Vihapuhe

Vihapuhe on viestintää, joka levittää tai lietsoo vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan: kirjoituksia, kuvia, symboleja, musiikkia, piirroksia ja elokuvia. Sananvapauteen ei kuulu, että voi loukata muiden ihmisten tai ihmisryhmien oikeuksia. Vihapuhe voi liittyä esimerkiksi ihonväriin, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen.

Vihapuhe voi olla rikos, esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, sekä uskonrauhan rikkominen.

Henkilö, joka syyllistyy rangaistavaan vihapuheeseen, tuomitaan useimmiten sakkorangaistukseen, mutta teoista voi seurata myös vankeutta.

Kerro nuorelle, että

  • Ihmiset voivat vaikuttaa.
  • Älä tykkää tai jaa vihapuheelta vaikuttavia kommentteja, kuvia tai muita sisältöjä.
  • Kommentoi itse muita ihmisiä arvostavasti.
  • Jos huomaat vihapuhetta, ilmoita siitä käyttämäsi mediaympäristön ylläpitoon ja tarvittaessa myös nettipoliisille.

Tehtäväkortit opetuksen tueksi

MLL:n tehtäväkortit ovat toiminnallisia tehtäviä, joita voi hyödyntää laajalti opetuksessa ja nuorisotyössä. Tehtäväkorteissa on toiminnallinen harjoitus ja sitä taustoittava teoriaosuus.

Tehtäväkorteista löydät valmiita harjoituksia vihapuheen käsittelyyn nuorten kanssa.

 

Tehtävien materiaalit löytyvät EU:n SELMA Hacking Hate-sivustolta, josta MLL on tilannut suomenkieliset versiot tehtävistä.

Aiheeseen liittyvät

Tehtäväkortit