Siirry sisältöön

Miten tukea lasta ja nuorta Turun tapahtumien äärellä?

–MLL:n lasten ja nuorten puhelimessa Turun tapahtumat ovat selkeästi puhuttaneet soittajia viikonlopun aikana, kertoo auttavien puhelinten päällikkö, sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäki.

Lasta tilanne voi hämmentää ja pelottaa. Samalla myös aikuisen voi olla vaikea ymmärtää tapahtunutta ja löytää vastauksia lapsen kysymyksiin. On hyvä muistaa, että aikuinen auttaa lasta jo olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena.

–Kaikkein pienimpien lasten kanssa aikuinen voi vielä suojella lasta uutiselta, eikä lapselle tarvitse avata asiaa, jos hän ei siihen itse törmää median tai isompien lasten kautta, Pajamäki toteaa.

Aikuisten tärkeä tehtävä on olla kuulolla ja antaa aikaa isompien lasten ja nuorten tarpeelle purkaa asiaa. Nuorelta asiasta voi myös kysyä, sillä kaikki eivät asiaa ota puheeksi, vaikka se mietityttäisikin. Pajamäki korostaa, että kaikille lapsille ja nuorille tilanne ei välttämättä aiheuta vaikeita tunteita. Jos lapsella tai nuorella on takana omia vaikeita elämänkokemuksia, mediassa käsiteltävä uutinen voi aktivoida niiden herättämiä tunteita uudestaan.

–Aikuisen omat surun ja ahdistuksen tunteet on tärkeää purkaa toisen aikuisen kanssa. Silloin pystyy keskustelemaan lapsen tai nuoren kanssa rauhallisesti ja ottamaan vastaan hänen tunteitaan, Pajamäki toteaa.

Aikuisen on myös hyvä suojella niin itseään kuin lasta turhalta mediatietotulvalta. Pajamäki suosittelee aikuisillekin maksimissaan yhtä uutislähetystä tai vastaavaa päivässä.

MLL:n Vanhempainnetissä on ajankohtaisia neuvoja siitä, miten keskustella lapsen tai nuoren kanssa väkivaltauutisista. Lue tästä.

MLL:n lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111 maanantaista perjantaihin kello 14–20, lauantaina ja sunnuntaina kello 17–20. Chatissa vastataan maanantaista keskiviikkoon kello 17–20. Lasten ja nuorten palveluihin pääset tästä.

MLL:n vanhempainpuhelin päivystää numerossa 0800 92277 maanantaisin klo 10–13 ja 17–20, tiistaisin klo 10–13 ja 17–20, keskiviikkoisin klo 10–13 sekä torstaisin klo 14–20. Lue lisää vanhempien palveluista täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös