Siirry sisältöön

Nuoreni seurustelee

Kun nuori aloittaa seurustelun, uusi tilanne voi hämmentää vanhempia.

Iloa, jännitystä ja huumaavaa odotusta. Pelkoa, epävarmuutta ja pettymyksiä. Tunnelmat ailahtelevat usein laidasta laitaan, kun nuori aloittaa seurustelun.

Nuorten seurustelu vaikuttaa koko perheeseen. Hyppy lapsuudesta teini-ikään voi olla ajallisesti lyhyt, mutta muutokset joskus nopeita ja jyrkkiä. Vanhemmat ovat usein hämmentyneitä uudessa tilanteessa. Seurustelu onkin MLL:n Nuorisoneuvolan yleisimpiä keskustelunaiheita.

Nuorisoneuvola on nuorten vanhemmille suunnattu tukisivusto, josta saa tietoa nuorten kehityksestä. Palvelu tarjoaa ilmaista chat-keskustelua anonyymisti vanhemmuuden tuen ammattilaisen kanssa.

– Vanhemmat kaipaavat tukea ratkaisuihinsa ja miettivät, pitäisikö seurusteluun puuttua, kertoo suunnittelija Minna Haapanen Nuorisoneuvolasta.

Kun nuori ilmoittaa seurustelustaan, tärkeintä olisi aluksi selvittää, mitä nuori varsinaisesti seurustelulla tarkoittaa.

– Vanhemmat voivat hienovaraisesti kysyä, millaisesta ihmissuhteesta on kyse. Jollekin nuorelle seurustelua voi olla tiivis yhteydenpito nettituttavaan, lyhytaikainen syvä yhteenkuuluvuus tai heräävä seksuaalinen vetovoima, Haapanen sanoo.

Seksuaalisuus voi kuulua seurusteluun, vaikka kyse ei olisikaan seksistä. Nuorten seurustelu voi perustua kaveruuteen, yhteisiin mielenkiinnon kohteisiin tai luonnolliseen vetovoimaan.

– On mahdotonta sanoa, mikä on sopiva ikä kiinnostua toisesta romanttisessa tai seksuaalisessa mielessä. Nuori ei voi itse valita, milloin seksuaalinen herääminen alkaa.

Ihastuksen ja seurustelun huumassa koulu, harrastukset ja muut kaverisuhteet saattavat jäädä nuoren maailmassa taka-alalle. Silloin on aiheellista muistuttaa, että myös elämän muita osa-alueita kannattaa vaalia.

Oleellista olisi pitää yllä hyvää keskusteluyhteyttä nuoreen.

– Oman mahdollisen huolen voi tuoda esille perustellusti, mutta ei liian tyrmäävästi. Jyrkkien rajojen sijaan kannattaa vaalia dialogia ja positiivista uteliaisuutta. Huolta voi helpottaa tutustumalla nuoren seurustelukumppaniin ja mahdollisuuksien mukaan hänen perheeseensä, neuvoo Haapanen.

Jos vuorovaikutus nuoren kanssa ei toimi, apua kasvatuspulmiin voi hakea esimerkiksi koulukuraattorin kautta. Nuorisoneuvolan chatissa myös nuoret voivat osallistua vanhempiensa mukana keskusteluun ulkopuolisen ammattilaisen kanssa.

Ensimmäisen seurustelun loppuminen voi olla nuorelle vakava paikka. Vaikka kyseessä olisi lyhytaikainenkin ihastus, pelissä saattaa olla identiteettiin ja itsetuntoon liittyviä isoja asioita.

– Sydänsuruja ei pidä vähätellä. Nuoret kaipaavat sitä, että heidän kokemuksensa otetaan tosissaan.
Ylipäänsä on tärkeää, että vanhempi on aidosti kiinnostunut nuoresta. Keskusteluyhteyden ylläpito on viime kädessä vanhemman vastuulla.


Miten lähiaikuisen kannattaisi puhua nuorelle seksistä ja ehkäisystä?
– Älä puhu kukista ja mehiläisistä, vaan puhu suoraan ja vastaa asiallisesti nuoren kysymyksiin.
– Vähän kerrallaan tietoa ja sopivissa väleissä.
– Tosi vaikee kysymys, mutta näistä asioista pitäisi kyllä puhua. Se vanhempi, joka on lapselle läheisempi, olisi hyvä. Myös samaa sukupuolta olevan aikuisen olisi hyvä puhua, jos se on mahdollista. Aiheen voi ottaa puheeksi samaan aikaan, kun koulussa asiasta jutellaan tai silloin, kun huomaa sen olevan ajankohtainen. Koen myös, että vanhempien kaa asiasta juttelu voi olla kiusallista, joten silloin nuoren kannattaisi ainakin osittain turvautua toiseen aikuiseen tai esimerkiksi sisarukseen, jos se tuntuu helpommalta.
– Älä puhu.

Haluaisitko, että vanhemmat auttavat ehkäisyvälineiden hankkimisessa?
– No en todellakaan – 9 ääntä
– Ehdottomasti – 7 ääntä
– En tiiä –7 ääntä

Kyselyn toteuttivat Nuortennetin toimittajat. Nuortennetti.fi on MLL:n sivusto nuorille. Sivustolla on runsaasti tietoa nuoria koskettavista aiheista, ja nuoret voivat myös jutella siellä toistensa kanssa. Sivustoa tekevät ammattilaisten ohella 13–25-vuotiaat nuoret.

Kuva: Pexles

Maarit Piippo

Kirjoittaja

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös