Siirry sisältöön
LAPSEMME-LEHDEN KUVA, EI KÄYTETÄ MUUSSA YHTEYDESSÄ.

Kuuntelua herkällä korvalla

Kun oma lapsenlapseni, ihana pieni tyttö syntyi elokuussa, tunsin valtavaa kiitollisuutta siitä, että hän sai syntyä Suomessa. MLL:n sata vuotta sitten käynnistämä turvallinen äitiyshuolto ja neuvolapalvelut ovat maassamme kaikkien lasten ja äitien ulottuvilla. Ne ovat meille itsestäänselvyys. Monissa maissa naiset ovat näiden palvelujen ulkopuolella.

Maassamme syntyy päivittäin keskimäärin 127 lasta. Monet tulevat vanhemmiksi ensimmäistä kertaa. Aina tulee uusi sukupolvi vanhempia, jotka kokevat, millaista on olla vanhempi juuri tänä aikana. Me MLL:ssa haluamme kuunnella heitä herkällä korvalla ja olla tukena siellä, missä meitä tarvitaan. Hyvinvointi ei synny pelkästään palveluja tuottamalla, tarvitaan myös tasavertaista inhimillistä kohtaamista.

Kyselymme vanhemmille kertovat, miten äärettömän tärkeää on, että rinnalla on toisia vanhempia ja apua matalalla kynnyksellä. Joillakin tuki pelasti päivän jos toisenkin, toisia se auttoi vaikean vaiheen yli. Joitakin tuki auttoi jatkamaan vanhempina yhdessä.

Vanhemmuus on elämän mittainen asia. Kun lapset kasvavat ja aikuistuvat, eteen tulee uusia vaiheita. Nuoren mielen myllerrys kuuluu kehitysvaiheeseen, mutta jos pulmat kasautuvat ja pitkittyvät, saatetaan tarvita myös ammattilaisen apua. Silloin vanhemmilta tarvitaan herkkyyttä ja sitkeyttä avun löytämiseksi. Myös ammattilaisilta vaaditaan aikaa ja halua kuunnella nuoria erityisesti nyt, kun aletaan palautua koronapandemiasta. Poikkeusajan vaikutukset tuntuvat vielä pitkään nuorten ja nuorten aikuisten elämässä. Apu voi olla yksinkertaisen kysymyksen takana: mitä sinulle kuuluu?

Juttu on Lapsemme 3/2021 -lehden pääkirjoitus.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Päivi Karjalainen

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös