Siirry sisältöön

Peliviikko

Peliviikon logo

Peliviikkoa vietetään 7.-13.11.2022

Peliviikko on pelikasvatuksen valtakunnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja kannustaa yhteisiin pelihetkiin ja keskusteluihin. Teemaviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Peliviikolla järjestetään avoimia pelitapahtumia, joissa pelataan lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä ja tutustutaan pelikulttuuriin.

Tutustu Peliviikon sivuihin

Pelikasvatusta kodeissa

Kodin pelikasvatuksella tuetaan lapsen ja nuoren ikätasoista ja hallittua pelaamista ja myönteistä mediasuhdetta.

Mitä on tasapainoinen pelaaminen ja miten opettaa lapselle parempaa pelikulttuuria? Minkälaisia hyötyjä tai haittoja pelaamisella voi olla? Miten puhua lapsen tai nuoren kanssa pelaamisesta ja tukea lapselle ja nuorelle tärkeää peliharrastusta?

Lue lisää kotien pelikasvatuksesta, tasapainoisesta pelaamisesta ja kodin pelisäännöistä digitaalisen pelaamisen kokonaisuudessa.

Lue lisää kotien pelikasvatuksesta

Nuortennetin peli - Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa

Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa on peli, jonka teemana on itse tuotettu seksuaalinen materiaali.

 Mitä, jos joku pyytää alastonkuvia? Mitä on suostumuksellisuus? Mitä tehdä, jos kuva leviää? Pelissä seikkaillaan päähahmon, Sirun matkassa. Peli on kohdennettu yli 13-vuotiaille ja se antaa eväitä suostumuksellisuudesta ja antaa tärkeitä vinkkejä digiturvallisuudesta. Peliä voi pelata yksin tai 2 – 6 hengen tiimeissä mobiilisovelluksella.

Lue lisää Siru-pelistä Nuortennetin sivulta.

Alastonkuvia Siru -ulottuvuudessa peli

Pelataan kotona yhdessä

Millainen on kiva peli? Millainen olo minulle tulee tämän pelin pelaamisesta?

Yhdessä pelaaminen on kivaa! Aikuisten antamat mallit, yhdessä kokeileminen ja keskustelut auttavat lasta ymmärtämään pelaamista monelta kannalta. Lapsen taidot olla kiva pelikaveri, hallita omaa pelaamista ja ymmärtää pelikulttuureja rakentuvatkin pienestä pitäen lähiyhteisön, erityisesti huoltajien tuella. Pelien maailmoista, herättämistä tunteista ja pelitilanteista on hyvä myös jutella yhdessä.

Tutustukaa MLL:n peleihin ja pelaa lapsen kanssa yhdessä!

Yhteistä tekemistä pelien äärellä

Pelikasvatusmateriaaleja päiväkoteihin ja kouluihin

Mitä tekemistä peliviikolle? Miten hyödyntää pelejä opetuksessa?

Pelikasvatus on kasvatustyötä, jolla pyritään ehkäisemään pelaamisen haittoja, parantamaan pelilukutaitoa ja lisäämään tietoa pelaamisen eri ulottuvuuksista. MLL:n pelimateriaalit innostavat ja kannustavat oppimiseen, ongelmanratkaisun, kommunikoinnin, ryhmässä toimimisen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen ja kriittisen ajattelun harjoitteluun.

Kannustamme kaikki päiväkodit ja koulut mukaan pelaamaan ja puhumaan pelaamisesta Peliviikolla!

Tutustu pelikasvatukseen ja pelimateriaaleihin

Puhetta pelaamisesta ja hauskaa tekemistä lapsille ja nuorille

Onko pelaaminen vakavasti otettava harrastus? Miten voin vaikuttaa rakentavaan pelikulttuuriin?

Lue kilpapelaajan vinkit pelaajana kehittymiseen ja miten voit vaikuttaa positiiviseen pelikulttuuriin. Kokeile digihyvinvointi treeniä, tutustu nuorten mediasuosikkeihin ja tule keskustelemaan ajankohtaisista peleistä Nuortennetin keskustelupalstalle.

Hyppää pelaamisen maailman Nuortennetin sivuilla!

Peliviikko Nuortennetissä

Ideoita peliviikon tapahtuman järjestämiseen

Mitä löytyy monelta paikkakunnalta? Tietysti MLL:n paikallisyhdistys ja kirjasto!

Miten olisi yhteinen pelikeräys tai temppurata perhekahvilaan? Entä PehmoGo -etsintä ympäri kaupunkia? Vai kutsuttaisiinko kylämummi- tai vaari pelikylään vai pidetäänkö nuorten peli-ilta kirjaston nuorten osastolla?

Koosteeseen on kerätty 12 Peliviikkoon innostavaa ideaa, joita kirjastot ja MLL:n paikallisyhdistykset ja muut yhteisöt voivat toteuttaa yhdessä.

Ideoita Peliviikon toteuttamiseen

Euroopan unionin osarahoittama -logo

Copyright 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

The contents of this publication are the sole responsibility of (name of the implementing partner) and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Takaisin ylös