630. Jos vanhempi juo liikaa

600. Hyvinvointitaidot

Tehtävä

Janatehtävä

Tila

Luokkahuone tai vastaava

Kesto

15-45 min.

HyvinvointiPäihteet
7 - 9 luokat

Kerro osallistujille, että runsas alkoholin käyttö on terveydelle vaarallista. Sen lisäksi se tuottaa usein huolta ja haittoja liikaa juovan ihmisen läheisille. Tässä tehtävässä asiaa mietitään perheen kannalta.

Tehtävässä pohdimme, millaista on nuorella ja mitä hän voi tehdä, jos perheen vanhempi juo liikaa. Kuvitellaan, että lattiassa on jana, jonka toinen pää tarkoittaa, että olet väitteen kanssa ”samaa mieltä”, ja toinen, että olet ”eri mieltä”. Luettelen muutamia väittämiä. Mene siihen päähän janaa, kumpaa mieltä olet väitteestä. Jos mielipiteesi on siltä väliltä, voit mennä keskemmälle janaa.

Väittämät

  • Nuori kuulee usein vanhempien riitelyä.
  • Nuori saattaa olla huolissaan vanhemmasta.
  • Olisi reilua, että nuori saisi apua tilanteeseen.
  • Kaverit voisivat auttaa nuorta.
  • Terveydenhoitaja tai joku muu koulun ammattilainen voisi auttaa nuorta.

Purku

Kysy jokaisen väitteen kohdalla muutamalta osallistujalta, miksi he menivät juuri siihen kohtaan. Perusteluista keskustellaan yhdessä. Osallistujat saavat mahdollisuuden siirtyä toiseen paikkaan perustelujen jälkeen.

Kerro lopuksi, että apua voi hakea esimerkiksi terveydenhoitajalta, kuraattorilta tai sosiaalityöntekijältä. Jos joku haluaa jutella nimettömänä huolistaan, voi soittaa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen tai kirjoittaa Lasten ja nuorten chattiin tai kirjepalveluun.

Katsokaa yhdessä nettisivuja:

  • Lasten ja nuorten puhelin, chat ja kirjepalvelu. Yhteyttä voi ottaa nimettömänä ja maksutta mistä tahansa itseä huolestuttavasta asiasta
  • A-klinikkasäätiön Varjomaailma-sivusto nuorille, joita omien vanhempien juominen huolestuttaa. Sivustolla on aikuisten tukea ja muiden nuorten vertaistukea.