Siirry sisältöön

Vanhemman ääni -kyselyn tulokset julkistettu

MLL selvitti keväällä tehdyllä Vanhemman ääni -kyselyllä vanhempien ja muiden huoltajien huolia viimeisen vuoden ajalta. Riittämättömyyden tunne, arjenhallinta ja rahahuolet näyttäytyvät suurimpina vanhemmuutta koskevina huolina. Kaverisuhteet, pelit ja sosiaalinen media sekä lapsen fyysinen ja psyykkinen kasvu puolestaan olivat suurimpia lasta koskevia huolia.

Kysyimme myös, millaisista huolista on vaikea puhua. Tällaiset huolet liittyivät yksinäisyyteen, rahahuoliin ja parisuhteeseen. Lasta koskevista huolista osoittautui selvästi helpommaksi puhua. Jonkin verran vaikeaksi koettiin lapsen fyysisestä ja psyykkisestä kasvusta, mielenterveydestä sekä kaverisuhteista puhuminen.

Lisäksi halusimme tietää, mistä ja millä verkkoapuvälineillä vanhemmat haluavat lisää tietoa vanhemmuuden tueksi. Vanhemmat kaipasivat tietoa tunteiden käsittelyyn ja hallintaan, arjen- ja ajanhallintaan sekä itsehillintään. Lasta koskevista tiedosta, joka käsittelee tunteita ja niiden hallintaa, lapsen fyysistä ja psyykkistä kehitystä sekä pelejä ja sosiaalista mediaa, pidettiin tarpeellisempana. Hyödyllisimmiksi verkkoapuvälineiksi vanhemmat kokivat tietotekstit, artikkelit ja vinkkilistat sekä testit, pelit, laskurit ja tehtävät.

Kyselyn vastauksia käytetään Vanhempainnetin kehittämiseen, jotta se vastaa entistä paremmin vanhempien toiveisiin ja tarpeisiin. Lisäksi vanhempien viestejä käytetään myös MLL:n vaikuttamistyössä.

Kyselyyn vastasi vajaat 650 vanhempaa, joista suurin osa on 2–12-vuotiaiden lasten äitejä. Valtakunnallinen kysely oli avoinna 15.2.–31.5.2019. Kyselyyn vastattiin nimettömästi. Kyselyn raportti on luettavissa MLL:n nettisivuilla (linkki alhaalla).

 

Kysely on osa MLL:n Vanhemmuuden verkkotuki -hanketta, joka tarjoaa tukea vaikeassa elämäntilanteessa oleville vanhemmille. Vanhemmuuden verkkotuki -hanke kuuluu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Arvokas-ohjelman hankkeisiin, joiden tavoitteena on eriarvoisuuden vähentäminen ja osallisuuden vahvistaminen.

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös