515. Vihapuheesta vastapuheeksi -somekampanja

500. Yhdenvertaisuus

Tehtävä

Tutustutaan vastapuheeseen ja sosiaalisen median kampanjoihin ideoimalla oma somekampanja.

Tila

Luokkahuone tai vastaava tila, johon voi jakaantua tekemään pienryhmässä tehtävää.

Tarvikkeet

Tulostettava tehtäväpaperi, kyniä ja paperia.

Kesto

yli 45 min.

MediakasvatusVihapuheYhdenvertaisuus
7 - 9 luokatNuorisotyöToinen aste

Ladattavat materiaalit

Oppilaiden kanssa käydään läpi vihapuheen ja vastapuheen periaatteet. Käydään yhdessä läpi turvallisemman tilan säännöt. Pohjustukseksi kannattaa tutustua sosiaalisen median kampanjoihin, kuten Oikeusministeriön Olen antirasisti-kampanja ja katsoa yhdessä kampanjavideo.  Tämän jälkeen oppilaat voivat katsoa mitä löytyy sosiaalisesta mediasta haulla #olenantirasisti. Inspiraatiota voi katsella myös Ei vihapuheelle –liikkeen nettisivuilta. Ovatko oppilaat nähneet muita esimerkkejä vastapuheesta somessa?

Oppilaat jaetaan 4-5 henkilön pienryhmiin ja jokainen ryhmä saa tulostetun tehtäväkortin. Tehtävänä on ideoida vihapuhetta vastaan vastapuhekampanja sosiaalisessa mediassa. Se voi olla sosiaalisen median haaste, video tai teksti – jokainen ryhmä päättää toteutustavan itse.  

Suunnittelu alkaa sillä, että jokainen ryhmä täyttää tulostettavan tehtäväkortin. Tämän jälkeen jokainen ryhmä visualisoi/kirjoittaa kampanjansa paperille tai digilaitteelle esimerkiksi Padletille tai Canvalle,  tehtäväkortin vastauksia hyödyntäen.  

Kun suunnitelmat ovat valmiita, ryhmät esittelevät muille vuoron perään oman kampanjansa 5 minuutin pichauspuheella. Tämä tarkoittaa lyhyttä esittelyä, jolla myydään idea muille ja aika kellotetaan. Muilla on esittelyn jälkeen muutama minuutti aikaa antaa lisäkysymyksiä, parannusideoita. Tämän jälkeen ryhmät voivat palata parantamaan ideaansa 10 minuutiksi. Valmiit ideat voi asettaa nähtäväksi. 

Luokan kesken voidaan toteuttaa äänestys parhaasta somekampanjasta. Kampanjan voi toteuttaa oikeasti tai jättää vain ideaksi ja ajattelun pohjaksi siitä miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää muutoksen tekemiseen ja miten sosiaalisen median kampanjat toteutetaan. Tunti antaa mallin miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää vaikuttamiseen. 

Tausta:

MLL:n mediakasvatus tähtää lapsen ja nuoren oikeuteen toimia ja osallistua netissä. Vihapuhe leviää tehokkaasti sosiaalisen median alustoilla, joissa nuoret viihtyvät. Vihapuhe hiljentää vähemmistöön ja ryhmiä, joilla on vähän valtaa. Siksi on tärkeää käsitellä vihapuhetta oppitunnilla ja viedä keskustelua vastapuheen suuntaan. Vastapuhe voimauttaa ja luo toivoa.  

Vihapuhetta on kaikki ilmaisu, joka lietsoo ja levittää syrjintää ja suvaitsemattomuutta. Vastapuhe on inhimillistä ja empaattista ilmaisua, jolla pyritään osoittamaan jokaisen ihmisen kunnioittaminen. Turvallisemman tilan luomisessa tulee muistaa avoimuus muita kohtaan, syrjintään puuttuminen, toisten kunnioittaminen, jokaisen itsemäärittelyoikeus sekä mahdollisuus oppia yhdessä.