Siirry sisältöön

Nuorten mediakysely

Nuorten mediankäytön kyselyllä kartoitetaan nuorten mediankäytön tapoja sekä ajatuksia digiarkeen liittyen. MLL on toteuttanut samankaltaiset kyselyt vuosina 2018, 2021 ja 2024.


MLL:n Nuorten mediankäytön kyselyn vastaukset kerättiin verkkokyselyllä marraskuun 2023 aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 627 nuorta, jotka olivat iältään 9–22-vuotiaita. Vastaajista valtaosa (83 %) oli kuitenkin 13–17-vuotiaita.

Kyselyn tavoitteena oli kuulla nuorten mediankäytön tapoja sekä ajatuksia digiarkeen liittyen.

Lataa kyselyn raportti (pdf)

Netti on nuorille tärkeä kaverisuhteita vahvistava paikka, mutta moni kohtaa siellä myös kiusaamista ja häirintää, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia sekä koukuttavuutta. Nuorista kolmannes haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty. Aikuisilta ja palveluntarjoajilta he odottavat aktiivista roolia, rajaamista ja välittämistä.

  • Valtaosa nuorista (69 %) käyttää arkipäivisin yli 3 tuntia somessa tai digipeleihin.
  • Alle puolet (44 %) kokee osaavansa hallita omaa mediankäyttöään.
  • Kolmannes haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta ei koe pystyvänsä siihen.
  • 26 % kokee somessa yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteita. Vuonna 2018 samoin vastasi 16 %.

Lue uutinen

Valtaosa nuorista ei ole osallistunut haasteisiin, mutta uteliaisuus, tykkäysten tavoittelu ja omien rajojen kokeilu ajavat osaa nuorista kokeilemaan jopa hengenvaarallisia haasteita.

Lue lisää


Kyselystä selviää, että nuorten kriittistä medialukutaitoa on edelleen tuettava ja heille on tarjottava tietoa keinoista puuttua epäasialliseen, loukkaavaan ja häiritsevään käyttäytymiseen netissä.  Nuorille on tarjottava mahdollisuuksia käsitellä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia turvallisessa ympäristössä.

MLL tarjoaa materiaaleja, koulutuksia, vanhempainiltamalleja ja tietoja mediakasvatuksen tueksi kouluun, kotiin ja vapaa-aikaan. Lasten ja nuorten puhelimessa ja Nuortennetissä nuoret pääsevät keskustelemaan myös mediaan ja sen käyttöön liittyvistä asioista luotettavien aikuisten tai toisten nuorten kanssa.

Lue lisää


Euroopan unionin osarahoittama -logo

Tämän julkaisun sisällöstä vastaa yksinomaan Mannerheimin Lastensuojeluliitto, eikä se välttämättä vastaa Euroopan unionin näkemystä.

Lataa raportti

Aiemmat kyselyt

Ota yhteyttä

Inka Kiuru

Mediakasvatuksen asiantuntija

inka.kiuru(at)mll.fi
050 406 0487

Takaisin ylös