Siirry sisältöön

Vanhemmuus – yhtä improvisaatiota!

Lapsiperheessä pieni kaaos on arkipäivää. Asiat menevät harvoin juuri niin kuin ne on suunnitellut. Vatsatauti voi keskeyttää mukavasti alkaneen loman, vessahätä yllättää kauppareissulla tai sisarusten väliset tappelut yltyä juuri, kun pitäisi osata käyttäytyä sukulaismummun syntymäpäivillä. Silloin on keksittävä nopeasti, miten yllättävästä käänteestä luovitaan eteenpäin. Vanhemmat ovat mestareita löytämään yritysten ja erehdysten kautta sopivia toimintamalleja.

Improvisaatioteatterissa esiinnytään lavalla ilman valmista käsikirjoitusta ja esitys luodaan sen esittämishetkellä. Improvisaatio muistuttaa monessakin mielessä vanhemmuutta ja lapsiperhe-elämässä luovimista. Valmista käsikirjoitusta ei vanhemmuudessa ole, eikä etukäteen voi aavistaa, mitä nurkan takana odottaa. Jotta esityksestä tulisi hyvä, on esiintyjien noudatettava tiettyjä periaatteita. Nämä säännöt ovat sovellettavissa lasten kanssa elämiseen.

Hyväksy aina toisen ehdotus, älä tyrmää. Vastaa lapsen aloitteisiin aina kun se on mahdollista. Leiki lapsen kanssa, juttele lapsen mielen päällä olevista asioista tai syö lapsen kanssa toisinaan aamupala sohvalla, jos lapsi sitä ehdottaa. Tyrmää lapsen ehdotus vain silloin, kun sille ei oikeasti ole perusteita.

Jos yrität olla liian fiksu tai taitava, et sitä ole. Silloin kun et yritä, saatat sitä ollakin. Vanhempana ei kannata tavoitella täydellisyyttä. Usein lapset arvostavat sitä, että vanhemmat myöntävät virheensä ja ovat valmiita oppimaan ja kehittymään vanhemmuudessa.

Tee yhteistyötä muiden kanssa. Vanhemmuus ei ole yksilölaji. Parhaimpaan lopputulokseen pääset, kun ystävät, sukulaiset ja muut vertaiset auttavat arjen ilojen ja haasteiden sumplimisessa

Vaikutu siitä, mitä sinulle sanotaan. Ota tosissaan lapsen kertomat tunteet, toiveet, pelot ja harmit ja ilon aiheet. Kuuntele, mitä lapsi sinulle sanoo, ole läsnä ja näytä, että lapsen mielen päällä olevat asiat koskettavat ja kiinnostavat sinua.

Säilytä fokus. Joskus onnistunut päivä on sellainen, että siitä on selvitty hengissä. Lapsesta voi kasvaa oikein tasapainoinen ihminen ilman monia harrastuksia, huvipuistokäyntejä tai ulkomaanreissuja. Lapselle tavallinen arki on usein parasta.

Mikäli voit valita, etene positiivisen kautta. Kodin ilmapiiri vaikuttaa lapsen hyvinvointiin valtavasti. Mieti erilaisia tapoja, miten voit ohjata lasta myönteisesti.

Pyri siihen, että toinen näyttää hyvältä. Lapsen kasvatuksessa ei ole tärkeintä, että lapsi muistaa sinut hyvänä vanhempana. Tärkeintä on saada lapsi kukoistamaan omana ihanana itsenään.

Kun epäilet, riko rutiini. Jos joku asia ei toimi lastesi kanssa, niin kokeile jotain ihan muuta. On harvoja asioita, jotka pitäisi tehdä juuri tietyllä tavalla.

Moka on lahja. Unohtunut neuvola-aika, palanut puurokattila tai kiukustuessa lipsahtanut voimasana osoittavat, että olet inhimillinen ihminen. Vastoinkäymisille voi ja kannattaa nauraa. Mokat muistuttavat siitä, ettei lapsiperhe-elämää kannata ottaa liian vakavasti. Lapsi saa esimerkin siitä, että virheitä tapahtuu kaikille ja ne ovat ok. Lapsen silmissä olet usein silti yhtä täydellinen.

Eeva Oksanen

Eeva Oksanen

Vanhempainryhmätoiminnan suunnittelija

Aiheeseen liittyvät

Muita blogitekstejä vanhemmille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös