Siirry sisältöön
LAPSEMME-LEHDEN KUVA, EI KÄYTETÄ MUUSSA YHTEYDESSÄ.

Vapaaehtoiset ovat tärkeitä rinnalla kulkijoita

Lapset ja nuoret soittavat ja kirjoittavat meille niin arkisista huolista kuin vakavista aiheista. Tänä syksynä on keskusteltu ulkonäköpaineista urheiluharrastuksissa. Suorituksen lisäksi pitää onnistua myös näyttämään hyvältä. Kisoissa saatetaan altistua ulkonäköä koskevalle arvostelulle. Koulutetut vapaaehtoisemme ovat kullanarvoisia kuuntelijoita. Nuori saa jutella ja kertoa asioistaan omilla ehdoillaan, ja jo pelkkä keskustelu usein helpottaa mieltä.

Ohjaajilla ja valmentajilla on tärkeä paikka kehittyvän nuoren tukijana. Kaikessa harrastamisessa, lajista riippumatta, on tärkeää tukea lasta ja nuorta omana itsenään ja tarjota hyviä hetkiä toisten lasten seurassa. Usein liikuntaharrastus päättyy kuitenkin juuri siinä iässä, jolloin siitä saatava sosiaalinen hyöty olisi suurinta. Harrastuksissa on siksi tärkeää kuulla lasten mielipiteitä ja tarjota heille mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua toiminnan kehittämiseen.

Tarvitaan myös suorittamisesta ja kilpailusta vapaata harrastamista. Kymmenet koulut eri puolilla maata ottivat innostuneesti vastaan MLL:n kehittämän Aikaseikkailu-kerhon, josta kerroimme viime vuonna lehtemme juhlanumerossa. Aikaseikkailussa tutkitaan myönteisistä lähtökohdista käsin lasten kanssa yhdessä lähiympäristöä, ruokitaan mielikuvitusta ja ratkotaan ongelmia pelillisin keinoin.

Hyvä ja turvallinen arki syntyy tutuista asioista. Sopivasti harrastuksia, kavereita ja kiireetöntä perheen aikaa. Kaikki hyvät ihmissuhteet ovat lapselle bonusta. Jos niitä ei löydy perhepiiristä, aikuisen aikaa voi saada järjestöjen tukihenkilöiltä tai perhekeskusten kohtaamispaikoista. On upea asia, että meillä on suuri joukko välittäviä vapaaehtoisia, jotka ovat valmiita jakamaan arkeaan lasten, nuorten ja vanhempien rinnalla.

Juttu on Lapsemme 4/2021 -lehden pääkirjoitus.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Antti Ranki

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Lue aiempia pääkirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös