Siirry sisältöön

Lasten tarpeet lähtökohdaksi

Uudet kunnanvaltuustot ovat ison edessä. Ne ovat yhä keskeisemmässä vastuussa lasten ja nuorten palveluista. Kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy uusien hyvinvointialueiden tehtäväksi, sivistystoimiala tulee olemaan kunnan suurin tehtäväkokonaisuus. Suuret menoerät ovat tulilinjalla, jos menokehyksiä aletaan niukkenevassa taloustilanteessa sopeuttaa.

Toivomme jokaiseen kuntaan päättäjiä, jotka etsivät lasten kannalta kestäviä vaihtoehtoja. Kun kunnan toimintaa suunnitellaan lapsivaikutusten näkökulmasta, löydetään todennäköisesti myös taloudellisesti kestäviä ratkaisuja. Menojen leikkaaminen ilman arviointitietoa voi johtaa kustannusten kasvuun toisaalla, kuten viime vuosikymmenten lama-ajoista on opittu.

Pienille lapsille tärkeitä kasvuympäristöjä ovat koti ja varhaiskasvatus. Perheiden tilanteet ja lasten tarpeet ovat erilaisia ja siksi on tärkeää, että kunnassa on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Toisinaan kuultu ”ei ollut minunkaan äidilläni vaihtoehtoja” on ajasta jälkeen jäänyttä ja lapsiperheitä ohittavaa puhetta. Lasten ja perheiden palveluja ei voida palauttaa menneisiin aikoihin, kuten ei mitään muutakaan asiaa yhteiskunnassa.

Varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutus ja ryhmän pysyvyys ovat keskeisiä laatutekijöitä. Hyvässä kunnassa tuetaan vanhempia ratkaisujen tekemisessä palveluohjauksella ja tarjoamalla myös kotona oleville lapsille laadukkaasti toteutettua avointa varhaiskasvatusta. Koska varhaiskasvatuksen toimintamuodot, päiväkoti, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus ovat erilaisia, niille tulisi laatia myös omat paikalliset suunnitelmansa toimintamuotojen erityispiirteet huomioon ottaen.

Kotihoidon tuki tarjoaa monille perheille tärkeitä lisäkuukausia hoitaa lasta itse vanhempainrahakauden jälkeen ennen varhaiskasvatukseen siirtymistä. Kotihoidontuen mahdollisen kuntalisän saamisen ehdoksi ei saisi asettaa sitä, että perheen kaikki alle kouluikäiset lapset ovat kotihoidossa. Lapselle ryhmässä toisten lasten kanssa leikkiminen ja oppiminen on oikeus, jota pienempien sisarusten hoitomuoto ei saa rajoittaa. Lapsiystävällisen kunnan varhaiskasvatuksessa vaihtoehtoja on tarjolla lasten tarpeiden mukaan.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös