Siirry sisältöön

Perhehaavi kohtaa ja tukee vanhempia

Perhehaavin tuntityöntekijä Dehab Tafla Keleta saapuu tiimin tapaamiseen seitsemänkuukauden ikäisen Seid-vauvansa kanssa. Kehittämispäällikkö Minna Maanpää nappaa suloisen pikkutiimiläisen syliinsä. Työkaverit vitsailevat, että vauvalla on valtavasti tietoa MLL:n toiminnasta, sillä hän on ollut tiimiläinen jo vatsasta asti. Osallisuus, ilo ja kotoutuminen kulkevat käsi kädessä Perhehaavin tiimissä ja toiminnassa.

Uudenmaan piirin Perhehaavi-toiminnassa kolmen kuukausityöntekijän lisäksi kahdeksan tuntityöntekijää etsivät ja tukevat haavoittuvassa asemassa olevia perheitä. He järjestävät esimerkiksi kielikahviloita ja äitien olohuoneita. Perheitä kohdattiin 10 552 kertaa vuonna 2024. Moni tuntityöntekijöistä moni on tullut toimintaan ensin kävijöinä.

– Toiminta on tosi tärkeää. Olin yksin mun kaksivuotiaan tytön kanssa. Aina odotin Myyrmäen perhekahvilaa. Minulla ei ollut mitään ystäviä tai sukua. Sain tosi kivoja ystäviä perhekahvilasta. Nyt se on mun perhe, Dehab kertoo.

Perheille avoimessa toiminnassa harjoitellaan suomen kielen puhumista, mutta on asioita, joita on tärkeä kuulla äidinkielellä. Esimerkiksi erään perheen lapsen opetukseen tehtiin muutoksia, eikä vanhemmalle selvinnyt, mistä oli kyse.

– Kun puhuin hänen kanssaan, hän rauhoittui ja ymmärsi paremmin, tuntityöntekijä Hanadi Sulliman kuvailee.

Työssä onkin runsaasti ”kulttuuritulkkina” toimimista. Suomessa on paljon sanoja, jotka eivät sellaisenaan käänny eri kielille. Ja käytäntöjä, jotka vaativat tulkkaamisen lisäksi avaamista.

– On tärkeää, että tukea saa viikoittain juuri niissä asioissa, joista perheen on itse vaikea selviytyä. Vaikkapa päiväkotipaikan hakemiseen, perhetoiminnan ohjaaja Hibaaq Hassan painottaa.

– Vanhempia kiinnostavat myös lasten kehitysvaiheet, teini-ikäisen asiat, vuorovaikutustilanteet ja vanhemmuus yleisesti Suomessa ja koulutusmahdollisuudet, tuntityöntekijä Muno Mohamud kertoo.

Viranomaispelko on monella läsnä arjessa.

– Aina on pelko. He eivät uskalla puhua. Olen huomannut, että Perhehaavi-toiminta kannustaa avoimuuteen, vaikka se ei olisi vanhemman kulttuurille tavallista, Keleta kertoo.

Turvallinen ympäristö, jossa voi olla oma itsensä ja puhua huolista on perheille tärkeä. Sellainen on palautteiden mukaan luotu Perhehaaviin.

Kuva: MLL Uusimaa

Anna Ahlgren

Kirjoittaja

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös