Siirry sisältöön

Peliviikko

Peliviikon logo

Peliviikkoa vietetään 6.-12.11.2023

Peliviikko on pelikasvatuksen valtakunnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja kannustaa yhteisiin pelihetkiin ja keskusteluihin. Teemaviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Peliviikolla järjestetään avoimia pelitapahtumia, joissa pelataan lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä ja tutustutaan pelikulttuuriin.

Tutustu Peliviikon sivuihin

Pelikasvatusta kodeissa

Kodin pelikasvatuksella tuetaan lapsen ja nuoren ikätasoista ja hallittua pelaamista ja myönteistä mediasuhdetta.

Mitä on tasapainoinen pelaaminen ja miten opettaa lapselle parempaa pelikulttuuria? Minkälaisia hyötyjä tai haittoja pelaamisella voi olla? Miten puhua lapsen tai nuoren kanssa pelaamisesta ja tukea lapselle ja nuorelle tärkeää peliharrastusta?

Lue lisää kotien pelikasvatuksesta, tasapainoisesta pelaamisesta ja kodin pelisäännöistä digitaalisen pelaamisen kokonaisuudessa.

Lue lisää kotien pelikasvatuksesta

Läppä lentää MLL:n uudessa mobiilipelissä

Mitä tehdä, kun näkee nolon videon somessa? Entä, kun tunteet kuumenee konsolipelissä ja tekisi mieli huutaa pelikaverille pari painavaa sanaa?

Uudessa MLL:n Läppä lentää -pelissä puututaan nettikiusaamiseen ja etsitään parempia toimintamalleja digissä. Peli on ilmainen ja anonyymi ja on suunnattu 10 – 16 -vuotiaille. Peliä voi pelata yksin tai 2 – 4 henkilön pienryhmässä. Pelin tavoitteena on ennaltaehkäistä nettikiusaamista ja oppia kaveritaitoja digitaalisissa ympäristöissä.

Kurkkaa pelin tehtäväkortti ja ohjaajan ohjeistus

Läppä lentää pelin tehtäväkortti

Pienenä digiajassa -kirppu pistää pohtimaan mediankäyttöä vauva-arjessa

Mietitkö joskus millaistahan on olla ihan pieni digiajassa?

MLL haastaa kaikki vauva- ja taaperoperheiden vanhemmat pelaamaan taiteltavaa kirppupeliä. Pienenä digiajassa -kirppu on hauska ja herättelevä pelillinen tapa jutella digitaalisesta arjesta pienten lasten perheissä.

Löydät Pienenä digiajassa kirpun ohjeineen tästä

Pelataan kotona yhdessä

Millainen on kiva peli? Millainen olo minulle tulee tämän pelin pelaamisesta?

Yhdessä pelaaminen on kivaa! Aikuisten antamat mallit, yhdessä kokeileminen ja keskustelut auttavat lasta ymmärtämään pelaamista monelta kannalta. Lapsen taidot olla kiva pelikaveri, hallita omaa pelaamista ja ymmärtää pelikulttuureja rakentuvatkin pienestä pitäen lähiyhteisön, erityisesti huoltajien tuella. Pelien maailmoista, herättämistä tunteista ja pelitilanteista on hyvä myös jutella yhdessä.

Tutustukaa MLL:n peleihin ja pelaa lapsen kanssa yhdessä!

Yhteistä tekemistä pelien äärellä

Pelikasvatusmateriaaleja päiväkoteihin ja kouluihin

Mitä tekemistä peliviikolle? Miten hyödyntää pelejä opetuksessa?

Pelikasvatus on kasvatustyötä, jolla pyritään ehkäisemään pelaamisen haittoja, parantamaan pelilukutaitoa ja lisäämään tietoa pelaamisen eri ulottuvuuksista. MLL:n pelimateriaalit innostavat ja kannustavat oppimiseen, ongelmanratkaisun, kommunikoinnin, ryhmässä toimimisen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen ja kriittisen ajattelun harjoitteluun.

Kannustamme kaikki päiväkodit ja koulut mukaan pelaamaan ja puhumaan pelaamisesta Peliviikolla!

Tutustu pelikasvatukseen ja pelimateriaaleihin

Puhetta pelaamisesta ja hauskaa tekemistä lapsille ja nuorille

Onko pelaaminen vakavasti otettava harrastus? Miten voin vaikuttaa rakentavaan pelikulttuuriin?

Lue kilpapelaajan vinkit pelaajana kehittymiseen ja miten voit vaikuttaa positiiviseen pelikulttuuriin. Kokeile digihyvinvointi treeniä, tutustu nuorten mediasuosikkeihin ja tule keskustelemaan ajankohtaisista peleistä Nuortennetin keskustelupalstalle.

Hyppää pelaamisen maailman Nuortennetin sivuilla!

Peliviikko Nuortennetissä

Euroopan unionin osarahoittama -logo

Copyright 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

The contents of this publication are the sole responsibility of (name of the implementing partner) and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Takaisin ylös