Siirry sisältöön

Tekoäly lisää ongelmia lasten median käytössä – MLL ehdottaa merkintää tekoälyllä tehtyihin sisältöihin

Tekoälyn (AI) yleistyessä lasten ohjaaminen digitaalisessa maailmassa on muuttunut entistäkin haastavammaksi. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ehdottaa Parental Advisory -leiman tavalla toimivaa tunnusta, joka auttaa tunnistamaan tekoälyllä tehdyt sisällöt. MLL haluaa tukea vanhempia mediakasvatuksessa, sekä vahvistaa lasten edellytyksiä toimia turvallisesti digitaalisissa ympäristöissä.

Europolin tuoreen raportin mukaan jopa 90 prosenttia median sisällöstä tulee olemaan tekoälyn luomaa vuoteen 2026 mennessä*. Tunnettujen kyberuhkien kuten kiusaamisen, digipeliriippuvuuden ja seksuaalisen sisällön, rinnalle on nousemassa uusi tuntematon uhka. Tilanne korostaa vanhempien kiireellistä tarvetta puuttua ja ohjata lasten median käyttöä. 

Opetimme lapset uimaan 50 vuotta sitten, nyt on aika pitää huolta sinisen valon sukupolven lapsista ja opettaa heidät uimaan median virrassa. Jo entuudestaan monimutkainen mediakenttä on muuttunut haastavammaksi tekoälyn myötä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto haluaa tukea huoltajia mediakasvatuksessa, sillä jokaisella lapsella on oikeus turvallisuuteen myös digitaalisissa ympäristöissä,  sanoo Paula Aalto, MLL:n kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö. 

Tekoälyn selittäminen lapsille sopivalla kielellä ja läpinäkyvällä tavalla on tärkeä osa mediakasvatusta. Tekoälyllä on laaja vaikutus lasten median käyttöön, sillä algoritmit määräävät mitä videoita lapset katsovat, mitä uutisia he näkevät ja minkälaista sisältöä he kuluttavat. Tekoälyn myötä todellisen ja kuvitteellisen raja on häilyvä. Jopa aikuisten on vaikea tunnistaa tekoälyn tuotoksia ja lasten kohdalla tilanne on vielä vaikeampi. 

Lisäksi, tekoäly voidaan nähdä jo esimerkiksi kiusaamisen välineenä. Tekoäly helpottaa erityisesti kuvien ja videoiden manipuloimista. Vanhemmilla on ratkaiseva rooli riskien lieventämisessä ja lasten turvallisuuden varmistamisessa verkossa.

– Parental Advisory -leima on luotu auttamaan vanhempia tunnistamaan lapsille haitallista sisältöä verkossa. Tekoälyn kehityksen myötä tarvetta olisi myös tunnukselle, joka kertoo katsojalle onko sisältö todellista vai tekoälyllä tuotettua. Lapsen medialukutaito on harvoin riittävän harjaantunut tunnistamaan todellisuutta ja tekoälyä toisistaan. Tämä luo uusia haasteita mediakentällä , sanoo Rauna Rahja, MLL:n mediakasvatuksen asiantuntija. 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuspaketit on suunniteltu varustamaan vanhemmat tiedoilla ja taidoilla, joita tarvitaan lasten opettamiseen teknologian ja median vastuullisessa, sekä turvallisessa käytössä. Mediakasvatuksen tukimateriaalit auttavat vanhempia erottamaan mahdolliset riskit ja mahdollisuudet, sekä tekemään tietoisia päätöksiä lasten mediakasvatuksesta.

– Kun lapset ovat yhä enemmän vuorovaikutuksessa AI-järjestelmien kanssa, on välttämätöntä, että vanhemmat pysyvät mukana ja tukevat myös digitaalisessa maailmassa. Me osaltamme haluamme tukea vanhempia mediakasvatuksessa jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä, sanoo Rahja.

Lisätietoa antaa:
Rauna Rahja
Mediakasvatuksen asiantuntija
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
rauna.rahja@mll.fi
Puh. +358 50 569 8750


Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 73 000 jäsentä, 536 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö.www.mll.fi

Tekoälyllä tuotettujen sisältöjen merkintä

MLL ehdottaa, että jatkossa tulisi merkitä näkyviin, jos sisältö on tuotettu tekoälyllä. Hyvä esimerkki on Parental Advisory -leima, jota käytetään epäasiallisen sisällön esiintuomiseen. Myös sisällöntuottajien tulisi jatkossa merkitä tekoälyllä tehty sisältö kaupallisten yhteistöiden tavoin.

 

Aiheeseen liittyvät

Lähteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös