Siirry sisältöön
LAPSEMME-LEHDEN KUVA, EI KÄYTETÄ MUUSSA YHTEYDESSÄ.

Kaarina-mummo ihailee lapsenlapsensa sinnikkyyttä

Lotta Laitila, 11, Riihimäki
– Mummo tykkää hauskutella. Hän heittää läppää, kuinka pappa on makuri-pappa, joka syö paljon karkkia. Kun papan kanssa haemme jäätelöä, mummo huutaa perään ’saanko minä ollenkaan’. Hän osaa nauraa itselleenkin. Eilen olimme lähdössä asemalle, ja kiireessä mummo hukkasi puhelimensa. Mummoa nauratti, kun se löytyi papan laukusta.

Mummo on kärsivällinen ja jaksaa auttaa. Kun tekemäni sukka meni pilalle, hän auttoi purkamisessa ja vaikean kohdan uusiksi tekemisessä. Minä taas olen opettanut mummolle WhatsApin ja Youtuben käyttöä. Mummo on jo ladannutkin joitakin videoita puhelimellaan.

Leipominen on meidän yhteinen juttu, ja mummo on siinäkin erittäin hyvä. Teemme esimerkiksi pipareja ja muffineja. Mummolla on silmää sisustamiseen ja tosi kaunis talo.

Jos minulla on paha mieli tai on vaikka haukuttu koulussa, hän jaksaa piristää. Vähän aikaa sitten olin harmissani, kun kiusaajat heittivät kaverini kengän koulussa vessanpönttöön. Silloin mummo kannusti, että tuollaisesta kannattaa kertoa heti opettajalle, jotta asia saadaan pian selvitettyä.

Kaarina Ruohola, 69
– Jos Lotta jotain päättää, silloin tapahtuu. Kun hän keksi ostaa perheen koirille joululahjat eivätkä vanhemmat ehtineet kuskata, hän lähti omin päin junalla Hyvinkäälle ostoksille.

Kun Lotta oli pieni, vein kerran häntä eskariin ja pikkusiskoa tarhaan. Vaihdoin pari sanaa ohjaajien kanssa, ja sillä välin Lotta oli jo kiinnittänyt ruokalaput pienten ryhmäläisille ja laittanut heidät istumaan ennen kuin oli jatkanut eskaripuolelle.

Yksi lapsistani pitää ravintolaa. Kun käyn siellä, otan mielelläni Lotan mukaan. Hän tykkää pyyhkiä pöytiä ja kantaa laseja. Meitä yhdistää tekemisen meininki.

Tapaamme viikoittain. Kerran Lotta sanoi: ’Onneksi te olette lähellä ja voi aina soittaa, jos tarvitsee apua.’ Se tuntui hyvältä. Olemme jutelleet kiusaamisesta, ja Lotta on sanonut puolustavansa, ettei ketään haukuta. Hän on rohkea, myötämielinen ja haluaa olla kaikille kiltti.

Ihailen Lotan määrätietoisuutta voimistelussa ja cheerleadingissa. Usein hän panee puhelimesta videon pyörimään ja harjoittelee videon mukana askeleita. Lotta vie asiat loppuun asti. Olisinpa itsekin sellainen, että jos ei ihan heti onnistu, yrittäisin hyvillä mielin aina uudestaan.

Juttu on julkaistu Lapsemme 1/2020 -lehden Kainalossa-palstalla.

Anu Kylvén

Kirjoittaja

Anna Autio

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Kainalossa-sarjan aiempia juttuja

[helpful]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös