös MLL:n Nuortennetin vapaaehtoiset nuoret toimittajat jutuissaan. He harjoittelevat sisällön tuottamista ja mediakriittisyyttä yhdessä Nuortennetin työntekijän kanssa. Muutamat nostot nuoren kirjoituksesta valottavat heidän ajatuksiaan:

Netti on tullut maailmaan pysyäkseen ja se kehittyy jatkuvasti. Kehityksen mukana syntyy myös valitettavasti haitallisia trendejä ja ilmiöitä, minkä takia aikuisten olisi erittäin tärkeää tukea ja auttaa nuoria someen liittyvissä haasteissa. (Nuortennetin vapaaehtoinen toimittaja).

Etenkin nuorena on itse vaikeaa hahmottaa somen todellinen vaikutus ja merkitys elämässä. Esimerkiksi vaaralliselle sisällölle altistuu todella helposti, jos ei ole varovainen. (Nuortennetin vapaaehtoinen toimittaja)

Nuortennetti luo turvallisen ja osallistavan digitaalisen ympäristön. Se on oma tila olla muiden nuorien kanssa. Nuortennetti  tarjoaa nuorelle vaikuttamismahdollisuuksia ja  aikuisen läsnäoloa. Keskustelupalsta on moderoitu ja aikuisen apu löytyy läheltä soittamalla, kirjoittamalla auttavien palvelujen chattiin tai nettikirjepalveluun.

Tää on mulle ainoa paikka, jossa voi lukee mitä tahansa pelkäämättä, et tulee jotain ilkeetä tai muuten vaan ahdistavaa vastaan. (Nuortennetin keskustelupalsta)

Nuortennetti kouluttaa moderaattoreiden lisäksi verkkareita, jotka ovat nuorten keskusteluissa matalla kynnyksellä mukana. Verkkari, eli Nuortennetin verkkovapaehtoinen on yli 18-vuotias nuori, joka haluaa auttaa muita ja luoda turvallista ilmapiiriä keskustelupalstalla. Myötätunto ja näkyväksi tulemisen kokemukset ovat Nuortennetissä tärkeitä ja niiden vahvistamiseen vapaaehtoisten kouluttaminen pohjaa.

Osallistava digitaalinen ympäristö tarkoittaa osallistumisen mahdollisuuden ja tuen lisäksi saavutettavan ja luotettavan tiedon saamista. Nuortennetissä on ammattilaisten tuottamaa tietoa esimerkiksi mediaan liittyvistä sisällöistä. Sisällöt auttavat nuorta kohtaamaan haasteet ja aikuista ottamaan erilaiset mediailmiöt puheeksi nuorten kanssa.

Nyt Nuortennettiin on tuotettu tietopaketti nuorille vaarallisista somehaasteista. Mukana on myös testejä, joiden avulla nuori voi harjoitella haitallisen somehaasteen tunnistamista ja miten toimia, jos kaveri haluaa tehdä vaaralliselta kuulostavan haasteen. Materiaali johdattelee nuorta pohtimaan turvallisuutta digitaalisessa ympäristössä.

Pysähdy, pohdi ja puhu nuoren kanssa!

Muutama poiminta MLL:n nuorten mediankäytön kyselystä:

  • Nuorilla on vaikeuksia säädellä omaa diginkäyttöään.
  • Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemukset somessa ovat kasvussa.
  • Vain 17% nuorista kertoo nettikiusaamisesta aikuiselle.
  • Viidesosa nuorista kokee, että vanhemmat eivät välitä heidän netinkäytöstään.
  • Nuoret toivat esiin sen, että mediakriittisyys suojelee digin vaaroilta.
  • Vaaralliset somehaasteet ovat nuorille arkea ja joka viides koki ahdistusta ja pelkoa niiden näkemisestä.

Tule tervehtimään meitä Nuori2024 -tapahtumaan 24.–25.4. Tampere-taloon näyttelypisteelle D60. Kerromme, kuinka voit hyödyntää Nuortennettiä digitaalisessa nuorisotyössä.  Samalla esittelemme uuden Pysähdy, pohdi ja puhu – vaaralliset somehaasteet -oppimateriaalin nuorisotyöhön ja kouluille.

Inka Kiuru

Inka Kiuru

Mediakasvatuksen asiantuntija

Kaisa Önlen

Kaisa Önlen

Digitaalisen nuorisotyön asiantuntija

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös