Siirry sisältöön

Kesätyö on kosketus aikuisten maailmaan

Omaa rahaa, itsetuntemusta ja kokemusta aikuisten maailmasta. Kesätyö on nuorelle kiinnostava mahdollisuus, mutta joskus kesätöistä aiheutuu myös paineita.

Päätös hakea kesätöitä asettaa nuoren pohdinnan eteen: ottaako kesä vapaa-aikana vai luopuako lomasta, joka voisi olla ansaittu lepo koulutyön uurastuksen jälkeen.

Yli puolet suomalaisista nuorista päätyi viime vuonna hakemaan kesätöitä Nuorten tulevaisuusraportti 2022 -tutkimuksen mukaan. Talous ja nuoret TAT:in toteuttamassa kyselyssä noin kolmannes nuorista kertoi pelkäävänsä, että työelämä on heille liian raskasta.

MLL:n Nuortennetin digitaalisen nuorisotyön suunnittelija Suvi Myllärniemi keskusteli aiheesta nuorten kanssa, ja heillä oli kesätöistä sekä myönteisiä että kielteisiä kokemuksia. Kesätöiden haku ja kesätöissä pärjääminen saattoivat ahdistaa, mutta nuoret kokivat myös voimaantumista kokemusten karttuessa. Kesätöillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia, koska ne ovat monelle ensimmäinen kosketus aikuisten työelämään.

– Yritysten kannattaisi kuunnella nuoria kesätyöntekijöitä, sillä tämä voi olla tuleva kollega ja osa huomisen työkulttuuria, huomioi Suvi Myllärniemi.

Kesätöiden hakuun nuoria motivoi oma raha, jolla on mahdollista toteuttaa omia hankintoja. Myös halu selvittää eri ammattien sopivuutta itselle kiinnostaa. Panoksena voi olla urahaaveiden haihtuminen, mutta myös lisääntynyt itsetuntemus ja ymmärrys työelämän pelisäännöistä.

– Kolmen kuukauden työpesti on nuoren elämässä pitkä aika, jonka kuluessa oma identiteetti ja mielipiteet voivat muuttua. Nuorella ei tarvitsekaan olla vielä valmiita suunnitelmia, Myllärniemi toteaa.

Nuoret miettivät, mistä löytää sopivat kontaktit työnantajiin ja miten tehdä hyvä vaikutus työhaastattelussa. Entä mitä laittaa CV:hen, kun työkokemusta on vähän tai ei lainkaan? Myllärniemi muistuttaa, että myös vapaaehtoistyö, kuten vaikkapa MLL:n tukioppilaana toimiminen, on todiste siitä, että nuori on aktiivinen ja osaava.

Esimerkiksi kokemus 4H-yrittäjänä kertoo nuoren kyvystä vastuunottoon. Myös työharjoittelut kannattaa tuoda esille CV:ssä.

Riittävä perehdytys on tärkeää, kun nuori aloittaa työpaikalla. Joillakin on ollut ikäviä kokemuksia siitä, että ensimmäisenä työpäivänä annetun perehdytyksen aikana pitäisi omaksua valtavasti uutta asiaa. Nuoret toivovat, että perehdytyksen tietoja voisi kerrata myöhemminkin.

Erityisen tärkeää on, miten nuoret otetaan mukaan työyhteisöön. Kutsutaanko nuori keskusteluun kahvitauolla, ja kysytäänkö hänen mielipidettään työyhteisön asioihin? Pienilläkin tavoilla huomioida nuori työntekijä voi olla suuri merkitys.

Nuoret tuovat mukanaan uusia arvoja ja näkökantoja, joilla voi olla tärkeä anti myös aikuisille.

– Nuoret toivovat, että heitä ei työpaikolla niputettaisi yhtenäiseksi massaksi vaan heidät huomioitaisiin yksilöinä, Myllärniemi kertoo.

Minkä vinkin antaisit nuoria palkkaavalle työnantajalle?

  • Perehdytä kunnolla työtehtäviin ja työpaikan rutiineihin.
  • Ota nuoret osaksi työyhteisöä, tutustuta työkavereihin.
  • Ottakaa mukaan tauoille ja jututtakaa.
  • Kysy, mitä minulle kuuluu.
  • Kaikki osaaminen ei näy ulospäin, kiva jos auttaisit tunnistamaan vahvuuteni.
  • Perehdytä useampana kertana, jaa useampiin osiin, kaikkea ei omaksu kerralla.
  • Älä oleta asioita vain siksi, että työntekijä on nuori.
  • Anna kesätyön päätyttyä työtodistus automaattisesti.

Maarit Piippo

Kirjoittaja

Colourbox

Valokuvaaja

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös