Siirry sisältöön
LAPSEMME-ARTIKKELIN KUVA, EI KÄYTETÄ MUUALLA.

Äitiporukan vertaistuesta hyötyy koko yhteisö

Kun perheemme lapset olivat pieniä, minulla oli yksi erikoisen tärkeä rutiini arjessa. Kipparoin kolmen lapsen vaunukaravaanin päivittäin kohti leikkipuistoa heti aamupuuroista selvittyä. Olin opiskeleva kotiäiti uudella paikkakunnalla ja puistohetket merkitsivät minulle tärkeitä kohtaamisia muiden äitien kanssa. Äitiporukassa oli Eija, jonka avulla yksi äiti suoritti autokoulunsa ja toinen tenttinsä. Oli tunne, että kaikki kyllä hoituu, eikä ketään jätetä. Porukassa lapsista jaettu ilo antoi voimia vanhemmuuteen.

Ei ole ihme, että MLL:n perhekahvilat jatkavat kasvuaan. Siitäkin huolimatta, että syntyvyys alenee. Tai ehkä juuri siksi. Perhekahvilat, puistotreffit ja kohtaamispaikat luovat perusluottamusta lapsiaan hoitaville vanhemmille. Saan apua toisilta, kun tarvitsen ja autan itsekin.

Kohtaamispaikat tarjoavat hoitovapaalla oleville vanhemmille tärkeää vasta-ainetta yksinäisyydelle. Vanhemmilla on tuen tarpeita, mutta myös paljon voimavaroja, joista harvoin kirjoitellaan medioissa. Kotona hoitovapaalla olevat vanhemmat tekevät paljon muutakin kuin ovat kotona. He opiskelevat, tekevät vapaaehtoistyötä, auttavat toisiaan, hankkivat uusia taitoja ja suuntautuvat uusiin haasteisiin.

Voimavarat rikastuvat yhteisössä ja yksinäisyys näivettää. Vanhemmuuden tuki on myös lapsen oikeus. Kaikilla ei ole luomuverkostoja ja siksi tarvitaan organisoitua toimintaa. Matalan kynnyksen toimintaa ja tukea tarjoava perhekeskusmalli alkaa maakunnissa vihdoin edetä, mikä on loistava asia. Vertaistuen vaikutus on pitkäkestoista ja hankalasti mitattavaa pääomaa, josta hyötyvät paitsi välittömästi siihen osallistuvat myös välillisesti koko yhteisö.

Pääkirjoitus on julkaistu Lapsemme 4/2019 -lehdessä.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Tomi Nuotsalo

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Aiempien lehtien pääkirjoituksia

[helpful]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös