Siirry sisältöön

Hellästi huollettu lelu ilahduttaa pitkään

Kestävyys on tärkeää huomioida jokaisella elämän osa-alueella: myös leikissä ja leluissa. Kestävä lelu on pitkäikäinen ja helposti puhdistettavissa ja se muuntautuu monenlaiseen leikkiin. Miten leluja voisi sitten huoltaa, jotta ne ilahduttaisivat mahdollisimman pitkään?

Monet muovilelut, kuten legot, voi pestä vaikka käsitiskiaineella, ja useimmat tekstiilituotteet, kuten pehmolelut ja naamiaisasut, voi pyöräyttää pesukoneessa pesupussissa. Jos haurasta, vanhaa tai muuten herkistä materiaaleista valmistettua pehmolelua ei henno panna koneeseen, karvakamu raikastuu mattojen mukana pakkaslumessa tai ruokasoodalla: ripottele lelun pintaan ruokasoodaa, anna vaikuttaa noin 20 minuuttia ja ravistele sooda pois. Pehmolelun pintaa voi myös imuroida. Puulelut ja lelut, joissa on mekaniikkaa tai sähköisiä toimintoja voi puhdistaa pyyhkimällä kuivalla tai nihkeytetyllä liinalla.

Rikkinäinen lelu kannattaa mahdollisuuksien mukaan korjata, jotta sen käyttöikä pitenee. Pehmolelun nenänapin tai irronneen korvan voi ommella takaisin, ja joitain kovia muoveja tai puuta voi liimata. Erityisesti vanhoihin arvoleluihin erikoistuneet nukketohtorit tekevät kurjaankin kuntoon päässeestä lelusta vielä leikkikelpoisen. Kun rakas leikkikalu on jo parhaat päivänsä nähnyt, on hyvä muistaa, että jotkin leluja korjaavat tahot, kuten Tonttumuseo, ottavat lahjoituksena vastaan lelunosia.

Jos rikkinäinen lelu on korjauskelvoton, se kannattaa kierrättää soveltuvin osin: tekstiilit tekstiilinkeräykseen, paristot navat teipattuina paristonkeräykseen, sähkölelut SER-keräyspisteeseen. Kasvomaalit, nukkien meikit ja muovailuvahat kuuluvat sekajätteeseen, mutta niiden muovipakkaukset saattavat soveltua muovinkeräykseen. Varsinainen lelujen muovi ei kuitenkaan yleensä ole kierrätyskelpoista. Tällöin rikkinäinen muovilelu on hävitettävä sekajätteen mukana.

Kun omat leikit on leikitty, mutta lelu on yhä ehjä, sen voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa eteenpäin tuttavapiirissä tai esimerkiksi netin roskalavaryhmässä ilahduttamaan seuraavaa leikkijää. Näin lelun valmistukseen käytetyt tuotantopanokset pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään.

Kestävä lelu kulkee sukupolvelta toiselle ja ennättää ilahduttaa montaa lasta ja lapsenmielistä. On hyvä kuitenkin muistaa, että lelujen materiaalien turvallisuudelle on asetettu erityisvaatimuksia, ja perintölelu voi sisältää kemikaaleja, joita ei enää valmistuksessa sallittaisi. Ainakaan vauvan käteen ei siis kannata antaa vanhaa lelua, jonka turvallisuudesta ei ole varmaa tietoa.

Inspiroiva ja mukaansa tempaava leikki voi syntyä myös ilman valmisleluja: villi mielikuvitus muovaa kepistä miekan, kävystä eläimen ja puun oksistosta majan. Näin leikkikin muuntautuu päivän teemasta toiseen yhdessä hujauksessa. Kestävä leikki onkin parhaimmillaan yhdessä vietetty innostava hetki, johon ei aina leluja tarvita lainkaan.

Taru Karonen
Asiantuntija, Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminta, Marttaliitto

Leikkipäivä-viikkoa vietetään viikolla 16 (18.-23.4.). Viikko huipentuu valtakunnalliseen Leikkipäivään lauantaina 23.4.2022. Leikkipäivän teemana on “Leikkien pallon puolesta”, jolla halutaan nostaa esiin leikin moniulotteinen suhde kestävään kehitykseen.

”Leikkien pallon puolesta” -teemassa viitataan yhteen vanhimmista leikkivälineistä ja yhteiseen kotipaikkaamme maapalloon. Leikkipäivän vietossa voi laittaa vaikka pystyyn pihapiirin pallopelin tai yhdistää ympäristösuojelun päivän leikkeihin.

Lue lisää Leikkipäivästä ja ilmoita oma Leikkipäivä-tapahtumasi täällä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös